Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με θετικό πρόσημο οι αμερικανικές αγορές λόγω των στοιχείων της εργασίας και του… Trump

tags :
Με θετικό πρόσημο οι αμερικανικές αγορές λόγω των στοιχείων της εργασίας και του… Trump
Με θετικό πρόσημο οι αμερικανικές αγορές λόγω των στοιχείων της εργασίας και του… Trump
Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση  (8/12) της εβδομάδας οι αμερικανικές αγορές βρίσκοντας «πάτημα» στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας  αλλά και στην υπογραφή από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump του νόμου μέσω του οποίου μπορεί να αυξηθεί ο δανεισμός των ΗΠΑ, απέτρεψε το «κλείσιμο» των δημοσίων υπηρεσιών και ουσιαστικά τη χρεοκοπία της χώρας.
Το δικό τους τόνο στη συνεδρίαση έσωσαν και οι αναλύσεις της Bank of America Merrill Lynch αλλά και στα στοιχεία που παραθέτει η FactSet, βασιζόμενη στις προβλέψεις αναλυτών και οικονομολόγων τα οποία αποδεικνύουν ότι στα 146,1 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώνεται η μέση εκτίμηση για τα συνολικά κέρδη των εισηγμένων S&P 500 το 2018.
Να σημειωθεί ότι το ποσό των 1,5 δισ. δολαρίων τοποθετήθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια τα οποία επενδύουν σε μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR.
Από την αρχή του έτους έως και τις 6 Δεκεμβρίου 2017, οι συνολικές εισροές σε αμοιβαία που επενδύουν σε τράπεζες έχουν φθάσει στα 25 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για την τέταρτη συνεχιζόμενη εβδομάδα που οι εισροές στον εν λόγω κλάδο έχουν κινηθεί ανοδικά.
Οι υψηλές εισροές αποδίδονται και στην πεποίθηση των επενδυτών ότι ο τραπεζικός κλάδος θα είναι αυτός που θα ευνοηθεί περισσότερο από τη φορολογική μεταρρύθμιση Trump, καθώς εκτιμάται ότι ο θα υπάρξει σημαντική μείωση του φορολογικού συντελεστή, ο οποίος αυτή τη στιγμή φθάνει στο 30%.
Από τις 25 Νοεμβρίου 2017 έως και σήμερα οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων έχουν ενισχυθεί 6%, ενώ ο S&P 500 έχουν, στο ίδιο διάστημα, κινηθεί 1,3% υψηλότερα.



Όσον αφορά το θέμα της αποτροπής της υπογραφή από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump του νόμου μέσω του οποίου μπορεί να αυξηθεί ο δανεισμός των ΗΠΑ  υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια η Γερουσία ενέκριναν το βράδυ της Πέμπτης (7/12) την παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Ο νόμος αυτός δίνει λίγο ακόμη χρόνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, στην πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και στην αντιπολίτευση των Δημοκρατικών να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού του 2018.
Οι Δημοκρατικοί απαιτούν να αυξηθούν "ισότιμα" οι πιστώσεις για την άμυνα με εκείνες των υπόλοιπων τομέων.
Αξιώνουν επίσης την έγκριση, πριν από το τέλος του έτους, ενός νόμου για να δοθούν άδειες παραμονής σε χιλιάδες νέους, παράτυπους μετανάστες που είχαν φθάσει στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ένα μέτρο που ο Trump επίσης λέει ότι επιθυμεί, απαιτώντας ωστόσο σε αντάλλαγμα πιστώσεις για την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και άλλα αντιμεταναστευτικά μέτρα.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones




Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2017, καθώς δημιουργήθηκαν 228.000 θέσεις εργασίας, έναντι 200.000 που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.
Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Το ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,2% για τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος έφθασε στο 2,5%.

Αναλύσεις

Στα 146,1 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώνεται η μέση εκτίμηση για τα συνολικά κέρδη των εισηγμένων S&P 500 το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η FactSet, βασιζόμενη στις προβλέψεις αναλυτών και οικονομολόγων.
Η πρόβλεψη είναι κατά πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη του τρέχοντος έτους, ήτοι 133,4 δολάρια ανά μετοχή, επίδοση που -αν επαληθευθεί- αποτελεί ιστορικό υψηλό, που έρχεται σε μία περίοδο που οι κύριοι δείκτες της Wall Street έχουν «σπάσει όλα τα κοντέρ».
Βέβαια, η εταιρεία αναλύσεων και στατιστικών στοιχείων επισημαίνει πως για την περίοδο 1997-2016, οι εκτιμήσεις των αναλυτών -στις αντίστοιχες έρευνες της FactSet- ήταν κατά μέσο όρο 8,6% υψηλότερες από τις τελικές επιδόσεις των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών.
Ακόμη και αν αυτό ισχύσει το 2018, τα κέρδη για τις εισηγμένες του δείκτη-βαρόμετρου θα ανέλθουν σε 133,6 δολάρια ανά μετοχή το επόμενο έτος, επίδοση που αποτελεί και πάλι ρεκόρ.
Η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποτελέσει μία καλή αφορμή για αντιστροφή της πτωτικής πορείας του δολαρίου Η.Π.Α., σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Μέσα στο τρέχον έτος, ο δείκτης του νομίσματος (ενιαία τιμή έναντι των έξι κύριων ανταγωνιστικών νομισμάτων) έχει υποχωρήσει κατά περίπου 8%, βρισκόμενος το τελευταίο διάστημα κοντά στις 94 μονάδες, χωρίς να έχει επωφεληθεί -όπως η Wall Street- μέχρι στιγμής από τις προοπτικές που απορρέουν από τη μεταρρύθμιση -περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 20%.
Η αμερικανική τράπεζα αναμένει οι επενδυτές να αρχίσουν να αγοράζουν το δολάριο μετά την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου.
Ο θετικός αντίκτυπος στο επικρατέστερο νόμισμα θα έρθει με τρεις τρόπους.
Οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που διακρατούν στο εξωτερικό και ορισμένα από αυτά θα μετατραπούν σε δολάρια και θα χρησιμοποιηθούν για κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Επίσης, οι περικοπές φόρων θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ετήσια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κατά τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που -τρίτον- θα ανάγκαζε τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα από το αναμενόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης