Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταβολές στο δείκτη οικονομικής ελευθερίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Μεταβολές στο δείκτη οικονομικής ελευθερίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Μεταβολές χαρακτηρίζουν για το 2012 τη διεθνή κατάταξη του δείκτη οικονομικής ελευθερίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που καταρτίζει το ινστιτούτο Heritage Foundation με έδρα τις ΗΠΑ, και η εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση, ένα κοινό χαρακτηριστικό των χωρών της περιοχής είναι οι θεσμικές αδυναμίες του οικονομικού περιβάλλοντος, που συχνά αποθαρρύνουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την υλοποίηση επενδύσεων.
Ωστόσο, σχεδόν στο σύνολο των χωρών καταγράφεται η σημαντική- όπως χαρακτηρίζεται από το Heritage Foundation- προσπάθεια των αρμοδίων φορέων να υλοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και την εξυγίανσή της από προβλήματα που την καθιστούν ευάλωτη.
Σύμφωνα με την τελική κατάταξη, η Σλοβενία, για το 2012, καταλαμβάνει την 69η θέση, χάνοντας τρεις θέσεις έναντι του 2011 και η βαθμολογία της είναι 62,9 μονάδες.
Η Κροατία κατατάσσεται στην 83η θέση με βαθμολογία 60,9 μονάδες, η Ρουμανία στην 62η θέση με 64,4 μονάδες και η Βουλγαρία στην 61η θέση με 64,7 μονάδες, έχοντας χάσει μία θέση έναντι του 2011.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μετάβαση της βουλγαρικής οικονομίας σε ένα πιο ευέλικτο οικονομικό σύστημα την τελευταία δεκαετία υλοποιείται με την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων αναδιάρθρωσης. Επίσης, η χώρα κατόρθωσε να διατηρήσει τη μακροοικονομική της σταθερότητα και παράλληλα να σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της φτώχειας και την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.
Η ΠΓΔΜ καταλαμβάνει την 43η θέση του δείκτη με βαθμολογία 68,5 μονάδων, έναντι της 55ης θέσης το 2011 και το Μαυροβούνιο παραμένει και φέτος στην 72η θέση με 62,5 μονάδες. Η Αλβανία κατατάσσεται στην 57η θέση με 65,1 μονάδες.
Την πρώτη θέση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ (89,9 μονάδες), στη δεύτερη παραμένει η Σιγκαπούρη (87,5 μονάδες), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Αυστραλία (83,1 μονάδες).
Το Ινστιτούτο Heritage έχει ως βάση δέκα κριτήρια για την κατάρτιση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας. Τα κριτήρια αξιολογούν την επίδοση κάθε χώρας, όσον αφορά το άνοιγμα στο εμπόριο, το μέγεθος του κράτους, τη δημοσιονομική ευρωστία, την επίδοση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη νομισματική σταθερότητα, καθώς και την ανταγωνιστικότητα και διαφάνεια του χρηματιστηριακού κλάδου.
Η φετινή αξιολόγηση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας περιελάμβανε 184 χώρες, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης