Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Ελλάδα ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα την οδηγήσουν στην έξοδο από τα μνημόνια

FT: Η Ελλάδα ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα την οδηγήσουν στην έξοδο από τα μνημόνια
Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας επιδεικνύει μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμούς, σημειώνουν οι Financial Times
Στην τεχνική συμφωνία, που επιτεύχθηκε χθες (2/12/2017) μεταξύ της Ελλάδας και των  διεθνών πιστωτών της, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, τονίζοντας πως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τις ελπίδες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για ομαλή έξοδο από το μνημόνιο των 86 δισ.ευρώ τον Αύγουστο του 2018. 
Την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον  ενεργειακό τομέα, τη φορολογία αλλά και διαρθρωτικά μέτρα επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και το ευρωπαϊκό τμήμα των θεσμών.
Η συμφωνία τώρα θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης η αριστερή κυβέρνηση επέδειξε μεγαλύτερη προθυμία να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, σε σχέση με ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν.
Με την οικονομία να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξέλθει από την επταετή επιτροπεία από τα προγράμματα διάσωσης και να ξεκινήσει  συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους και ταυτόχρονα να επιστρέψει στον τακτικό δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Η Αθήνα ευελπιστεί ότι η ταχεία πρόοδος που σημειώθηκε στην τρίτη αξιολόγηση, η οποία διήρκεσε μόλις τρείς μήνες  ενώ οι δύο προηγούμενες περισσότερο από ένα χρόνο  θα στείλει μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.
Η συμφωνία του Σαββάτου (2/12) ακολούθησε αυτό που ένας Έλληνας αξιωματούχος περιέγραψε ως «σημαντική στιγμή» σε μακρόχρονα ζητήματα, όπως η κατάλυση του μονοπωλίου από την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.
Βάσει της συμφωνίας, τέσσερις μονάδες παραγωγής με λιγνίτη θα αποσπαστούν από τη ΔΕΗ, την κρατική ενεργειακή εταιρεία, και θα προσφερθούν προς πώληση σε ιδιώτες επενδυτές - μια κίνηση που αμφισβητείται έντονα από τα συνδικάτα της εταιρείας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πάντως ενώ η Αθήνα έχει υλοποιήσει πολλές από τις προαπαιτούμενες αλλαγές, από τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης έως την αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων» δανείων που επιβαρύνουν τις τράπεζες, ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και εμπόδια, τα οποία προβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι κάτοικοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου ο τουρισμός παρουσιάζει μείωση λόγω συνεχιζόμενων αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, αντιτίθενται σε προγραμματισμένη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από 13% σε 24%.
Ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων πρόκειται να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου 2018, καλύπτοντας περισσότερα από 60 μέτρα που απαιτούνται ακόμη για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Η ολοκλήρωσή του θα επιτρέψει την εκταμίευση μιας δόσης ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ.
Η τέταρτη αξιολόγηση της προόδου όσον αφορά τις εναπομένουσες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη πριν η Ελλάδα κατορθώσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, καταλήγει το δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης