Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ανοίγει νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη για τη Συρία μέχρι τις 15/12/17

ΟΗΕ: Ανοίγει νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη για τη Συρία μέχρι τις 15/12/17
Στη Γενεύη μέχρι τις 15/12/17 ο νέος γύρος συνομιλιών για τη Συρία
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, ότι θα ανοίξουν έναν γύρο συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, 2017 με στόχο τη διαμόρφωση μίας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν είχε ακόμη συζητηθεί η προεδρία.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ , Staffan de Mistura, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν ειδικότερα σε ένα νέο σύνταγμα και στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, καθώς και σε δώδεκα βασικές αρχές που αρνήθηκε να απαριθμήσει.
"Δεν συζητήσαμε το θέμα της προεδρίας.
Συζητήσαμε τις 12 αρχές.
Θα δείτε ότι είναι ευρείας φύσης αλλά έχουν αντίκτυπο στα πάντα, για το μελλοντικό σύνταγμα", είπε σε συνέντευξη Τύπου.
"Είναι απαραίτητα επειδή αναφέρονται σε ένα κοινό όραμα για το είδος της χώρας που θέλουν να ζήσουν οι Συριανοί", ανέφερε.
Η αντιπολίτευση της Συρίας επιμένει ότι ότι ο πρόεδρος Bashar al-Assad πρέπει να παραιτηθεί, αλλά οι διαπραγματευτές του αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα.
"Θέλω να πιστέψω ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να προέλθει από τους Σύριους μέσω των εκλογών που θα εποπτεύονται από τον ΟΗΕ", δήλωσε ο de Mistura.
Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες είχαν σταθερή διπλωματική υποστήριξη, με πιο πρόσφατη αυτή από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και τον Assad.
Η ήττα του ισλαμικού κράτους στα κύρια οχυρά του στη Συρία είχε επίσης παράγει "μια στιγμή αλήθειας.
Όλα αυτά συνέβηκαν.
Δεν είναι απλά ένας κανονικός γύρος συνομιλιών", δήλωσε ο de Mistura.
"Έχετε δει πώς μιλάνε οι άνθρωποι ο ένας με τον άλλο, πώς αυτοί που συμμετείχαν στη σύγκρουση για πρώτη φορά παίρνουν θέσεις που είναι προς την κατεύθυνση ενός πολιτικού διαλόγου;"
Και για πρώτη φορά σε οκτώ γύρους συνομιλιών υπό την προεδρία του de Mistura, η αντιπολίτευση εκπροσωπείται από μια ενοποιημένη διαπραγματευτική ομάδα, αυξάνοντας τη δυνατότητα άμεσων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης