Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Κορέα: Είμαστε πυρηνική δύναμη, μπορούμε να πλήξουμε τις ΗΠΑ - Οι επιλογές Trump

Β. Κορέα: Είμαστε πυρηνική δύναμη, μπορούμε να πλήξουμε τις ΗΠΑ - Οι επιλογές Trump
Η Βόρεια Κορεά εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο - Συναγερμός στην Κορεατική χερσόνησο
(upd7) Πετύχαμε τον ιστορικό στόχο μας, είμαστε πυρηνική δύναμη, μπορούμε πλέον να πλήξουμε το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα λίγες ώρες ύστερα από την εκτόξευση ενός ακόμα βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα και ενώ σήμερα 29/11 το βράδυ (στις 23:30 ώρα Ελλάδας) θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να αποφασίσει νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας.
Όπως μετέδωσε η βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση, η Β. Κορέα δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong un χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15.
«Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη», ανέφερε η ανακοίνωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η οποία ανέφερε ότι ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ο πύραυλος είναι ICBM, διένυσε περίπου 1.000 χιλιόμετρα πριν καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο νέος πύραυλος της Βόρειας Κορέας έφθασε σε υψόμετρο 4.500 χλμ. και διένυσε 960 χιλιόμετρα.
Οι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να διεξάγει μια άλλη δοκιμή πυραύλων "μέσα σε λίγες μέρες" και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν.



Το σκηνικό της έντασης

Πρόκειται για την 7η πυραυλική δοκιμή από το καθεστώς του Kim Jong-un, παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει η Ουάσιγκτον.
Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου εντοπίστηκε από το στρατό της Νότιας Κορέας.
"Εκτοξεύτηκε πύραυλος από τη Βόρεια Κορέα που προσγειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας", δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.
"Μόλις υπάρξουν νέες πληροφορίες, θα σας ενημερώσουμε".
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ο πύραυλος αυτός έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα.
Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.
Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Έντονη καταδίκη του Guterres (ΟΗΕ) για τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα

Την έντονη καταδίκη του για τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Ο Guterres ζήτησε από τη Β. Κορέα να απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες.
«Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως και θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση της Βόρειας Κορέας έναντι της διεθνούς κοινότητας» τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

ΥΠΕΞ Κίνας για Β. Κορέα: Να δείξουν όλοι υπευθυνότητα για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια

Αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο ζητά το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από τη Β. Κορέα.
Ο Geng Shuang, εκπρόσωπος του κινέζικου ΥΠΕΞ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία και την αντίθεση της Κίνας σε αυτήν την ενέργεια από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως όλες οι πλευρές θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα για να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνηο.
Επιπλέον, διεμήνυσε πως η Κίνα θα εξακολουθήσει να εργάζεται προκειμένου να βρεθεί λύση αναφορικά με το πυρηνικό ζήτημα της Β. Κορέας.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

"Θα το τακτοποιήσουμε" δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump αναφερόμενος στην απειλή της Βόρειας Κορέας.
Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ "είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε" σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
Ο Trump επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ T. Mattis Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει "μια απειλή για όλον τον κόσμο".
Αυτή η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει σε κάποια πυραυλική δοκιμή, αποτελεί ένδειξη ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αψηφά τις διπλωματικές προσπάθειες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που πρόσφατα επέστρεψε από μια μακρά περιοδεία στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε στο «να ενώσει τον κόσμο εναντίον της απειλής που θέτει» η Βόρεια Κορέα.
Νωρίτερα σήμερα (28/11) η Σεούλ είχε προειδοποιήσει ότι παρατηρήθηκε κινητικότητα σε μια βάση της Βόρειας Κορέας.
Η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ είναι μια απαράδεκτη παραβίαση των υποχρεώσεών της

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
"Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα" τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της F. Mogerini.

ΝΑΤΟ: Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε σήμερα το ΝΑΤΟ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου G. Stoltenberg.

Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ ζητούν ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζητούν Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Νότια κορέα, στον απόηχο της εκτόξευσης του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
«Αυτή τη στιγμή αποφασίζουμε την ημερομηνία» δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της ιταλικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, Τζιοβάνι Νταβόλι.
Η Ιταλία έχει αναλάβει για τον μήνα Νοέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι διπλωματικές επιλογές παραμένουν στο τραπέζι" δηλώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ R. Tillerson  

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι «διπλωματικές επιλογές» για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν «στο τραπέζι, προς το παρόν», μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ R. Tillerson.
Σε μια δήλωση που ανέγνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να λάβει νέα μέτρα», επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μεταξύ των μέτρων να συμπεριλαμβάνεται «το δικαίωμα να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα», σύμφωνα με τον R. Tillerson.

Η εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ μια "βίαιη ενέργεια" που "δεν μπορεί να γίνει ανεκτή", το μήνυμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας S. Abe χαρακτήρισε «βίαιη ενέργεια» που «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας» στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Abe μιλώντας σε δημοσιογράφους.

CNN: Τι επιλογές έχει ο Trump μετά τη νέα πρόκληση από τη Β. Κορέα;

Το ερώτημα τι επιλογές έχει πλέον στη διάθεση του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα ύστερα από τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου διατυπώνει σε δημοσίευμα του το CNN.
Το CNN υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής ο Trump, ο οποίος κάποτε προειδοποιούσε ότι «θα βρέξει φωτιά» στη Β. Κορέα, τηρεί μια μάλλον χαλαρή στάση.
«Σας λέω μόνο ότι θα το φροντίσουμε.
Είναι μια κατάσταση που θα τη διαχειριστούμε» ήταν οι πρώτες του δηλώσεις στο Λευκό Οίκο ενώ με μήνυμα του στο twitter επεσήμανε πως μετά τη νέα εκτόξευση από τη Β. Κορέα είναι σημαντικό να εγκριθεί η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αντίδραση αυτή του Trump ίσως να οφείλεται στο ότι δεν θέλει να προκαλέσει περισσότερο τον ηγέτη της Β. Κορέας ή να του στερήσει την πλήρη αξιοποίηση της προπαγάνδας μέσω της τελευταίας του κίνησης.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η ασαφής και αόριστη απάντηση του προέδρου του ΗΠΑ δείχνει την έλλειψη επιλογών που έχει απέναντι στη Β. Κορέα αλλά και το πόσο σοβαρά εξελίσσεται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τελευταία πυραυλική δοκιμή αποτελεί μια σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης
Η δοκιμή αυτή απέδειξε ότι η Β. Κορέα έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να χτυπήσει μακρινούς στόχους, όπως για παράδειγμα την Ουάσινγκτον.
Αυτό με τη σειρά του φέρνει τον Trump αντιμέτωπο με το αγωνιώδες δίλημμα:
Εάν η διπλωματία συνεχίσει να αποτυγχάνει, τότε ίσως χρειαστεί ο Trump να λάβει την απόφαση για στρατιωτική δράση, κάτι που έχει να συμβεί από το τέλος του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.
Δηλαδή είτε θα μπορούσε να δεχθεί την ιδέα ότι η Β. Κορέα διαθέτει διηπειρωτικό πύραυλο που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και να χτυπήσει τις ΗΠΑ είτε θα έπρεπε να πάρει την απόφαση για στρατιωτική δράση προκειμένου να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, γνωρίζοντας όμως ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκαλούσε το θάνατο χιλιάδων πολιτών και Αμερικάνων στρατιωτών στην Ασία, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητο.
«Εάν πρέπει να πάμε σε πόλεμο για να σταματήσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, θα το κάνουμε.
Οδεύουμε σε πόλεμο, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα.
Εάν ο πρόεδρος Trump πρέπει να διαλέξει μεταξύ του να καταστρέψει το καθεστώς της Β. Κορέας και της Αμερικής, θα καταστρέψει το καθεστώς» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Lindsey Graham.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το CNN, η χθεσινή δοκιμή της Β. Κορέας άφησε την αμερικανική ηγεσία με σκληρά ερωτήματα, καθώς αποδείχθηκε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Β. Κορέας εξελίσσονται, ότι η Β. Κορέα δεν άλλαξε στάση και στρατηγική ύστερα από τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Trump και τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας, ότι η Β. Κορέα δεν δείχνει διάθεση για διαπραγμάτευση και ότι η περιοδεία Trump στην Ασία είχε ελάχιστο αντίκτυπο ώστε να σταματήσει η κρίση στην κορεατική χερσόνησο.
Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν από την Κίνα να αναλάβει δράση και να φέρει αποτελέσματα στην κρίση με τη Β. Κορέα.
Αλλά αναλυτές αμφιβάλλουν πως οι αμερικανικές πιέσεις προς την Κίνα να κάνει περισσότερα, θα λειτουργήσει, καθώς το εθνικό συμφέρον της Κίνας επιτάσσει να μη διακινδυνεύσει την πτώση του καθεστώτος της Β. Κορέας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανένωση των δύο κρατών που θα είχαν φιλοαμερικανικό προσανατολισμό.
Η αίσθηση που υπάρχει στις ΗΠΑ είναι ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη Β. Κορέα.
Επιπλέον, πολλοί σημειώνουν, όπως ο πρώην ΥΠΕΞ, John Kerry, ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση που δίνεται πως η διπλωματία έχει απομείνει.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Trump θα μπορούσε να αλλάξει τη διπλωματική του προσέγγιση απέναντι στη Β. Κορέα.
Μια επιλογή για τον Trump, σύμφωνα με το CNN, θα ήταν να αρχίσει μια εντατική διπλωματική εκστρατεία, προσφέροντας στη Β. Κορέα την προοπτική μιας ριζικά διαφορετικής σχέσης με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της καθώς και μιας συμφωνίας ειρήνης που να βάζει τέλος και επίσημα στον Πόλεμο της Κορέας.
Αν και σε αυτήν την πρόταση, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο μπορούν να εμπιστευτούν τον Kim Jong un και ότι αυτός θα ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη διπλωματική συμφωνία.
Και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ζητούν από τη Β. Κορέα πρώτα να προχωρήσει στην από-πυρηνικοποίηση της, εκτιμάται ότι δεν θα γίνει δεκτό από τη Β. Κορέα.
Μια άλλη επιλογή για τον Trump θα ήταν να εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο, αλλά η ένταση είναι τόσο υψηλή που υπάρχουν φόβοι ότι κάποιος λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύρραξη.
Επιπλέον, ο Trump θα μπορούσε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να πείσει την Κίνα να κάνει περισσότερα και να επιδιώξει πιο σημαντικές ενέργειες, όπως την επιβολή κυρώσεων στις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες και στις ενεργειακές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα.
Αυτή η κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα μια κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και να αλλάξει εντελώς την προσέγγιση της Κίνας απέναντι στη Β. Κορέα.
Το γεγονός ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μια επιλογή, αποδεικνύει τις περιορισμένες επιλογές που έχει μπροστά του ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης