Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το οικονομικό καλεντάρι της νέας εβδομάδας (30/10 -3/11) - Στη Fed το ενδιαφέρον των αγορών

tags :
Το οικονομικό καλεντάρι της νέας εβδομάδας (30/10 -3/11)  - Στη Fed το ενδιαφέρον των αγορών
Στη συνεδρίαση της Fed θα καθοριστεί η πορεία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας μέχρι τα τέλη του 2017
Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα επικεντρωθούν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές αυτή την εβδομάδα (30/10/17- 3/11/17).
Στη συνεδρίαση της Fed θα καθοριστεί η πορεία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας μέχρι τα τέλη του 2017.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης με ενδιαφέρον  τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης της Παρασκευής (3/11)  προκειμένου να εκτιμήσουν, πως θα επηρεαστεί η νομισματική πολιτική της Fed κατά τους προσεχείς μήνες.
Επίσης οι παράγοντες της αγοράς θα επικεντρωθούν στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας εν μέσω προσδοκιών για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερα από 10 χρόνια.
Στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν τα μηνιαία στοιχεία πληθωρισμού για να αξιολογήσουν πόσο γρήγορα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τη συμπεφωνημένη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες παγκόσμιες τράπεζες.

1. Η απόφαση της Fed

Η Fed  δεν αναμένεται να αναλάβει δράση για τα επιτόκια με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της την Τετάρτη (1/11), διατηρώντας τα σε ένα εύρος μεταξύ 1% -1,25%.
Οι επενδυτές αναμένουν να διαπιστώσουν, από τη ρητορική των αξιωματούχων της Fed μία αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων κατά τους προσεχείς μήνες. 
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι το Δεκέμβριο 2017 και δύο φορές το 2018, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν λόγω του χαμηλού πληθωρισμού.
Μια αλλαγή στη διοίκηση της Fed θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αναμένεται επίσης να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα ποιος θα αντικαταστήσει τη Janet Yellen ως πρόεδρος της Fed όταν λήξει η θητεία της τον Φεβρουάριο 2018.
Από την Παρασκευή (27/10) ως μεγάλο φαβορί για τη θέση προβάλλει ο Jerome Powell με πιθανότητες 78%.
Δεύτερος επικρατέστερος φέρεται να είναι ο  John Taylor, οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Στάνφορντ με πιθανότητες 13%.

2.  Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2017 την Παρασκευή (3/11).
Τα δεδομένα αναμένεται να δείξουν αύξηση θέσεων εργασίας κατά 315.000 άτομα, αντανακλώντας την υποχώρηση των 33.000 που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο 2017.
Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να παραμείνει σταθερό στο 4,2%.
Επίσης αναμένονται τα στοιχεία για την καταναλωτική  εμπιστοσύνη, τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τις μισθολογικές αυξήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, οι κατασκευαστικές δαπάνες, τα μηνιαία στοιχεία για το εμπόριο καθώς και οι βιομηχανικές παραγγελίες.
Στο πολιτικό μέτωπο, η φορολογική μεταρρύθμιση θα κερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς οι αγορές αναζητούν νέες εξελίξεις στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Trump.


3. Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την απόφασή της  για τα επιτόκια την Πέμπτη (2/11).
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η βρετανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια λόγω της πρόσφατης ανόδου του πληθωρισμού.
Αναμένεται αύξηση στο 0,5% από 0,25%.
Πάντως πολλοί αναλυτές προειδοποιούν, πως δεν είναι η κατάλληλη για μία τέτοια απόφαση, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία περιγράφουν μία υποτονική εικόνα της βρετανικής οικονομίας ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το Brexit.
Επιπλέον αναμένονται με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τη μεταποίηση, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες με τη συνεχιζόμενη επίδραση που έχει η απόφαση του Brexit στην οικονομία.

4. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό κατά τον μήνα Οκτώβριο 2017  την Τρίτη (31/10).
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε ένα ποσοστό 1,4% με ελαφρά επιβράδυνση από το 1,5% τον Σεπτέμβριο, κάτω από τον στόχο του 2%, που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα παρουσιάσουν τα δικά τους στοιχεία καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Εκτός από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η ευρωζώνη θα δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου 2017.
Η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6% τον Ιούνιο-Σεπτέμβριο. περίοδο, που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 2,1%.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις αγορές ομολόγων της σε μισό έως 30 δισ. ευρώ το μήνα από τον Ιανουάριο.
Εντούτοις, επέκτεινε το QE  κατά εννέα μήνες, δεδομένου του χαμηλού πληθωρισμού.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές και τις πολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο της Καταλονίας.

5. Τι θα πράξει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν αναμένεται να προβεί σε  αλλαγές στη νομισματική της πολιτική κατά τη συνεδρίασή της την Τρίτη (31/10), καθώς οι ισχυρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνουν τις προοπτικές μιας κατά τα άλλα μέτριας οικονομικής ανάπτυξης.
Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης  μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης