Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι έτοιμη να αλλάξει το νόμο για την Κεντρική Τράπεζα

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι έτοιμη να αλλάξει το νόμο για την Κεντρική Τράπεζα
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχεδιάζει να τροποποιήσει μερικώς τον επίμαχο νόμο για την Κεντρική Τράπεζα, όπως απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.
«Ως προς τα νομικά επιχειρήματα της ΕΕ που αφορούν τον νέο ουγγρικό νόμο για την Κεντρική Τράπεζα, η ουγγρική κυβέρνηση συμφωνεί με ορισμένα από αυτά και δεν βλέπω να υπάρχουν εμπόδια στην υιοθέτησή τους», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπαν στο ραδιοφωνικό δίκτυο MR1 σήμερα.
«Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα (επιχειρήματα), ως προς τα οποία οι θέσεις απέχουν», πρόσθεσε.
Την 1η Ιανουαρίου, ετέθη σε ισχύ νέο Σύνταγμα στην Ουγγαρία, το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της κυβέρνησης επί της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και επί άλλων θεσμών, όπως οι δικαστικοί θεσμοί, γεγονός που αποτελεί «αυταρχική παρεκτροπή», σύμφωνα με τους επικριτές του.
Ο Βίκτορ Ορμπαν είχε ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την αναθεώρηση του επίμαχου νόμου και το επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα, αφού η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε από την Ουάσινγκτον ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ουγγαρία, αλλά χρειάζεται αποδείξεις για την καλή θέληση της Βουδαπέστης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον ούγγρο διαπραγματευτή Τάμας Φελέγκι, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ με στόχο τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ταμείων της Ουγγαρίας που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και η οποία χρηματοδοτείται στις διεθνείς αγορές με μακροπρόθεσμα απαγορευτικά επιτόκια.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ διέκοψαν την διερευνητική τους επίσκεψη στην Ουγγαρία στα μέσα Δεκεμβρίου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την μεταρρύθμιση του καθεστώτος της Κεντρικής Τράπεζας.
Το θέμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας συζητήθηκε χθες στην Φρανκφούρτη και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ).
Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι «πραγματικά πολύ ανήσυχη» με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που αποφασίσθηκε στην Ουγγαρία, η οποία μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης