Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο για μερική αποζημίωση των «κουρεμένων» καταθετών της Λαϊκής τράπεζας εξήγγειλε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ

tags :
Σχέδιο για μερική αποζημίωση των «κουρεμένων» καταθετών της Λαϊκής τράπεζας εξήγγειλε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ
«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το μέτρο της διάσωσης με ίδια μέσα επέφερε υπέρμετρο οικονομικό κόστος σε μερίδα συμπολιτών μας
Σχέδιο για μερική αποζημίωση, σε βάθος χρόνου των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής, εξήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε απόφαση για ενεργοποίηση του εθνικού ταμείου αποζημιώσεων που συστάθηκε το 2013 ενώ θα διατεθούν 25 εκατ. ευρώ ως αποθεματικό μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 335 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Όπως αναφέρει το Stockwatch, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το κούρεμα καταθέσεων το 2013 έγινε με νόμο του κράτους και εκεί που έφθασαν τα πράγματα ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη και οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν πιο οδυνηρή.
«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το μέτρο της διάσωσης με ίδια μέσα επέφερε υπέρμετρο οικονομικό κόστος σε μερίδα συμπολιτών μας.
Στη βάση αυτής της διαπίστωσης, το κράτος έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο για μερική αναπλήρωση της απώλειας που έχει υποστεί.
Η μεγαλύτερη μερίδα των επηρεαζόμενων πολιτών μας που είναι τα μέλη των ταμείων προνοίας. Σήμερα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το πλαίσιο και να ξεκινήσουμε να διατεθούμε πόρους για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω βήματα μερικής έστω άμβλυνσης των συνεπειών σταδιακά και στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.
«Θα αξιοποιήσουμε το εθνικό ταμείο αλληλεγγύης το οποίο συστάθηκε το 2013 και το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου προς το οποίο θα δώσουμε την καταβολή της πρώτης συνεισφοράς ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθεματικού μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2017 που εγκρίθηκε χθες (8/11) από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε σήμερα στη βουλή.
Πρόσθεσε ότι «κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα προσδιοριστεί η έκταση της επόμενης συνεισφοράς προς το ταμείο και αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται για τα επόμενα χρόνια στη βάση πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και χωρίς ποτέ να διακυβεύεται η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και της οικονομίας».
Για τον ίδιο σκοπό έχει αποφασιστεί και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης στο ταμείο κρατικής περιουσίας η οποία παρά τη σημαντική της αξία παρέμεινε διαχρονικά αναξιοποίητη. «Θεωρούμε ότι αυτή είναι η μόνη εφικτή προοπτική έστω και εάν δεν προσφέρει άμεση θεραπεία», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ανάληψης νομικής ευθύνης από το κράτος ή καταβολής αποζημίωσης.
«Πρόκειται για σχεδιασμό που στοχεύει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».
Η διάθεση πόρων από το ταμείο, σημείωσε, προϋποθέτει κατάρτιση προϋπολογισμού και έγκριση του από το υπουργικό και τη βουλή.
«Αντί να μοιράζουμε υποσχέσεις, ξεκινούμε να βάζουμε πόρους στην άκρη τώρα που οι οικονομικές δυνατότητες το επιτρέπουν», είπε.

Δικαιούχοι - κίνητρα – ΦΠΑ

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απαντώντας στη συνέχεια στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όταν κλήθηκε να αναφέρει τους δικαιούχους του σχεδίου είπε ότι «σε αυτό το στάδιο αυτό που ξεκινούμε να δημιουργούμε είναι το ταμείο, δηλαδή την οικονομική δυνατότητα που θα επιτρέψει σε κάποιο στάδιο την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου για τη μερική έστω αναπλήρωση της απώλειας που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας».
Διευκρίνισε επίσης ότι οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου ταμείου θα είναι στη βάση ενός πλαισίου κοινωνικής πολιτικής.
«Θα υπάρχουν κοινωνικά, οικονομικά αλλά και νομικά κριτήρια και παράμετροι που θα ληφθούν όταν φθάσουμε στο στάδιο της έναρξης πληρωμών σε όποιο επηρεαζόμενο πολίτη», σημείωσε.
Ο κ. Γεωργίαδης εξήγησε επίσης ότι το σχέδιο θα ξεκινήσει να καταρτίζεται όταν το ταμείο αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο εκτόπισμα από τα πρώτα 25 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι «με το συγκεκριμένο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 335 εκατ. ευρώ που ενέκρινε χθες (8/11) το υπουργικό συμβούλιο δεν επηρεάζεται ο δημοσιονομικός στόχος για το 2017».
Απαντώντας στην ερώτηση ποια μηνύματα θα σταλούν στις διεθνείς αγορές από αυτό το μέτρο είπε ότι «το κράτος στο παρελθόν δαπανούσε κάθε χρόνο 1 δισ. λεφτά που δεν είχε.
Το 2017 όχι μόνο δεν θα δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ που να αποτελεί έλλειμμα αλλά θα έχουμε το μεγαλύτερο πραγματικό πλεόνασμα εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί ένα ισχυρότατο μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές οι οποίες ανταποκρινόμενες σε αυτή τη δραστική βελτίωση των δημοσιονομικών μας έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών που προσεγγίζουν πλέον το 1,5%».
Όσον αφορά την πρόταση του ΔΗΣΥ και της Συμμαχίας Πολιτών για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών της πρώην Λαϊκής, απάντησε ότι «προφανώς τώρα που η κυβέρνηση έχει τη δική της εισήγηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή της κυβερνητικής πρότασης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης