Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πιθανή συμφωνία για τον ESM στις 30 Ιανουαρίου

Κομισιόν: Πιθανή συμφωνία για τον ESM στις 30 Ιανουαρίου
Οι συζητήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) συνεχίζονται, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία της ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον στα 500 δισ. ευρώ υπολογίζεται η από κοινού δανειοδοτική ικανότητα του προσωρινού (EFSF) και του μόνιμου (ESM) μηχανισμού στήριξης, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
"Η δανειοδοτική ικανότητα των δύο μηχανισμών θα παραμείνει προσωρινά στα 500 δισ. ευρώ", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω έγγραφο. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ένα μήνα μετά την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμου στήριξης όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).
Παράλληλα, στο έγγραφο αποσαφηνίζεται ότι μια χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό, μόνο εάν επικυρώσει τη νέα δημοσιονομική συνθήκη.
Σημειώνεται ότι η συνθήκη του μόνιμου μηχανισμού θα τεθεί σε ισχύ όταν οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 90% του εγγεγραμμένου κεφαλαίου του το επικυρώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης