Τελευταία Νέα
Διεθνή

H ΕΕ αυξάνει τους πόρους για την αντιμετώπιση των ρωσικών παρεμβάσεων

tags :
H ΕΕ αυξάνει τους πόρους για την αντιμετώπιση των ρωσικών παρεμβάσεων
Η ΕΕ ζήτησε «να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων, προωθώντας μια αντικειμενική εικόνα της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια»
Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και την Καταλονία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν για τη διάθεση περισσότερων πόρων, στην προσπάθεια καταπολέμησης της ξένης παρέμβασης στην Ευρώπη, ιδίως από τη Ρωσία.
«Ζήτησα από τους υπουργούς να υποστηρίξουν το αίτημά μου που αφορά στην αύξηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας από το εξωτερικό», υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Federica Mogherini.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, η κ. Mogherini ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έλαβα την πολιτική υποστήριξη των υπουργών για το συγκεκριμένο θέμα.
Τώρα θα ελέγξουμε, αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών θα ακολουθήσουν τις υποδείξεις των υπουργών Εξωτερικών».
Ερωτηθείσα για την ανάμειξη της Ρωσίας στην Καταλονία, η Ύπατη Εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Επιπλέον, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποσό των κονδυλίων που θα διατεθούν στην πρωτοβουλία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Η ΕΕ ζήτησε «να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων, προωθώντας μια αντικειμενική εικόνα της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια».
Από την πλευρά της, η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την εξάλειψη ψευδών ειδήσεων το Σεπτέμβριο του 2018.
Η κ. Mogherini και οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του κ. Dastis, εξέφρασαν την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο πλαίσιο διάδοσης των ευρωπαϊκών αξιών.
Ο κ. Dastis ανέφερε ότι ορισμένοι δρώντες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα ενημέρωσης που αποσκοπούν στην «αποδυνάμωση της ΕΕ ή την αποσταθεροποίηση των κρατών μελών».
Ο Ισπανός υπουργός εξήγησε ότι δεν είχε αποδείξεις για το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση προώθησε τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Εντούτοις, η El Pais ανέφερε ότι οι συνεργάτες του ρωσικού RT και της Μόσχας ενέτειναν την καμπάνια κατά της παραπληροφόρησης στη διάρκεια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Καταλονία την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της El Pais, ο ιδρυτής των Wikileaks, Julian Assange, συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον ακτιβιστή υπέρ της ανεξαρτησίας, Oriol Soler στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου σήμερα διαμένει ο Assange.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση, ο κ. Dastis δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές ενδείξεις ότι ο Assange προσπάθησε να παρέμβει κατά τη διάρκεια της καταλανικής κρίσης».
Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, σχολίασε ότι τα περισσότερα από τα προφίλ που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις στο Twitter σχετικά με την Καταλονία ήταν ψεύτικα.
Τα μισά από αυτά ήταν καταχωρημένα στη Ρωσία και το 30% στη Βενεζουέλα.
Μόνο το 3% εξ αυτών ήταν πραγματικοί λογαριασμοί.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Συμβουλίου, ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την άνιση μάχη μεταξύ του μεγάλου αριθμού ομάδων υποστηριζόμενων από τη Ρωσία και των μικρών ομάδων της ΕΕ.
Η πρώτη και μεγαλύτερη ομάδα εργασίας της ΕΕ που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια επικεντρώνεται στο ανατολικό μέτωπο και απασχολεί περίπου 15 άτομα.
Οι άλλες δύο μονάδες, με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια και τον αραβικό κόσμο, είναι πολύ μικρότερες.
H Mogherini εξήγησε ότι η μονάδα που εργάζεται στην ανατολική περιφέρεια είναι "πλήρως συντονισμένη και εργάζεται σε πλήρη ρυθμό", αν και είπε ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι.
Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πιο πρόσφατες ομάδες εργασίας που εργάζονται στα Δυτικά Βαλκάνια και στη νότια περιφέρεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης