Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Πιο κοντά ο σχηματισμός κυβέρνησης – Προθεσμία έως την Πέμπτη (16/11) για μία κατ’ αρχήν συμφωνία

Γερμανία: Πιο κοντά ο σχηματισμός κυβέρνησης – Προθεσμία έως την Πέμπτη (16/11) για μία κατ’ αρχήν συμφωνία
Πάντως οι επίπονες διαπραγματεύσεις έχουν αναδείξει τις βαθιές διαφορές σε μία σειρά θεμάτων, όπως το προσφυγικό, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή
Βήματα προσέγγισης πραγματοποιούν τα τρία κόμματα Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Μάλιστα έχουν ορίσει προθεσμία έως την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, προκειμένου να έλθουν σε μία κατ΄αρχήν συμφωνία, ώστε να ακολουθήσουν οι  επίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης.
Πάντως οι επίπονες διαπραγματεύσεις έχουν αναδείξει τις βαθιές διαφορές σε μία σειρά θεμάτων, όπως το προσφυγικό, η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο οι πιο μεγάλες διαφορές εντοπίζονται στα ευρωπαϊκά ζητήματα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η αδυναμία να συμφωνηθεί μια κοινή γραμμή για την ΕΕ θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες για την απάντηση της Γερμανίας στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ από τον  Emmanuel Macron και ειδικότερα για το όραμα του Γάλλου προέδρου για βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.
Εξάλλου οι βαθιές διαφωνίας παραμένουν μεταξύ των τεσσάρων εταίρων της προωθούμενης κυβέρνησης της  «Τζαμάικας» σε βασικά θέματα.
Η CSU, για παράδειγμα, θέλει να επιβάλει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στη Γερμανία - μια ιδέα που απορρίπτουν οι Πράσινοι.
Οι Πράσινοι, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζουν έντονη αντίδραση στο αίτημά τους για το κλείσιμο των πιο ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Γερμανία και για μια μελλοντική απαγόρευση πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων.
Στα ευρωπαϊκά ζητήματα «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» Πράσινοι και FDP .
«Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τη μελλοντική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Florian Toncar, βουλευτής του FDP που συμμετείχε στενά στις συνομιλίες.
Σημαντικές είναι οι διαφορές για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
To FDP αντιτάσσεται στην πρόταση περί μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Ευρωωζώνη.
Οι διαφορές για το μέλλον του ESN προέκυψαν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Το FDP ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να καταργηθεί, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ζήτησε να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Εντούτοις, το FDP έκτοτε αμβλύνει τις θέσεις της, με τον ηγέτη της Christian Lindner να λέει στο Der Spiegel  πως θα μπορούσε να δεχθεί τη διατήρηση του ESM ως «εργαλείου για περισσότερη πειθαρχία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης