Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πληθαίνουν οι συγκρίσεις Πορτογαλίας - Ελλάδας - Ανησυχίες για το πορτογαλικό χρέος

Πληθαίνουν οι συγκρίσεις Πορτογαλίας - Ελλάδας - Ανησυχίες για το πορτογαλικό χρέος
Σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται και πάλι το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, με τους αναλυτές να έχουν ήδη αρχίσει τις συγκρίσεις με την πορεία της Ελλάδας, πριν μάλιστα κλείσει το 12μηνο της εφαρμογής που πακέτου βοήθειας από τον EFSF στη χώρα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγους έχει φτάσει στο 14,39%, την ώρα που τα CDS βρίσκονται στις 1.270 μονάδες, κάνοντας απαγορευτική την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's, οι επενδυτές πουλούν μαζικά ομόλογα της πορτογαλικής κυβέρνησης, κινήσεις που έχουν μάλιστα ενταθεί στη σκιά της διακοπής των συνομιλιών μεταξύ τραπεζιτών και Ελλάδας στο πλαίσιο του PSI.
Εκτός από την Ελλάδα, μόνο η Πορτογαλία έχει αξιολόγηση "σκουπίδι" για τα ομόλογα της και από τους τρεις οίκους, ενώ και η Citigroup αφαίρεσε από τους δείκτες των ευρωπαϊκών ομολόγων τους πορτογαλικούς τίτλους.
Οι προειδοποιήσεις των αναλυτών ότι η πορτογαλική οικονομία θα γνωρίσει βαθιά ύφεση του 2012 και το 2013 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, για τη διαχείριση του χρέους. Ήδη μάλιστα, έχουν αρχίσει οι επισημάνσεις ότι ίσως χρειαστεί μείωση του χρέους, όπως ακριβώς και με την Ελλάδα.
Ο Jurgen Michels, αναλυτής της Citigroup, αναφέρει ότι η ύφεση στην οικονομία θα φτάσει το 5,8% το 2012 και 3,7% το 2013. Και όσο οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναφέρει κανείς με βεβαιότητα ότι μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης