Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισε η Wall Street - Στο επίκεντρο οι τεχνολογικές μετοχές

tags :
Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισε η Wall Street - Στο επίκεντρο οι τεχνολογικές μετοχές
Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισε η Wall Street - Στο επίκεντρο οι τεχνολογικές μετοχές
Ανοδικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες με το το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις εξελίξεις σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και ένα πιθανό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο παρακολουθούν και οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου D. Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, προκαλώντας την οργή των Παλαιστίνιων και ένα κύμα αγανάκτησης και κατακραυγής πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή.
O δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,29% στις 24.211,48 μονάδες.
O δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,31% στις 2.637,48 μονάδες.
O δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,54% στις 6.812,84 μονάδες.
Τα μέλη της Γερουσίας ψήφισαν νομοσχέδιο το Σάββατο (2/12), το οποίο αλλάζει δραστικά τον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ.
Οι νομοθέτες στη Γερουσία πρέπει τώρα να συνεργαστούν με τα μέλη του Σώματος για ένα κοινό φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί πριν ο Πρόεδρος D. Trump να το υπογράψει.
Το Κοινοβούλιο ψήφισε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο το Νοέμβριο, το οποίο διαφέρει από το σχέδιο της Γερουσίας για βασικά στοιχεία.
Η Wall Street αναμένει με ανυπομονησία τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, ο οποίος θα αναθερμάνει τις τιμές των μετοχών καθώς αναμένεται περισσότερες εταιρείες να πληρώνουν λιγότερα στους εταιρικούς φόρους.
Στα μακροοικοονμικά νέα της ημέρας σε χαμηλά πέντε εβδομάδων υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000 στις 236 χιλ. αιτήσεις την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2017.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν άνοδο στις 240 χιλ. αιτήσεις.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 750 αιτήσεις στις 541.500.
Ο αριθμός όσων λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 52 χιλ. στα 1,91 εκατ.




Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones




Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq




Επιχειρηματικά νέα


Στα εταιρικά νέα της ημέρας η General Electric ανακοίνωσε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, ότι εξετάζει περικοπές για 12.000 θέσεις εργασίας στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο βιομηχανικός όμιλος ανταποκρίνεται στη συρρίκνωση της ζήτησης για σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη ανακοίνωση της εταιρείας, καθώς νωρίτερα είχε ανακοινώσει περικοπές 3.000 θέσεων.
Η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε τις περικοπές για να εξοικονομήσει 1 δισ. δολάρια το 2018, λέγοντας ότι αναμένει ότι οι σημερινές δυσκολίες στον κλάδο θα συνεχιστούν.
"Οι παραδοσιακές αγορές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και του άνθρακα, έχουν συρρικνωθεί", δήλωσε η GE.
Αυξήθηκαν στα 253 εκατ. δολάρια ή 93 σεντς ανά μετοχή τα καθαρά κέρδη της Dollar General Corp στο γ΄ τρίμηνο, υψηλότερα των 235 εκατ. δολαρίων ή 84 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα κέρδη ανά μετοχή περιλαμβάνουν χρέωση 5 σεντς που σχετίζεται τις ζημιές από τον τυφώνα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 11% στα 5,90 δισ. δολάρια και οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 4,3%.

Αναλύσεις - εκθέσεις

Το φετινό εντυπωσιακό «ράλι» των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street στηρίχθηκε, εκτός από τις προσδοκίες για τις οικονομικές πολιτικής της κυβέρνησης του Donald Trump, από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη που παρουσίασαν οι εισηγμένες κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017.
Ωστόσο, το κλίμα ευημερίας στα εταιρικά κέρδη έχει φτάσει πλέον στο τέλος του, εκτιμούν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης ERR (estimate revision ratio) που συντάσσει η τράπεζα, διαμορφώθηκε σε 0,99 μονάδες (σσ: πάνω από 1 συνεπάγεται μεγέθυνση) τον Νοέμβριο του 2017 (από 1,03 ένα μήνα νωρίτερα), για πρώτη φορά μέσα στο έτος, αντικατοπτρίζοντας έτσι πτώση στα κέρδη των εισηγμένων του δείκτη-βαρόμετρου S&P 500 κατά τους τρεις επόμενους μήνες.
Το εύρος διαμορφώθηκε σε 0,94-1,16 μονάδες.
Η τιμή του ERR ανήλθε σε κάτω της μονάδας σε οκτώ από τους 11 κλάδους, με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι τα Υλικά, η Υγειονομική Περίθαλψη, οι Τηλεπικοινωνίες, τα Ακίνητα και οι Τράπεζες.
Σε αντίθετο κλίμα, η άκρως ικανοποιητική αύξηση των κερδών αναμένεται να συνεχιστεί σε Ενέργεια και Τεχνολογία.
Παράλληλα, αναφέρεται στην έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η πιθανότητα (με βάση τα μεγέθη των εισηγμένων και τις τιμές του ERR) μίας αντιστροφής του θετικού κλίματος («bear» αγορά) στις χρηματιστηριακές αγορές τους επόμενους μήνες, φτάνει ακόμη και το 100%!
Η φορολογική μεταρρύθμιση - μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 20%- που προωθεί η κυβέρνηση του Donald Trump θέτει γερές βάσεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων από τους γίγαντες της Silicon Valley, σχολιάζει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αναμένει ο γενικότερος αντίκτυπος του νομοσχεδίου στον κλάδο, να είναι θετικός μεσοπρόθεσμα (credit positive).
Βέβαια, σημειώνεται, αναμένεται οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τα περισσότερα επαναπατρισθέντα κεφάλαια για επαναγορά μετοχών και όχι για αποπληρωμή χρεών, επενδύσεις ή εξαγορές άλλων επιχειρήσεων.
Να επισημανθεί ότι μόνο η Apple, διακρατεί εκτός Η.Π.Α. μετρητά άνω των 240 δισεκ. δολαρίων!
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων θα μπορούσε να αποτιμηθεί αρνητικά (credit negative) για τις εταιρείες με υπερβολικά υψηλά ποσά μετρητών στο εξωτερικό, όπως οι Oracle, Microsoft, Apple και Cisco Systems.
Επίσης, η Fitch εκτιμά ότι, μακροπρόθεσμα, η έκδοση ομολόγων στον κλάδο της τεχνολογίας θα μειωθεί, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της αύξησης του χρέους τα τελευταία χρόνια οφειλόταν στα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.
Σε σταθερές διατήρησε σήμερα (7 Δεκεμβρίου 2017) τις προοπτικές (outlook) των επόμενων 12 με 18 μηνών για το τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών η Moody's, βασιζόμενη στο λειτουργικό περιβάλλον που υποστηρίζει τη βελτίωση της κερδοφορίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκους αξιολόγησης, το τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων θα ενισχύσει τα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ η αύξηση των εσόδων θα ξεπεράσει την αύξηση των εξόδων, γεγονός που θα στηρίξει τη λειτουργική μόχλευση και την κερδοφορία.
Τα βασικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως οι θέσεις απασχόλησης, στηρίζουν το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, επισημαίνεται.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά κατά 2,3% το 2018, από 2,2% το 2017, με την ανεργία να μειώνεται στο 4% στο τέλος του επόμενου έτους, από το 4,4% που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδο τους και κατά το επόμενο έτος και να ξεπεράσουν τη συνολική ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays, μίας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η βρετανική τράπεζα εστιάζει κυρίως στις Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase και Wells Fargo.
Την περαιτέρω άνοδο για τις μετοχές των παραπάνω στηρίζουν το λειτουργικό περιβάλλον, οι επιδόσεις της οικονομίας των Η.Π.Α. και, κυρίως, το τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.
Ευεργετικά αναμένεται να επιδράσει, επίσης, η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και η χαλάρωση του κανονιστικού ελέγχου που έχει υποσχεθεί ο Donald Trump.
Η Barclays αναμένει «μέτρια» επέκταση του τραπεζικού δανεισμού στις Η.Π.Α., για το 2018.
Να σημειωθεί ότι οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Wall Street, έχουν ενισχυθεί συνολικά κατά 12,5% την περίοδο 1/1-30/11 του τρέχοντος έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης