Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» η Wall Street λόγω Apple - Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης

tags :
Στο «κόκκινο» η Wall Street  λόγω Apple - Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης
Στο «κόκκινο» η Wall Street  λόγω Apple - Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης 
Οι κύριοι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με απώλειες λόγω της πτώσης της μετοχής της Apple και παρά το «οκ της Βουλής των Αντιπροσώπων στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς ήταν ένα γεγονός που είχαν προεξοφλήσει ήδη οι επενδυτές.
Η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση 1%, στον απόηχο της υποβάθμισής της από τη Nomura Instinet σε «neutral» από «buy», πιέζοντας χαμηλότερα τον τεχνολογικό κλάδο.
Σημειώνεται ότι οι τεχνολογικές μετοχές αποτελούν τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, καταγράφοντας κέρδη 40% από την αρχή του 2017.
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νωρίτερα την αναθεωρημένη πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, δίνοντας πλέον τον λόγο στη Γερουσία για την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου.
Η πρόταση «πέρασε» με 227 ψήφους υπέρ και 203 κατά.
Οι Ρεπουμπλικάνο- Γερουσιαστές Mike Lee και Susan Collins, δύο από τους τελευταίους επικριτές του νομοσχεδίου, ψήφισαν εν τέλει το μέτρο και συμβάλλοντας στην νομοθετική νίκη των Ρεπουμπλικάνων, που πίεζαν για την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος σχεδόν από την αρχή του 2017.
Η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 20%, αποτελεί μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Donald Trump.
Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι το σαρωτικό πακέτο φορολογικών περικοπών για τις μεγάλες εταιρίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.
Θεωρούν επίσης ότι το μέτρο είναι το «κλειδί» για να μπορούν να ελπίζουν στο να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, όταν πραγματοποιηθούν οι ενδιάμεσες εκλογές τον επόμενο Νοέμβριο.



Την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πρέπει να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας με έναν σταδιακό και υπομονετικό τρόπο, εξέφρασε σήμερα (19/12/2017) ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan.
Ο Kaplan προειδοποίησε ότι η υπερβολική αναμονή για μια αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους.
O Kaplan δήλωσε ότι η επίδραση των φορολογικών περικοπών στις εταιρικές επενδύσεις μπορεί να είναι μέτρια, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για τις μειώσεις φόρων που χρηματοδοτούνται από χρέος που αυξάνει το έλλειμμα.
Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2018-19 λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Fed δήλωσε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί καθώς οι ΗΠΑ φτάνουν σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας δήλωσε πως οι υπολογισμοί του σηματοδοτούν τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για το 2018.
Κατά της αύξησης των επιτοκίων δήλωσε σήμερα (19/12/2017) ότι συνεχίζει να ψηφίζει ο πρόεδρος της Federal Reserve της Μινεάπολις, Νeel Kashkari, εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού και των ενοχλητικών σημάτων της αγοράς ομολόγων.
«Γιατί αυξάνουμε τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και υποχωρεί;», αναρωτήθηκε ο Kashkari, μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), μιλώντας σε συνέντευξή του στο «CNBC».
«Πρόσφατα, βλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια από την αγορά ομολόγων», πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει τη Fed να πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.
Σημειώνεται ότι ο Kashkari καταψήφισε και τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed το 2017.
Χθες (18/12), ο Kashkari είχε προειδοποιήσει σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στη «Wall Street Journal», ότι οι αυξανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Στη σημερινή του συνέντευξη, ο Kashkari ανέφερε ότι δεν είναι η ευθύνη της Fed να προστατεύσει τους επενδυτές από τη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς.
«Δεν είναι η δουλειά της Fed να προστατεύει τους επενδυτές από τις απώλειες», είπε.
Ο Kashkari δήλωσε ακόμη ότι πιστεύει ότι ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan έπραξε σωστά που επέτρεψε να αναπτυχθεί η φούσκα του 2000, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στη φούσκα του 2008 και στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένο και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένο και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένο και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας  υποχώρησε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, στα 100,6 δισ. δολ. - το μικρότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,2% σε σχέση με το έλλειμμα του β’ τριμήνου του 2017 των 124,4 δισ. δολ.
Η βελτίωση αντικατοπτρίζει ένα μικρότερο έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών, ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα σε υπηρεσίες, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα στο εισόδημα από επενδύσεις στο εξωτερικό.
Σε καλύτερη εκ των εκτιμήσεων πορεία κινήθηκαν οι ενάρξεις κατοικιών, τον Νοέμβριο του 2017 στις ΗΠΑ.
Οι ενάρξεις έφθασαν στα 1,29 εκατ. ακίνητα, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα έφθαναν στα 1,25 εκατ.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο 10 ετών, με την άνοδο να φθανει στο 3,3% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Επρόκειτο για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016.
Παράλληλα τα στοιχεία για τον Οκτώβριο 2017 υποβαθμίστηκαν, με το σύνολο των ενάρξεων να διαμορφώνεται στα 1,256 εκατ. έναντι 1,29 εκατ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης