Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Γιατί ο πληθωρισμός μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη

WSJ: Γιατί ο πληθωρισμός μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη
Άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα αλλάξει άρδην τον προγραμματισμό της ΕΚΤ
Οι περισσότεροι επενδυτές αλλά και αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, ενώ σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι εάν υπάρξει ανάκαμψή του, αυτή το πιθανότερο είναι ότι θα καταγραφεί στις ΗΠΑ.
Όμως, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, εάν εξετάσει κάποιος προσεκτικά τα δεδομένα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη εντός του 2018.
Σύμφωνα με τον Ian Harnett, οικονομολόγο της Absolute Strategy Research, υπάρχει, σαφώς, κίνδυνος ισχυρής ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς η οικονομία της «τρέχει» άνω των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων της εδώ και πέντε έτη.
«Ακόμη και με τη μέση ανεργία στο 8,8%, η Ευρωζώνη έχει πιάσει ταβάνι και μάλιστα βάσει μίας πληθώρας μετρήσεων.
Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, ή μόνο τον κλάδο μεταποίησης.
Είναι ένα πολύ πιο διευρυμένη κατάσταση», υπογραμμίζει ο Harnett.
Άλλωστε ο δομικός πληθωρισμός εμφανίζει ανοδική πορεία για το 80% των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα η ύπαρξη μίας λιγότερο ευέλικτης αγοράς εργασίας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να στηρίξει τις πληθωριστικές πιέσεις, μέσω της αύξησης των μισθών.
Ίσως, τελικά, εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις του Harnett, η ΕΚΤ να διακόψει νωρίτερα (πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019) το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να προχωρήσει, νωρίτερα του αναμενόμενου, σε αύξηση επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης