Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηandelsblatt: Ανησυχία επενδυτών για Τσίπρα για το εάν θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις

Ηandelsblatt: Ανησυχία επενδυτών για Τσίπρα για το εάν θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις
Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των πιστωτών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχουν μειώσει το θετικό momentum της Ελλάδας.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία της χώρας του θα σημειώσει ανάπτυξη άνω του 2% για το 2017.
Και η Κομισιόν από την πλευρά της βλέπει επίσης "επιστροφή στην ανάπτυξη" για την Ελλάδα σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της.
Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, που διακόπηκε μόνο από μια αδύναμη και ασταθή ανάκαμψη το 2014, η πολύπαθη Ελλάδα ανακάμπτει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,6% το 2017 είναι πολύ ασθενέστερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο του 2016, οι Βρυξέλλες εκτιμούσαν αύξηση 2,7% για την ελληνική οικονομία το 2017.
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία την άνοιξη του 2017, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,1% το 2017.
Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, εν τω μεταξύ, αναμένει αύξηση μόνο κατά 1,6% της οικονομίας για το 2017 όπως αναφέρεται σε εσωτερικό του έγγραφο.
Η ασθενέστερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στη σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της το πρώτο εξάμηνο του 2017 και στη διαμάχη για τον μελλοντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης καθυστέρησε περισσότερο από ένα έτος.
Η προκύπτουσα αβεβαιότητα επηρέασε τόσο τις επενδύσεις όσο και την ιδιωτική κατανάλωση κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017.
Η γ' αξιολόγηση, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017, έχει πάει πολύ πιο ομαλά μέχρι στιγμής.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν με τον ESM, τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, είναι εφικτοί, σημειώνει η Κομισιόν, κυρίως εξαιτίας των αξιοσημείωτων βελτιώσεων στα δημοσιονομικά.
Για το 2017 η Ελλάδα θα ξεπεράσει ακόμη και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό στο 1,75% του ΑΕΠ.
Η Κομισιόν εκτιμά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για το 2018 είναι εφικτός.
Να σημειωθεί ότι ο ακμάζων τουριστικός τομέας βελτιώνει καλύτερα από το αναμενόμενο την κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας.
Μετά από ένα μέσο ποσοστό ανεργίας 23,6% το 2016, η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 20,6% τον Αύγουστο του 2017.
Αν και αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε έξι χρόνια, εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ.
Για το 2018, η Κομισιόν αναμένει μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 20,4%.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των στόχων που είχαν τεθεί για το 2017.
Η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της το 2016 έκανε λόγο για αύξηση 13,7% το 2017, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν μόνο κατά 5,1%.
Όπως φαίνεται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των πιστωτών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχουν μειώσει το θετικό momentum της Ελλάδας.
Παράλληλα υπάρχουν αμφιβολίες από πλειάδα επενδυτών για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης (που αποτελεί ένα συνασπισμό συνασπισμού αριστερών και δεξιών λαϊκιστών) να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης