Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street - Στάση αναμονής ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης

tags :
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street - Στάση αναμονής ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street
Μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες σήμερα (14/12) με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της τελικής μορφής που θα λάβει η φορολογική μεταρρύθμιση.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα θετικά νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η αύξηση των λιανικών πωλήσεων  το Νοέμβριο του 2017 αλλά και οι μειωμένες νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.
Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας ξεχώρισε  η συμφωνία για την εξαγορά των κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και διεθνών επιχειρήσεων της 21st Century Fox του Rupert Murdoch, έναντι 52,4 δισ. δολάρια σε μετοχές από την Walt Disney Co.
Να σημειωθεί ότι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της τελευταίας συνάντησης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας παραμένει η αμηχανία της αναφορικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management, Megan Greene, οι αξιωματούχοι της τράπεζας «δεν έχουν στην πραγματικότητα στοιχεία αναφορικά με το τί είναι αυτό που διατηρεί τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Fed σχετικά με την οικονομία, η χαμηλή ανεργία θα έπρεπε ήδη να ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις κατά το τρέχον έτος υποχώρησαν, παρά το γεγονός ότι το 2016 άγγιξαν το στόχο του 2%.



«Εδώ και αρκετά χρόνια, είχαμε πληθωρισμός κάτω από τον στόχο, γεγονός που μέχρι και φέτος ήταν κατανοητό», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Yellen, η οποία πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι ο χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται σε μεταβατικούς παράγοντες, «κάτι τέτοιο θα μπορουσε να αποδειχθεί μόνιμο».
Στις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία, οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν της εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ και δήλωσαν ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν πραγματοποίησε ουσιαστικά καμία αλλαγή σε ότι αφορά τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό.
«Αποτελεί λίγο έκπληξη το πόσο μεγάλη έμφαση έχουν δώσει πολλά μέλη της νομισματικής επιτοπής της Fed για την ενίσχυση των συνθηκών της αγοράς εργασίας ως πρόδρομο του πληθωρισμού», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Regions Financial Corp, Richard Moody.
Η Greene δε θεωρεί ότι η Fed παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένη για το μυστήριο του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, όμως εάν το αίνιγμα παραμείθνει, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο προβληματισμό.
Ωστόσο, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας επιτρέπουν στη Fed να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτικής της, πιθανότατα αυξάνοντας τα επιτόκια τρεις ακόμα φορές το 2018, σημειώνει η ίδια.
Στα υπόλοιπα σημαντικά νέα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο.
Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν.
Η απόφαση του συμβουλίου ήταν ομόφωνη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο η Bank of England προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και δέκα χρόνια.
Αμετάβλητο στο -0,75% διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) το βασικό επιτόκιο, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν.
H SNB ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όσον αφορά τον έλεγχο του φράγκου στην αγορά συναλλάγματος, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας αυξημένες κατά 0,8% εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2017 - τον μήνα κατά τον οποίο ξεκινά η εορταστική περίοδος - με την αύξηση να είναι διπλάσια σχέση με εκείνη που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι πωλήσεις εξαιρουμένων των αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 1%.
Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση 0,5% έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση 0,2%.
Κατά 11.000 υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (14/12/2017) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στις 225.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν 235.000 αιτήσεις.

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας ξεχώρισε η συμφωνία για την εξαγορά των κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και διεθνών επιχειρήσεων της 21st Century Fox του Rupert Murdoch, έναντι 52,4 δισ. δολάρια σε μετοχές από την Walt Disney Co.
Τα assets της Fox που θα πωληθούν στη Disney, περιλαμβάνουν τα κινηματογραφικά και καλωδιακά δίκτυα της Twentieth Century Fox.
H Disney θα αναλάβει επίσης περίπου 13,7 δισ. δολ. καθαρού χρέους της 21ης Century Fox.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger, θα παρατείνει τη θητεία του μέχρι τα τέλη του 2021, ώστε να επιβλέψει την ενσωμάτωση των επιχειρήσεων της Fox.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της 21st Century θα λάβουν 0,2745 μετοχές της Disney για καθεμία μετοχή της Century που διαθέτουν.
Η Disney θα εκδώσει 515 εκατ. νέες μετοχές για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία, που αναμένεται να αποφέρει τουλάχιστον 2 δισ. δολ. σε εξοικονόμηση κόστους, ενώ θα ενισχύσει τα κέρδη της εταιρείας κατά το β’ έτος μετά από το κλείσιμο της συμφωνίας.
Η Ford ανακοίνωσε στους προμηθευτές πως σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή των μοντέλων Fusion και Mondeo από το Μεξικό και την Ισπανία στην Κίνα, ως το 2020.
Η Teva Pharmaceutical Industries Ltd. ανακοίνωσε περικοπές » 14.000 θέσεων εργασίας  παγκοσμίως, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, Kare Schultz, επιδιώκει να σταθεροποιήσει την εταιρεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο στόχος είναι να μειωθούν οι δαπάνες κατά 3 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης