Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το νέο νομοσχέδιο της ΕΕ για τις βιολογικές καλλιέργειες θέτει νέα πρότυπα

tags :
Το νέο νομοσχέδιο της ΕΕ για τις βιολογικές καλλιέργειες θέτει νέα πρότυπα
Πολλοί από τους ισχύοντες κανόνες είναι άνω των 20 ετών και πρέπει να ανανεωθούν, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στον τομέα της βιολογικής γεωργίας της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τους νέους κανόνες για τη βιολογική παραγωγή και πλέον απομένουν τα τελικά βήματα που θα οδηγήσουν στην έγκριση του νέου νομοσχεδίου.
Μόλις εγκριθούν, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Αυτό θα δώσει αρκετό χρόνο στους παραγωγούς, τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπορικούς εταίρους να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο.
Γιατί όμως σχεδιάζεται ένα νέο σύνολο κανόνων για τη βιολογική καλλιέργεια;
Πολλοί από τους ισχύοντες κανόνες είναι άνω των 20 ετών και πρέπει να ανανεωθούν, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στον τομέα της βιολογικής γεωργίας της ΕΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η βιολογική παραγωγή δεν αποτελεί πλέον εξειδικευμένο τμήμα του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ, όπως γινόταν όταν καταρτίστηκαν για πρώτη φορά οι ισχύοντες κανόνες.
Στην πραγματικότητα είναι πλέον ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της γεωργίας της ΕΕ, καθώς η έκταση της γης που χρησιμοποιείται για τη βιολογική γεωργία, αυξάνεται γύρω στα 400.000 εκτάρια ετησίως.
Η βιολογική αγορά στην ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, περίπου 125% περισσότερο από δέκα χρόνια πριν.
Το σύνολο των κανόνων και εξαιρέσεων που ισχύουν επί του παρόντος, δεν παρέχει επαρκή ασφάλεια και σαφήνεια σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της γεωργίας και η απλούστερη, πιο εναρμονισμένη προσέγγιση του νέου νομοσχεδίου, θα πρέπει να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξή του.
Ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτής της μεταρρύθμισης και τι θα αλλάξει;
Θα διασφαλιστεί η δικαιοσύνη για τους βιοκαλλιεργητές της ΕΕ και το λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα θα προσφέρει στους καταναλωτές, τις ίδιες εγγυήσεις ποιότητας σε όλη την Ευρώπη.
Δεδομένης των περισσότερων αντιτίμων που καταβάλλουν οι περισσότεροι καταναλωτές για τα βιολογικά τρόφιμα, αυτή η εγγύηση ποιότητας είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η βασική βελτίωση, είναι η εισαγωγή ενός συνόλου κανόνων σε επίπεδο ΕΕ, που να καλύπτουν ολόκληρο τον τομέα της βιολογικής παραγωγής της ΕΕ.
Οι παλαιοί κανόνες επέτρεψαν ένα à la carte σύστημα εξαιρέσεων, μερικές φορές στο επίπεδο ενός μόνο παραγωγού.
Οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους βιολογικούς παραγωγούς και τα προϊόντα.
Αυτό το ενιαίο σύνολο κανόνων θα εφαρμοστεί και στους αγρότες εκτός ΕΕ, που εξάγουν τα βιολογικά προϊόντα τους στην αγορά της ΕΕ.
Θα αντικαταστήσει τα σημερινά 60+ διαφορετικά πρότυπα που θεωρούνται ισοδύναμα με τα εισαγόμενα βιολογικά τρόφιμα.
Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου διαφορετικά πρότυπα μπορεί να ισχύουν για τους παραγωγούς της ίδιας χώρας, όταν ο τελευταίος δεν έχει συμφωνία ισοτιμίας με την ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή οι οργανισμοί πιστοποίησης ορίζουν τα δικά τους πρότυπα.
Η συμμόρφωση με το ενιαίο σύνολο κανόνων της ΕΕ θα αντικαταστήσει την διαφορετικότητα.
Σημαίνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το εμπόριο, με κύριο λόγο ότι θα υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ φορέων από την ΕΕ και από τρίτες χώρες.
Το πεδίο εφαρμογής των κανόνων έχει επεκταθεί ώστε να καλύπτει μια σειρά νέων προϊόντων όπως το αλάτι, και τα αιθέρια έλαια.
Θα είναι επίσης δυνατό στο μέλλον να προστεθούν νέα προϊόντα, για να ανταποκριθούν στην εξέλιξη του τομέα και στις απαιτήσεις των καταναλωτών, προσφέροντας πρόσθετες ευκαιρίες στους παραγωγούς.
Το νέο νομοσχέδιο αποβλέπει στην διευκόλυνση των γεωργών.
Για παράδειγμα, οι μικροκαλλιεργητές θα είναι πλέον σε θέση να επιλέξουν την πιστοποίηση ομάδας, η οποία θα μειώσει το κόστος της και θα διευκολύνει την ένταξή τους στο οργανικό σύστημα.
Νέες ευκαιρίες θα δημιουργηθούν επίσης με το άνοιγμα μίας νέας αγοράς για τους βιολογικούς σπόρους και άλλα φυτικά αναπαραγωγικά υλικά, με υψηλό επίπεδο γενετικής βιοποικιλότητας.
Αυτό θα βελτιώσει τη βιοποικιλότητα, τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και θα ενισχύσει την καινοτομία.
Η αντοχή στα παράσιτα και στις ασθένειες, θα βελτιωθεί και θα επικεντρωθεί η καλύτερη προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες.
Οι νέοι αυτοί κανόνες θα οδηγήσουν σε περισσότερους ελέγχους και περισσότερη γραφειοκρατία για τους βιολογικούς παραγωγούς και τους οργανισμούς πιστοποίησης;
Ακριβώς το αντίθετο.
Οι νέοι κανόνες καθιστούν την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να διεξάγονται έλεγχοι για να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον τομέα και το βάρος που βαρύνει αυτό τον τομέα τόσο για τους αγρότες όσο και για τις αρμόδιες αρχές.
Οι έλεγχοι διενεργούνται σε επίπεδο κράτους μέλους και είναι αιφνιδιαστικοί, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Η τυποποιημένη διαδικασία είναι η διενέργεια ετήσιων ελέγχων, αλλά οι νέοι κανόνες αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι πάντα αναγκαίο για τους καθιερωμένους βιολογικούς παραγωγούς.
Για τους παραγωγούς που έχουν καθαρό ιστορικό μετά από τρία συναπτά έτη ετήσιων ελέγχων, οι εθνικές αρχές θα μπορούν να αποφασίσουν να τους ελέγχουν μόνο μια φορά κάθε δύο χρόνια.
Αυτό θα μειώσει τη γραφειοκρατία τόσο για τους αγρότες όσο και για τις κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης