Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνες «αερομαχίες» αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών στη Βαλτική

Επικίνδυνες «αερομαχίες» αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών στη Βαλτική
Τα κράτη της Βαλτικής έχουν καταστεί ένα από τα βασικά «πεδία  μάχης» στην εκστρατεία της Ρωσίας κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ
H ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, παρά τη φαινομενικά φιλική σχέση των προέδρων των δύο χωρών, Donald Trump και Vladimir Putin, βρίσκει έκφραση και στους αιθέρες, καθώς αμερικανικά και ρωσικά αεροσκάφη διασταυρώθηκαν επικίνδυνα δεκάδες φορές στον εναέριο χώρο τη; Συρίας και πάνω από τη Βαλτική.
Μάλιστα η αμερικανική πολεμική αεροπορία κυκλοφόρησε βίντεο με την αναγνώριση και αναχαίτιση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τον Σεπτέμβριο 2017 στη Λιθουανία σε μία προσπάθεια να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.    
Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για υπόμνηση στους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και συνδέεται με το αίτημα του Trump στα άλλα κράτη της βορειοατλαντικής συμμαχίας για αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών.
Από τον Σεπτέμβριο 2017 η 493η μοίρα αμερικανικών μαχητικών στη Λιθουανία, που ηγείται της αποστολής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, έχει κληθεί να διαχειριστεί περίπου 30 παραβιάσεις ρωσικών αεροσκαφών.
Στο βίντεο προβάλλονται επικίνδυνες διακλαδώσεις δύο αμερικανικών F-15 με ισάριθμα Sukhoi-30. 
Όπως αναφέρει ο διοικητής της μοίρας  Cody Blake, οι παραβιάσεις του λιθουανικού εναέριου χώρου «δεν συμβαίνουν καθημερινά, αλλά είναι κάτι συνηθισμένο».
Τα κράτη της Βαλτικής έχουν καταστεί ένα από τα βασικά «πεδία  μάχης» στην εκστρατεία της Ρωσίας κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ ενώ το Κρεμλίνο επιδιώκει να επεκτείνει τη δική του σφαίρα επιρροής ώστε να συμπεριλάβει τα παλαιότερα συστατικά κράτη της Σοβιετικής Ένωσης.
Τον Σεπτέμβριο 2017, η Ρωσία και η γειτονική Λευκορωσία διεξήγαγαν τις στρατιωτικές ασκήσεις, που χαρακτηρίστηκαν ως οι μεγαλύτερες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα επικρίνει τη Ρωσία για τη διεξαγωγή αυτών των ασκήσεων, οι οποίες προσομοιάζουν σε δοκιμή πολέμου.
Η Μόσχα από την πλευρά της εντείνει τις δοκιμές συστημάτων για τη διάσπαση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας  στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης