Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Συμφωνία για την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων

tags :
ΕΕ: Συμφωνία για την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων
Η απρόσκοπτη κινητικότητα δεδομένων εξοικονομεί χρήματα για τις επιχειρήσεις
Σημαντικά βήματα προς την οριστικοποίηση βασικής νομοθεσίας για την ψηφιακή ενιαία αγορά πραγματοποίησε η ΕΕ, καθώς οι διπλωμάτες συμφώνησαν να καταργήσουν τους κανόνες που απαιτούν αποθήκευση δεδομένων μόνο σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Το διάγραμμα ελεύθερης ροής δεδομένων, η οποία καλύπτει όλα τα μη προσωπικά δεδομένα, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς υπηρεσιών αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων.
Το νομοσχέδιο διαβιβάζεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η επιτροπή εσωτερικής αγοράς αναμένεται να ξεκινήσει επίσημες συζητήσεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ ενδέχεται να αρχίσουν την άνοιξη.
«Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 πρέπει να συμφωνήσουμε για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, κ. Juri Ratas, στη Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν εκτιμά ότι η άρση των περιορισμών εντοπισμού δεδομένων θα αξίζει επιπλέον 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι υπουργοί εξαίρεσαν από τον κανονισμό μόνο την «εθνική ασφάλεια».
Οι κυβερνήσεις θα υποχρεούνται να κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή τις τυχόν απαιτήσεις εντοπισμού δεδομένων.
Επιπροσθέτως, οι εθνικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, όταν αποθηκεύονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία από άλλη χώρα.
«Η απρόσκοπτη κινητικότητα δεδομένων εξοικονομεί χρήματα για τις επιχειρήσεις, ειδικά για νεοσύστατες επιχειρήσεις και ΜΜΕ, και είναι απαραίτητη για πολλές ψηφιακές υπηρεσίες επόμενης γενιάς.
Η πρόταση αυτή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εσθονική προεδρία», δήλωσε η Εσθονή υπουργός Urve Palo.
Η συμφωνία «στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια στον προστατευτισμό των δεδομένων στην ΕΕ», δήλωσε η γενική διευθύντρια της DigitalEurope, Cecilia Bonefeld-Dahl.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης