Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στη Συρία

Ρωσία: Η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στη Συρία
Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu, οι βάσεις θα αφορούν τις περιοχές Χμεϊμίν και Ταρτούς
Τη μόνιμη παρουσία της στις ναυτικές και αεροπορικές της βάσεις στη Συρία σχεδιάζει η Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα (26/12) ο υπουργός Άμυνας της χώρας, καθώς το κοινοβούλιο επικύρωσε τη σχετική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού, για την εδραίωση της ρωσικής παρουσίας στη χώρα.
Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει την επέκταση της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς, η οποία και αποτελεί τη μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο, παρέχοντας πρόσβαση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Συρίας, καθώς στην τρέχουσα μορφή της είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει μεγαλύτερα πολεμικά πλοία.
Παράλληλα, επέκταση θα πραγματοποιηθεί και στην αεροπορική βάση στο Χμεϊμίν, από όπου η Ρωσία πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές κατά την διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών, με τη Μόσχα να έχει το δικαίωμα πλέον να τη χρησιμοποιεί επ' αόριστον.
Σύμφωνα με τον Shoigu, την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «ενέκρινε τη δομή και τις βάσεις στο Ταρτούς και το Χμεϊμίν, όπου έχουμε αρχίσει να διαμορφώνουμε μία μόνιμη παρουσία εκεί».
Όπως αναφέρει η σχετική συμφωνία, η Ρωσία θα διατηρήσει έντεκα πολεμικά πλοία στο Ταρτούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, ενώ θα έχει διάρκεια 49 ετών, καθώς και δυνατότητα για περαιτέρω παράταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης