Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού είναι οι Γερμανοί – Στα 6,8 δισ. ευρώ οι επενδύσεις τους το 2016

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού είναι οι Γερμανοί – Στα 6,8 δισ. ευρώ οι επενδύσεις τους το 2016
Ο χρυσός θεωρείται μία ασφαλής αλλά και αποδοτική τοποθέτηση από τους Γερμανούς επενδυτές
Οι Γερμανοί επενδυτές έχουν στραφεί στην ασφάλεια του χρυσού, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που παραθέτει η GoldCore και είναι το λιγότερο εντυπωσιακά.
Βάσει αυτών οι Γερμανοί επενδυτές δαπάνησαν το 2016 το ποσό των 6,8 δισ. ευρώ προκειμένου να τοποθετηθούν σε χρυσό είτε σε φυσική μορφή είτε μέσω επενδυτικών εργαλείων που «στοιχηματίζουν» υπέρ του κίτρινου μετάλλου.
Παράλληλα η ζήτηση για χρυσό στη Γερμανία έχει εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στα 100 τόνους ανά έτος από μόλις 17 τόνους που ήταν πριν.
Οι Γερμανοί ξεκίνησαν να αγοράζουν χρυσό από το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.



Οι επενδύσεις τους σε χρυσό ήταν μόλις 36 τόνοι το 2007 για να φθάσουν στους 134 τόνους το 2009.
«Οι Γερμανοί επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να προκαλέσει μία αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τονίζει σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council-WGC).
Σημαντική ώθηση στις αγορές χρυσού από Γερμανούς επενδυτές έδωσε και η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, γεγονός το οποίο οδήγησε σε μείωση και των αντίστοιχων επιτοκίων που προσφέρουν οι γερμανικές τράπεζες στους καταθέτες τους.
Ως συντηρητικοί επενδυτές οι Γερμανοί επιθυμούν από τη μία πλευρά να έχουν καλές αποδόσεις στις τοποθετήσεις τους, αλλά ταυτόχρονα δεν φαίνεται να θέλουν να εκτεθούν σε ριψοκίνδυνα assets και ως εκ τούτου προτιμούν τον χρυσό.



Μία ακόμη ασφαλής τοποθέτηση είναι τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία, όμως, εξαιτίας του QE της ΕΚΤ έχουν «δει» τις αποδόσεις τους να υποχωρούν και σε ορισμένα εξ αυτών να φθάνουν και σε αρνητικό επίπεδο.
Εν γένει οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι πιο συντηρητικοί από τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με την έρευνα Bank of America Merrill Lynch Fund Managers, οι Ευρωπαίοι επενδυτές θεωρούν ότι η πολιτική που ασκούν Fed και ΕΚΤ κρύβει αρκετούς κινδύνους.



Ένα ποσοστό 30% πιστεύει ότι η απόφαση της Fed να μειώσει τον ισολογισμό της  μπορεί να προκαλέσει σημαντική διόρθωση στις αποτιμήσεις των μετοχών και στις αποδόσεις των ομολόγων και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ασφάλεια του χρυσού

Βάσει έρευνας που πραγματοποίησε το WGC μεταξύ 2.000 Γερμανών επενδυτών, αποδεικνύεται ότι η ασφάλεια που προσφέρει ο χρυσός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τους έλκει.



Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 τα βασικά συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

- 59% των συμμετεχόντων υποστήριξαν ότι ο χρυσός δεν μπορεί να χάσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα την αξία του.
- 48% παραδέχθηκε ότι η κατοχή χρυσού τους κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλείς.
- 42% παραδέχθηκε ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον χρυσό παρά τις αγορές συναλλάγματος.
- 57% παραδέχθηκε ότι επενδύουν σε ράβδους χρυσού ή χρυσά νομίσματα προκειμένου να «προστατεύσουν» τον πλούτο τους και
- 28% υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις σε ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα αποτελεί μία επένδυση με θετικές αποδόσεις σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης