Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η πολιτική μπορεί να εμποδίσει την Ιταλία να μειώσει το χρέος της και να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης

WSJ: Η πολιτική μπορεί να εμποδίσει την Ιταλία να μειώσει το χρέος της και να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ιταλία
Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ιταλία, η πιο υπερχρεωμένη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όπως εκτιμά σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Η ανάπτυξη της χώρας έχει επιταχυνθεί τελικά ενώ εξελίσσεται η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, ωστόσο οι βουλευτικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου 2018 βρίσκουν τη χώρα με το χρέος της να ανέρχεται κοντά στο 135% του ΑΕΠ, το οποίο πάντως μπορεί να υποχωρήσει, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Οι υπερβολικά χαμηλές ισοτιμίες, που διαμορφώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι καλύτερες προοπτικές δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επούλωση των πληγών της Ευρώπης.
Αυτές οι παράμετροι περιλαμβάνουν και την Ιταλία, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας αναβαθμίστηκε το 2017 από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, σε ΒΒΒ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το πρόβλημα της χώρας είναι η αναιμική ανάπτυξη ενώ να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα δύο συνεχόμενες χρονιές από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Πάντως με ανάπτυξη κοντά στο 1,5% το 2017 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το επίπεδο του χρέους σταθεροποιήθηκε και παρουσιάζει τάσεις μείωσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 126% του ΑΕΠ έως το 2020.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει επίσης προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ιταλία.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η απόδοση των πρόσφατα εκδοθέντων ιταλικών κρατικών ομολόγων ανήλθε μόλις στο 0,64%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών.
Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων είναι κάτω από το μηδέν και η χώρα έχει επωφεληθεί από τις συνθήκες της αγοράς, προκειμένου να αυξήσει τη μέση διάρκεια του χρέους σε σχεδόν επτά χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν εάν τα ιταλικά ομόλογα αποδεικνύονται ασταθή κατά τους επόμενους μήνες του 2018, αποφαίνεται η αμερικανική εφημερίδα
Tα spreads των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχουν αυξηθεί σε 1,6% από 1,3% το Δεκέμβριο 2017, αλλά δεν πρόκειται για ασυνήθιστη εξέλιξη:
Στην πορεία προς τις γαλλικές εκλογές το 2017, οι οποίες προκάλεσαν φόβους για μια αντι- ευρωπαϊκή στο Παρίσι, τα spreads των γαλλικών ομολόγων διευρύνθηκαν σε σχέση με τα γερμανικά.
Οι εκλογές του Μαρτίου στην Ιταλία μπορεί να αποδειχθεί μία ευκαιρία ή ένα πισωγύρισμα για την Ιταλία.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να απαιτείται υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα  άνω του 3% του ΑΕΠ, προκειμένου να τεθεί το χρέος σε σαφή καθοδική πορεία.
Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης επίσης θα βοηθήσουν την ιταλική οικονομία αλλά αυτό απαιτεί πολιτική βούληση, επισημαίνει η Wall Street Journal.
Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός, πως η κατακερματισμένη ιταλική πολιτική σκηνή πολύ δύσκολα θα επιτρέψει να σχηματιστεί μία σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση, καθώς το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο μεταξύ του κεντροδεξιού συνασπισμού του Silvio Berlusconi, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Το πρόβλημα χρέους της Ιταλίας είναι χρόνιο και όχι δραματικό:
Η ΕΚΤ και οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες προσφέρουν την ευκαιρία στη Ρώμη να το αντιμετωπίσει.
Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι η πολιτική θα επιτρέψει στην Ιταλία να εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης