Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές πετρελαίου από το 2018 - Πρωταρχικός στόχος η μείωση του κόστους παραγωγής

Ιράκ: Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές πετρελαίου από το 2018 - Πρωταρχικός στόχος η μείωση του κόστους παραγωγής
Το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου τόνισε ότι θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή στο πεδίο Μαντζούν στα 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως
Την πρόθεσή του να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στο πεδίο Μαντζούν από το επόμενο έτος, εξέφρασε σήμερα (21/12) το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, το οποίο αναλαμβάνει τις δραστηριότητες στην περιοχή μετά την αποχώρηση της Royal Dutch Shell.
Ειδικότερα, το ιρακινό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει σηματίσει ομάδα διαχείρισης, ώστε να αναλάβει την παραγωγή του πεδίπου μετά την αποχώρηση της Shell η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουνίου 2018, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα να μειώσει το κόστος παρασκευή ενός βαρέλιού κατά -30%.
Παράλληλα, τόνισε ότι σχεδιάζει την ημερήσια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από την περιοχή στα 400 χιλ. βαρέλια, γεγονός που θα επιτευχθεί «κατά τα επόμενα χρόνια», χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Σημειώνεται ότι η τρέχουσα παραγωγή του πεδίου Μαντζούν ανέρχεται στα 235 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Τον περασμένο Αύγουστο, το ιρακινό Υπουργείο έδωσε έγκριση στην Shell ώστε να εγκαταλίψει το σχετικό πεδίο, όπου είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται το 2014.
Μάλιστα, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Jabar al-Luaibi, τόνισε τον περασμένο Νοέμβριο ότι υπάρχει περίπτωση οι Chevron, Total και PetroChina να σχηματίσουν κοινοιπραξία προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.
Ωστόσο, η παραπάνω ανακοίνωση θα μπορούσε να φέρει νέα ανησυχία στις τάξεις του ΟΠΕΚ, κυρίως σε ότι αφορά τις προοπτικές ανόδου της παραγωγής στο Ιράκ, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν και η συμφωνία του Οργανισμού για τις περικοπές θα βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης