Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Στις 11/1 ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού – Το 34% θέλει νέες εκλογές

Γερμανία: Στις 11/1 ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού – Το 34% θέλει νέες εκλογές
Μόλις το 30% των Γερμανών τάσσεται υπέρ ενός Μεγάλου Συνασπισμού
Την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν είναι εφικτό να υπάρξει κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία όπως διεφάνη από τις πρώτες διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 8/1 μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.
Αν και από τις επαφές αυτές εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία από τα δύο μεγαλύτερα γερμανικά κόμματα, οι Γερμανοί πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Focus, το 34% των Γερμανών θέλει την προκήρυξη νέων εκλογών την ώρα που μόλις το 30% τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να υπάρξει ένας κυβερνητικός σχηματισμός.
Βάσει της έρευνας, το 15% θα υποστήριξε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τους Χριστιανοδημοκράτες.
Τον σκεπτικισμό των Γερμανών για το ενδεχόμενο ενός ακόμα Μεγάλου Συνασπισμού επιβεβαιώνει μια ακόμα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD, σύμφωνα με την οποία το 52% των Γερμανών δηλώνει επιφυλακτικό για το αν θα ήθελε μια ακόμα κυβερνητική θητεία υπό τη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.
Πάντως από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.
Κατά τις χθεσινές διερευνητικές επαφές των κομμάτων που συμμετέχουν στις προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης, διεφάνη πως κρίσιμη ημέρα για το μέλλον του Μεγάλου Συνασπισμού θα είναι η ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.
«Τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και η νέα σύνθεση του γερμανικού κοινοβουλίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί μια νέα πολιτική.
Για τη νέα αυτή πολιτική, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες.
Υπάρχουν 15 ομάδες εργασίας που συζητούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Σε άλλες σημειώνεται πρόοδος σε άλλες όχι.
Συμφωνήσαμε να μην ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για την πορεία των διαβουλεύσεων της κάθε ομάδας εργασίας.
Υπάρχει όμως η βούληση και των τριών κομμάτων να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου απόφαση για το αν είναι εφικτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης» τόνισε ο γ.γ. του SPD Lars Klingbeil στη Deutsche Welle στο τέλος της πρώτης μέρας των επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο.
Η καγκελάριος Angela Merkel εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών, ο πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Horst Seehofer τόνισε πως «θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση» ενώ ο πρόεδρος  των Σοσιαλδημοκρατών Martin Schulz εξέφρασε την πεποίθηση πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν τη βούληση για «εποικοδομητικό διάλογο».

Oxford Economics: Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου (2018) ο σχηματισμός της γερμανικής κυβέρνησης

Πάντως, ο επικεφαλής Γερμανός οικονομολόγος της Oxford Economics, Oliver Rakau, εκτιμά ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία δεν θα γίνει πριν το α' τρίμηνο του 2018.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην καλύτερη περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου του 2018.
«Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου ακόμα και σε ένα αισιόδοξο σενάριο» επισημαίνει ο Rakau σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα.
«Τα βασικά εμπόδια είναι η τελική έγκριση από το συνέδριο του SPD, που επικρατεί έντονος σκεπτικισμός όσον αφορά σε μια νέα συνεργασία με το CDU» επισημαίνει ο ίδιος.

Reuters: Συμφωνία CDU - SPD για φορολογική ελάφρυνση στους υψηλόμισθους

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στις συνομιλίες των CDU και SPD έχουν σημειωθεί βήματα προόδου, καθώς φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για φορολογική ελάφρυνση των υψηλόμισθων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η φορολογική ελάφρυνση ήταν μια προεκλογική υπόσχεση των Συντηρητικών της Angela Merkel και η αρχική συμφωνία για ανέβασμα του πήχη για τα το ανώτερο φορολογικό ποσοστό σε ένα ετήσιο εισόδημα των 60.000 ευρώ υποδηλώνει ότι το SPD είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί.
Ο συμβιβασμός στη φορολογία είναι μόνο ένα μικρό βήμα στις συνομιλίες μεταξύ των εν δυνάμει εταίρων που πρέπει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο μεταναστευτικό, στο μέλλον της ΕΕ και της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης