Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η φορολογική μεταρρύθμιση ωθεί σε ιστορικά υψηλά τη Wall Street - Στις 24.651,74 μονάδες ο Dow Jones

tags :
Η φορολογική μεταρρύθμιση ωθεί σε ιστορικά υψηλά τη Wall Street - Στις 24.651,74 μονάδες ο Dow Jones
Η φορολογική μεταρρύθμιση ωθεί σε νέα υψηλά τη Wall Street
Με σημαντικά κέρδη και ενδοσυνεδριακά ιστορικά υψηλά κινήθηκε σήμερα (15/12/2017) τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας  η Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν την παρουσίαση του νομοσχέδιου των Ρεπουμπλικάνων για την πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που αναμένεται να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Το φορο-νομοσχέδιο αναμένεται να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 21% από το τρέχον 35%.
Υπενθυμίζεται ότι οι προσδοκίες για μια μείωση των εταιρικών φόρων έχουν βοηθήσει στην άνοδο των αμερικανικών μετοχών σε επίπεδα - ρεκόρ το 2017, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 18,5% από την αρχή του έτους.
Οι  γερουσιαστές αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα.
"Η περικοπή του συντελεστή εταιρικού φόρου, που θα ισχύσει το 2018ς, καθώς και η συνεχιζόμενη απελευθέρωση των αγορών θα ενισχύσουν τα κέρδη", δήλωσε ο Ed Yardeni, πρόεδρος και επικεφαλής επενδυτικού στρατηγικού της Yardeni Research.
"Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών 10,9% το 2017, 11,4% το 2018 και 10,1% το 2019.
Οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τον πιθανό μεγάλο θετικό αντίκτυπο της μείωσης του συντελεστή φορολογίας εταιρειών το 2018".



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones  



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500  



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο τομέας μεταποίησης στην περιοχή της Νέας Υόρκης επεκτάθηκε το Δεκέμβριο, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης Empire State υποχώρησε στις 18 μονάδες από τις 19,4 τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Fed Νέας Υόρκης την Παρασκευή.
Η πτώση είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, στις 18,7 μονάδες.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Νοέμβριο στις ΗΠΑ λόγω της ανάκαμψης που σημειώθηκε μετά από τους τυφώνες, στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 0,2% το Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να σημειώσει άνοδο 0,3%.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η η Chevron Corp υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Schlumberger NV για την διάνοιξη έξι φρεάτων σε θαλάσσιο πεδίο της Βραζιλίας, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή της στη χώρα της Νότιας Αμερικής μετά πετρελαιοκηλίδα του 2011 που περιόρισε την παραγωγή.
Η εταιρία διαδικτυακού εμπορίου Amazon πρόκειται να καταβάλει 100 εκατ. ευρώ φόρους στο ιταλικό δημόσιο, μετά από συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών της Ρώμης.
Πρόκειται για το ίδιο ποσό που της είχε ζητηθεί από την ιταλική υπηρεσία φοροεισπράξεων, η οποία είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι η Amazon προχώρησε σε ελλιπή φορολογική δήλωση, και είχε ζητήσει να της καταβληθούν, ακριβώς, 100 εκατομμύρια ευρώ.
Το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρέμβει στην έφεση της Apple, εναντίον απόφασης της ΕΕ, με την οποία καλείται να επιστρέψει φόρους ύψους μέχρι 13 δισ. ευρώ, διότι δεν απέδειξε άμεσο ενδιαφέρον για την έκβαση της υπόθεσης.
Η Apple, άσκησε έφεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου πριν από ένα χρόνο, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η φορολογική της συμφωνία με την Ιρλανδία, ήταν παράνομη επιδότηση ενάντια των κανόνων της ΕΕ, κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αναλύσεις

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τα ισχυρά θεμελιώδη θα πυροδοτήσουν και πάλι διψήφιο ποσοστό κερδών στον δείκτη S&P 500, ωθώντας τον στις 3.000 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2018, σύμφωνα με την JP Morgan.
Η συγκεκριμένα πρόβλεψη κατατάσσει την επενδυτική τράπεζα μεταξύ των πιο αισιόδοξων αναφορικά με τη Wall Street, ιδιαίτερα συγκριτικά με την αντίστοιχη πρόβλεψη της Goldman Sachs στις 2.850 μονάδες και της Morgan Stanley στις 2.750 μονάδες.
«Πιστεύουμε ότι η πρόοδος στις πολιτικές της κυβέρνησης Trump, όπως η μείωση των εταιρικών φόρων και των ρυθμιστικών επιβαρύνσεων, θα αποτελέσει σημαντική πηγή ανοδικών τάσεων για τις μετοχές και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής μετοχών της JP Morgan, Dubravko Lakos-Bujas.
Ο ίδιος αναμένει ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του S&P 500 κατά 10 έων 153 δολ. ανά μετοχή το επόμενο έτος, και κατά 165 δολ. ανά μετοχή το 2019, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα μπορούσα να υπάρξουν και πρόσθετα οφέλη από άλλες πολιτικές οι οποίες θα οφελήσουν την ανάπτυξη.
Οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν επίσης ιδανικές, με την κατανάλωση να παραμένει ενισχυμένη και τον πληθωρθσμό να βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα.
Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της τράπεζας που αφορά της ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με ελάχιστα σημάδια συρρίκνωσης για τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη μόχλευση για τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Lakos-Bujas συνέστησε στους επενδυτές να επικεντρωθούν σε μετοχές με υψηλότερα εγχώρια έκθεση, όπως τις οικονομικές, τις ενεργειακές, τις βιομηχανικές και αυτές του λιανικού εμπορίου.
Στον αντίποδα, οι επεδυτές θα πρέπει να υποβαθμίσουν τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό, όπως αυτές του τεχνολογικού και του καναλωτικού τομέα.
Οι μετοχές του δείκτη-βαρόμετρου S&P 500 είναι πιο υπερτιμημένες από ποτέ τα τελευταία 32 χρόνια, από το 1995, προειδοποιούν οι αναλυτές -με επικεφαλής τον «bear» Albert Edwards- της Societe Generale, υποστηρίζοντας πως το επενδυτικό κοινό έχει αποτιμήσει θετικά υπέρ του δέοντος τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων.
Όπως σχολιάζεται καυστικά στη σχετική ανάλυση, οι επενδυτές θα πρέπει να προβληματιστούν από τις παράλογα υψηλές τιμές των μετοχών του S&P 500 και όχι από τη ραγδαία άνοδο του Bitcoin – από 900 δολάρια στις αρχές του 2017, έχει ξεπεράσει πλέον τα 18.000 δολάρια.
«Πώς καταλαβαίνουμε ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν εισέλθει σε μία περίοδο “φούσκας”.
Στον μη ψηφιακό κόσμο, οι μετοχές αποτελούν συχνά ένα καλό δείγμα.
Οι δικαιολογίες για την ταχεία άνοδο των τιμών στις αμερικανικές μετοχές επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα ότι τα εταιρικά κέρδη έχουν ανακάμψει απότομα και, επίσης, πρόκειται να συνεχίσουν στην ίδια πορεία.
Ωστόσο, η ανάκαμψη των κερδών φαίνεται όλο και πιο εύθραυστη και, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζει ταχεία επιβράδυνση», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν προβλέπουν σύντομα μία «bear» χρηματιστηριακή αγορά.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης