Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή, όσο νομίζουμε - Τα ανησυχητικά σημάδια

Business Insider: Η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή, όσο νομίζουμε - Τα ανησυχητικά σημάδια
Οι επενδύσεις σε κατασκευές υποχώρησαν 5,2% ενώ οι αντίστοιχες σε κατοικίες μειώθηκαν 6%
Η αμερικανική οικονομία, μπορεί να αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το τρίτο τρίμηνο του 2017, όπως ανακοινώθηκε χθες (27/10) αλλά η γενικότερη κατάσταση δεν διαγράφεται τόσο «ρόδινη», όσο φαίνεται σημειώνει σε δημοσίευμά του το Business Insider.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3% το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Πρόκειται για το δεύτερο τρίμηνο με  ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% και είναι κατά πολύ υψηλότερο από την προσδοκία της Wall Street για αύξηση κατά 2,6%.
Η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας  το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι ενθαρρυντική και υποδηλώνει ανθεκτικότητα τόσο στο υψηλό επίπεδο πολιτικής ρευστότητας στη χώρα όσο και στους τρείς πρόσφατους τυφώνες.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4% μετά από κέρδη 3,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,9%.
Οι  επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην ανοδική πορεία της οικονομίας, γεγονός που θα τους δώσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια και πάλι τον Δεκέμβριο 2017.
Ωστόσο υπάρχουν μερικά στοιχεία, που απαιτούν την προσοχή των οικονομολόγων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Εν πολλοίς η ανοδική πορεία της οικονομίας οφείλεται στην αύξηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, οι προμήθειες των οποίων πραγματοποιούνται στην πρόβλεψη, πως η ζήτηση θα παρουσιάσει αύξηση.
Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε κατασκευές υποχώρησαν 5,2% ενώ οι αντίστοιχες σε κατοικίες μειώθηκαν 6%.
Επίσης ανησυχητικό είναι ότι το προσωπικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε μόλις 0,6%, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.
Αυτό δεν είναι «ένα καλό σημάδι όσον αφορά στις προοπτικές κατανάλωσης», γράφει ο Paul Ashworth της Capital Economics.
Επίσης, το ποσοστό αποταμιεύσεων των ΗΠΑ έφθασε σε χαμηλό ποσοστό 3,4%.
Υπάρχει και ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι, ειδικά από την πλευρά της Fed:
Ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, σημείωσε αύξηση 1,5% το τρίτο τρίμηνο του 2017 και μόλις 1,3% εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας - πολύ κάτω από το στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν μια οικονομία που εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από τις δυνατότητές της, ενώ οι μισθοί  αυξάνονται με δυσκολία παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι, μετά από δύο τρίμηνα ισχυρής ανάπτυξης, η οικονομία θα κινηθεί με ρυθμούς 2%, που συνήθως έχει  από τότε που εξήλθε της μεγάλης ύφεσης το καλοκαίρι του 2009.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης