Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια πάνω από τα 60 δολάρια το πετρέλαιο

Για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια πάνω από τα 60 δολάρια το πετρέλαιο
Για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια πάνω από τα 60 δολάρια το πετρέλαιο
Περαιτέρω άνοδο σημείωσε σήμερα Παρασκευή (29/12) το πετρέλαιο, το οποίο ολοκληρώνει το 2017 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών, δεχόμενο ώθηση από την απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα αργού και την παραγωγή στις ΗΠΑ.
Το Brent ενισχύθηκε κατά +1,2% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,92 δολάρια ανά βαρέλι, παραμένοντας κοντά στη ζώνη των 67 δολαρίων, στην οποία βρέθηκε νωρίτερα εντός της εβδομάδας και η οποία ήταν η υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2015.
Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο σημείωσε  άνοδο της τάξεως του +13% στα 60,42 δολάρια ανά βαρέλι, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2015.
Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο του μαύρου χρυσού διαδραμάτισε η απροσδόκητη πτώση στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ κατά την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στα 9,75 εκάτ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 9,78 εκατ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως.
Ωστόσο, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου παραμένει αυξημένη κατά +16% σε σύγκριση με τα μέσα του 2016, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέσα στο 2018 θα «σπάσει» το φράγμα των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Επιπλέον, σημαντική ώθηση παρείχε και η πτώση στα αποθέματα αργού της χώρας, η οποία ανήλθε στα 4,6 εκατ. βαρέλια, με το συνολικό αριθμό αποθεμάτων να ανέρχεται στα 431,9 εκατ. βαρέλια.
Αμετάβλητες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρέμειναν οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (29/12/2017) η Baker Hughes.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου παρέμειναν αμετάβλητες στις 747 αυτή την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 2, στις 182, έναντι των 184 της προηγούμενης εβδομάδας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών μειώθηκε κατά 2 και διαμορφώθηκε στις 929, από 931 την προηγούμενη εβδομάδα.
Η τιμή του αργού δεν αντέδρασε στα στοιχεία της Baker Hughes, παραμένοντας σε υψηλά 2,5 ετών.
Οι όγκοι συναλλαγών είναι χαμηλοί την τελευταία ημέρα του 2017, με τον «μαύρο χρυσό» να κινείται ελαφρώς υψηλότερα, βρίσκοντας στήριξη στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση που κατέγραψαν τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ.
Στην ανάγκη υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή των αμερικανικών εταιρειών, αναφέρθηκε σήμερα (29/12) η Federal Reserve Bank of Dallas, μέσω έρευνας που πραγματοποίησε σε 134 επιχειρήσεις που εδρεύουν στη χώρα και οποίες δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Dallad Fed, οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω κατά το ερχόμενο έτος ώστε οι ενεργειακές εταιρείες να μπορέσουν να διευρύνουν σημαντικά τις δραστηριότητες γεώτρησης και κατ' επέκταση την παραγωγή τους.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι οι εξέδρες γεωτρήσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, ενώ σχεδόν όλες ανέφεραν ότι οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να βρίσκονται πάνω από τη ζώνη των 60 δολ. ανά βαρέλι ώστε να υπάρξει σημαντική άνοδος στις δραστηριότητές τους.
Σε ότι αφορά τις δαπάνες των εταιρειών, σχεδόν το 48% ανέφερε αύξηση σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2017, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ανήλθε στο 64%.
Αντίθετα, μόλις το 8% ανέφερε μείωση των δαπανών σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και μόλις 10% κατέγραψε πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό κλάδο δήλωσαν ότι λαμβάνουν υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες τους σε σύγκριση με το 2016, ενώ περίπου το 40% δεν ανέφερε κάποια αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης