Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Δύσκολη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - Αγώνας δρόμου από την Αθήνα

Handelsblatt: Δύσκολη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - Αγώνας δρόμου από την Αθήνα
Η διάσωση της Ελλάδας μοιάζει με μια μακρά ατελείωτη ιστορία
Τον Αύγουστο του 2018 όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η Αθήνα θέλει να σταθεί στα πόδια και να βγει κανονικά στις αγορές χωρίς να χρειάζεται την βοήθεια των πιστωτών της, με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει μια μάχη με το χρόνο προκειμένου να το επιτύχει, ωστόσο μόνο εύκολη δεν είναι η διαδρομή σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η διάσωση της Ελλάδας έμοιαζε με μια μακρά ατελείωτη ιστορία.
Τα προβλήματα της Ελλάδας ξεκίνησαν το 2010 όταν και προσέφυγε για πρώτη φορά στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ υπογράφοντας το πρώτο μνημόνιο αξίας 110 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά αποδείχθηκαν πολύ λίγα για την Ελλάδα.  
Στην πραγματικότητα μέχρι τώρα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν ήδη δώσει στην Αθήνα ήδη 255,9 δισ. ευρώ.
Αφού η Αθήνα δοκίμασε ήδη τη διάθεση των επενδυτών με την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017, τώρα σχεδιάζει  ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στις αγορές.
Το Νοέμβριο η Ελλάδα ένα swap ομολόγων.
Είκοσι μικρότερα ομόλογα αξίας 29,7 δισ. ευρώ, που είχαν προκύψει από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012 (PSI) θα μετατραπούν σε 4 ή 5 νέα μεγαλύτερα ομόλογα.
Η  ανταλλαγή αυτή αποσκοπεί στην βελτίωση της ρευστότητας των  ελληνικών ομολόγων, με λήξεις μεταξύ έξι και 25 ετών, δηλαδή μεταξύ της περιόδου 2023 και 2042.
Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα «στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι να χτίσει ένα χρηματοδοτικό απόθεμα 12 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο ώστε να είναι θωρακισμένη σε δύσκολες συνθήκες, ωστόσο αυτό μόνο εύκολο δεν είναι ως εγχείρημα...
Ο ανταποκριτής της Handelsblatt σημειώνει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει περί τα έξι δις ευρώ με δύο ή τρεις ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως την επίσημη εκπνοή του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.
Όπως γράφει, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί «ένα χρηματικό μαξιλάρι ύψους 15 δισ. ευρώ, στο οποίο ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) πρόκειται να συνεισφέρει με 9 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο μερίδιο.
Το "μαξιλάρι των 15 δισ. ευρώ θα έφθανε σε περίπτωση ανάγκης για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έως το τέλος του 2019.
Στην Αθήνα όμως ελπίζουν να μην χρειαστεί να αγγίξουν αυτό το απόθεμα».
Ο γερμανός ανταποκριτής στέκεται στο κλίμα αισιοδοξίας που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας σε πρόσφατη ομιλία του στο Brookings Institution της Ουάσιγκτον τους επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας ξέρει: η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την επιστροφή στις αγορές», σημειώνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής στο παρελθόν «η Αθήνα βρίσκεται τώρα μάλιστα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα γι' αυτό, με τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου να πέφτουν την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ χρόνων.
«Ωστόσο, με απόδοση περίπου 5% παραμένουν ακόμη πολύ ψηλά.
Αυτό δείχνει ότι η τελική ευθεία που πρέπει να διανύσει τώρα η Αθήνα είναι ένας αγώνας μετ' εμποδίων», σχολιάζει η Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, η κυβέρνηση «πρέπει να εφαρμόσει ακόμη περίπου 60 προαπαιτούμενα.
Στις αγορές παρακολουθούν με ακρίβεια εάν η Αθήνα, μετά τις διαρκείς καθυστερήσεις των περασμένων 2,5 χρόνων, θα διευθετήσει τώρα εγκαίρως τις υποχρεώσεις της».
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι μετά την τρίτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ακολουθεί μια τελική, τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, δύο μήνες πριν από το προγραμματισμένο τέλος του προγράμματος.
«Έτσι θα μπορούσαν να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους – ένα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης