Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eichengreen (Παν. Berkeley): Η εξωτερική πολιτική του Trump και όχι η Fed θα καθορίσει την πορεία του δολαρίου

Eichengreen (Παν. Berkeley): Η εξωτερική πολιτική του Trump και όχι η Fed θα καθορίσει την πορεία του δολαρίου
Ο Trump οφείλει να συνεργαστεί με την Κίνα και να υπάρξει συμβιβασμός για τη Β. Κορέα
Την εκτίμηση ότι η πορεία του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος θα επηρεαστεί περισσότερο από την εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει ο Donald Trump και όχι από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Fed, εξέφρασε ο Barry Eichengreen, οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Berkeley.
Αυτή τη στιγμή ο δείκτης δολαρίου (η πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» νομισμάτων), με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα ένα ακόμη στοιχείο που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές είναι ότι ο επόμενος πρόεδρος της Fed, θα είναι πιο επιθετικός από την Janet Yellen, αναφορικά με την αύξηση επιτοκίων.
Όμως ο Eichengreen, μιλώντας στο CNBC εξέφρασε μία εντελώς διαφορετική εκτίμηση, τονίζοντας ότι «οι περισσότεροι έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Fed.
Όποιος και να είναι θεωρώ ότι θα είναι εξαιρετικά mainstream και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία του δολαρίου.
Αυτό που θεωρώ ότι θα την καθορίσει είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις».
Η παραπάνω άποψη εκφράζεται σε μία στιγμή που ο Trump προετοιμάζεται για το πρώτη του επίσημη περιοδεία στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το ταξίδι του ξεκινά την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και θα επισκεφθεί τις Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Κίνα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας.
Σύμφωνα με τον Eichengreen οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με την Κίνα για το θέμα της Β. Κορέας και να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό.
«Οι ΗΠΑ χρειάζονται τη συνεργασία της Κίνας για το θέμα της Β. Κορέας και ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσουν και κάτι στη Β. Κορέα ως αντάλλαγμα.
Το αντάλλαγμα μπορεί να είναι αποχώρηση κάποιων πυραύλων ή μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στη χερσόνησο της Κορέας.
Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός».
Πάντως ο οικονομολόγος εκτιμά ότι το δολάριο θα κινηθεί ανοδικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο Trump θα κατορθώσει να προωθήσει την ατζέντα των οικονομικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί, με βασικό σημείο τη φορολογική μεταρρύθμιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης