Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένοχος ο Τούρκος τραπεζίτης που βοήθησε το Ιράν να παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ένοχος ο Τούρκος τραπεζίτης που βοήθησε το Ιράν να παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απέδωσαν κατηγορίες σε εννέα άτομα, αν και μόνο οι Zarrab, και Atilla, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ
Ένοχο έκρινε δικαστήριο των ΗΠΑ τον Τούρκο τραπεζίτη, με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου μετά από δίκη τεσσάρων εβδομάδων, η οποία έχει ταράξει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.
Ο Mehmet Hakan Atilla, εκτελεστικός ανώτερος υπάλληλος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας, καταδικάστηκε σε πέντε από τις έξι κατηγορίες που αντιμετώπισε, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής απάτης και της συνωμοσίας, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.
Ο Atilla δεν κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος.
Οι δικαστές εξέδωσαν την ετυμηγορία τους την τέταρτη ημέρα των συζητήσεων.
Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Atilla ότι συνωμότησε με τον έμπορο χρυσού Reza Zarrab και άλλους, για να βοηθήσουν το Ιράν να παραβιάσει τις κυρώσεις με παράνομες συναλλαγές χρυσού και τροφίμων.
O Zarrab περιέγραψε ένα εκτεταμένο σχέδιο που περιλάμβανε δωροδοκίες σε τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και το οποίο διεξήχθη με την ευλογία του σημερινού προέδρου RecepTayyip Erdogan.
Ο Erdogan απέρριψε δημοσίως την κατηγορία ως πολιτική επίθεση εναντίον της κυβέρνησής του.
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απέδωσαν κατηγορίες σε εννέα άτομα, αν και μόνο οι Zarrab, και Atilla, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.
Ο Zarrab δήλωσε ένοχος και κατέθεσε εναντίον του Atilla.
"Οι ξένες τράπεζες και οι τραπεζίτες έχουν μία επιλογή: μπορείτε να επιλέξετε εκουσίως να βοηθήσετε το Ιράν και άλλες χώρες που παραβιάζουν το αμερικανικό δίκαιο ή μπορείτε να επιλέξετε να είστε μέλος της διεθνούς τραπεζικής κοινότητας που διαπραγματεύεται σε δολάρια των ΗΠΑ", δήλωσε ο Joon Kim, μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.
"Αλλά δεν μπορείτε να κάνετε και τα δύο".
Η δίκη περιείχε μαρτυρία από έναν πρώην Τούρκο αστυνομικό, τον Huseyin Korkmaz, ο οποίος δήλωσε ότι διεξήγαγε έρευνα για την επιχείρηση του Zarrab και πιθανές σχέσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους το 2012 και το 2013.
Ο Korkmaz είπε ότι φυλακίστηκε για αντίποινα και τελικά κατέφυγε στις ΗΠΑ, έχοντας μαζί του στοιχεία από την έρευνά του.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Abdulhamit Gul ζήτησε με επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Jeff Sessions, ο Korkmaz να επιστρέψει στην Τουρκία, αποκαλώντας τον "φυγόδικο, ύποπτο τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες".

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης