Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Οι ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τις εκδόσεις ομολόγων το 2017

Financial Times: Οι ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τις εκδόσεις ομολόγων το 2017
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιόρισαν τις ομολογιακές εκδόσεις λόγω των πιο επιθετικών εποπτικών κανόνων 
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως εξαιτίας των πιο σκληρών «όρων» που έχουν επιβάλλει οι εποπτικές αρχές μετά την κρίση χρέους, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν σημαντικά τις εκδόσεις ομολόγων.
Από το 2012 έως και το γ’ τρίμηνο του 2017 οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη έχουν «εμφανίσει σημαντική μείωση», όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι στοιχεία της Association for Financial Markets Europe (AFME).
Βάσει των στοιχείων της AFME στα μέσα του 2013 η μέση αξία μίας έκδοσης κρατικών ομολόγων ήταν 2,6 δισ. ευρώ, ενώ στο γ’ τρίμηνο του 2017 είχε υποχωρήσει στο επίπεδο των 2,1 δισ. ευρώ.



Σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη μείωση διαδραμάτισε και το γεγονός ότι οι τράπεζες μειώνουν σημαντικά την έκθεσή τους σε ομόλογα, ακόμη και κρατικά, στα πλαίσια των προγραμμάτων «εκκαθάρισης» των ισολογισμών τους.
Κατά την ΕΚΤ στα μέσα του 2017 οι ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι είχαν στην κατοχή τους κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών αξίας 1,5 τρισ. ευρώ, δηλαδή ποσό κατά 17% χαμηλότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη 2ετία.
Την ίδια ώρα, βέβαια, η ίδια η ΕΚΤ φρόντισε να αγοράσει πληθώρα κρατικών ομολόγων, μέσο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με τη συνολική αξία των αγορών να πλησιάζει τα 1,5 τρισ. ευρώ.
Η σημαντικότερη μείωση καταγράφεται στη Γερμανία.



Η μέση αξία της έκδοσης ομολόγων έφθασε στα 3,4 δισ. ευρώ το 2017 από 4,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2012.
Σημαντική είναι, όμως, η μείωση και στη Βρετανία.
Το 2012 η μέση αξία της έκδοσης 10ετών ομολόγων άγγιζε τα 3,3 δισ. στερλίνες, ενώ το 2017 έπεσε στα 2,6 δισ. στερλίνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης