Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα διακυβεύματα στις ιταλικές εκλογές - Το ενδεχόμενο Italexit και οι φόβοι των επενδυτών

Τα διακυβεύματα στις ιταλικές εκλογές - Το ενδεχόμενο Italexit και οι φόβοι των επενδυτών
Παρά τα σημάδια υποχώρησης του λαϊκισμού οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, η Ιταλία -η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα.
Κι αυτό γιατί στις αρχές του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκλογές που θα δοκιμάσουν μεταξύ άλλων τις αμφιλεγόμενες σχέσεις της χώρας με το ενιαίο νόμισμα, το αυξημένο χρέος της ενώ ένα προβληματικό τραπεζικό σύστημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των NPLs.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι πολύ κοντά με το κόμμα του πρωθυπουργού Paolo Gentiloni.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi έχει δηλώσει ότι ο ίδιος και ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά συμφώνησαν να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα ηγηθεί μιας πιθανής «κεντροδεξιάς» κυβερνητικής συμμαχίας.
Προς το παρόν, καμία από τις τρεις αυτές ομάδες δεν φαίνεται να έχει αρκετή υποστήριξη ώστε να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στο μεσοδιάστημα όμως (δηλ. από τώρα έως τις εκλογές) θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.
Πρώτον θα πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2018.
Παράλληλα, ο Gentiloni, το κόμμα του οποίου έχει οριακή πλειοψηφία, επιβλέπει την κρατική παρέμβαση για τη διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena αλλά και των Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca.
Καθώς η κυβέρνηση του πλησιάζει προς το τέλος της, ο Gentiloni ίσως προσπαθήσει να περάσει από τη Βουλή ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει την υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ιταλία.

Το ιταλικό χρέος και η έξοδος από την ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε το χρέος «σημαντική πηγή ευπάθειας» για την Ιταλία και εποπτεύει τις δεσμεύσεις της χώρας για μείωση των δαπανών.
Μια εκλογική νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα θέσει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ θα προκύψουν περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Επισημαίνεται ότι τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα του Βορρά έχουν μαλακώσει τη αντίθεση στο ευρώ καθώς η χώρα ανακάμπτει από τη μεγαλύτερη ύφεση της ιστορίας της.
O Luigi Di Maio υποψήφιος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ως την τελευταία λύση για την απαίτηση μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.
Ωστόσο, η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ θα απαιτούσε μια διακομματική στήριξη καθώς και μια βασανιστική νομοθετική διαδικασία.
Μια συνταγματική τροπολογία θα ήταν απαραίτητη ακόμη και πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Πάντως, οι αγορές ανησυχούν όχι μόνο για το ενδεχόμενο μια ασταθούς Βουλής, αλλά και για το ενδεχόμενο νίκης του Κινήματος Πέντε Αστέρων και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Το πρόγραμμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων για την κυβέρνηση περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση των τραπεζών και τη διάσπαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την τρόικα που επιβλέπει τα προγράμματα διάσωσης χωρών από την Ελλάδα έως την Ιρλανδία.
Παράλληλα, όμως, υπάρχουν ανησυχίες και για το πως η Ιταλία θα επηρεαστεί από το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης