Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Ποιος είναι ο Kim Jong Un; Διαχωρισμός του μύθου από το γεγονός

CNN: Ποιος είναι ο Kim Jong Un; Διαχωρισμός του μύθου από το γεγονός
CNN: Ποιος είναι ο Kim Jong Un; Διαχωρισμός του μύθου από το γεγονός
Το λίγα που είναι γνωστά για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un είναι, ως επί το πλείστον, αμφισβητήσιμα αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το CNN.
Το έτος της γέννησής του υποτίθεται ότι άλλαξε για να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με αυτό του παππού του Kim Il Sung, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο πατέρας του.
Μπορεί να έχει τρία παιδιά ή μπορεί και να μην έχει.
Μπορεί να έχει εκρηκτική ιδιοσυγκρασία, κάτι που η πρώην φίλη του αποκάλυψε γνώρισε κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων στην Ελβετία.
Στρατηγικοί αναλυτές έχουν πει ότι είναι άρρωστος και πάσχει από ουρική αρθρίτιδα.
Έχει ειπωθεί ότι είναι απομονωμένος και υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί και ότι υπάρχουν σχέδια δολοφονίας του.
Ότι είναι αδύναμος και κακομαθημένος και ότι περιβάλλεται από αξιωματούχους που του λένε ναι σε ότι και να αναφέρει.
Μετά από ένα έτος (το 2017) το οποίο ήταν γεμάτο από πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και απειλές στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, αν η Πιονγιάνγκ δεν εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους διαπραγμάτευση την Τρίτη (9/1) μετά από σχεδόν δύο χρόνια.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα για τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα λάβουν χώρα στη Νότια Κορέα το Φεβρουάριο του 2018, η ελπίδα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ευρύτερες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Kim Jong Un δεν έχει δηλώσει ότι θα απομακρυνθεί από τη φιλοδοξία του να αναπτύξει τις πυρηνικές ικανότητες της χώρας του.
Από την άνοδό του στην ανώτατη ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, όπως είναι επίσημα γνωστή η Βόρεια Κορέα, ο Kim δεν έχασε καθόλου χρόνο από το να υιοθετήσει την πολιτική διπλής κατεύθυνσης του παππού του για στρατιωτική ανάπτυξη παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη.
Παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις (η επίσημη προπαγάνδα δηλώνει ότι είναι στρατιωτική ιδιοφυΐα.)
Επιθεωρεί τις στρατιωτικές βάσεις αλλά και το αξιόμαχο του στρατεύματος.
Ταυτόχρονα, έχει μετατοπίσει τη βάση εξουσίας από το στρατό και στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα.
Το 2017 οργάνωσε συνέδριο του κόμματος για πρώτη φορά εδώ 36 χρόνια.
Προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα υποδομών.
Και είναι εξίσου επικεντρωμένος στην πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος, όπως οο πατέρας και ο παππούς τους, αναμφισβήτητα όμως με ακόμη περισσότερη θέρμη από ότι οι προκάτοχοί του.
Ωστόσο, η πολεμική στάση του θα μπορούσε να έχει να κάνει τόσο με την αντιμετώπιση των εγχώριων αντιπάλων του που είναι σκεπτικιστές απέναντι σε ένα  νεαρό κληρονόμο και της ικανότητάς του να κυβερνά το απομονωμένο κράτος.
Η Νότια Κορέα απεικονίζει το βόρειο γείτονάς της ως αδύναμο, απομονωμένο και ασταθές.
Κυβερνητικές πηγές έχουν διαρρεύσει "αξιόπιστες" πληροφορίες που αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς.
Για παράδειγμα, το 2015, αναφέρθηκε ευρέως ότι ο Kim εκτέλεσε τον αρχιτέκτονα Ma Won Chun επειδή δεν του άρεσε ο σχεδιασμός του νέου αεροδρομίου της Πιονγκγιάνγκ.
Αργότερα ο Ma Won Chun εμφανίστηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ζωντανός καινα χαίρει άκρα υγείας.
Όλα τα συμπεράσματα σχετικά με τα κίνητρα του Kim Jong Un είναι υποθετικά στην καλύτερη περίπτωση και απίστευτα υστερικά στη χειρότερη.

Τα πρώτα χρόνια του Kim Jong Un

Στη δεκαετία του 1990, ο Kim και τα δύο αδέλφια του στάλθηκαν σε σχολείο στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου σπούδασαν γερμανικά και γαλλικά και αναμιγνύονταν με άλλους διεθνείς φοιτητές.
Η θεία τους που τους φρόντιζε αργότερα αυτομόλησε στις ΗΠΑ.
Αυτή και ο σύζυγός της έριξαν φως και έδωσαν άγνωστες λεπτομέρειες στις ΗΠΑ για την μυστηριώδη οικογένεια του Kim που η Ουάσιγκτον θα ήταν αδύνατο να τις αποκτήσει.
"Ενθάρρυνα τον Kim Jong Un να φέρνει τους φίλους του στο σπίτι επειδή θέλαμε να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, έκανα σνακ για τα παιδιά", δήλωσε η θεία του Ko Yong Suk σε συνέντευξή της στην Washington Post.
"Έτρωγαν κέικ και έπαιζαν με τα Legos", ο Kim Jong Un ήταν 12 χρονών τότε.
Παράλληλα η θεία του Kim ανέφερε ότι επισκέπτονταν το πάρκο ψυχαγωγίας της Disney στο Παρίσι, κολυμπούσαν στη γαλλική Ριβιέρα, γευμάτιζαν σε εστιατόρια στην Ιταλία και έκαναν σκι στις ελβετικές Άλπεις.
Ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτή η δυτική εκπαίδευση που είχε λάβει ο Kim, βάσει της οποίας στρατηγικοί αναλυτές ήλπιζαν ότι όταν ο Kim Jong Un ονομάστηκε διάδοχος του πατέρα του το 2010  θα έφερνε μια νέα εποχή και θα άνοιγε τη Βόρεια Κορέα προς τον έξω κόσμο.
Η Ko Yong Suk επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί γνωρίζουν τώρα ότι ο Kim Jong Un έχει εμμονή με το μπάσκετ.
Έπαιζε συνεχώς.
Ακόμη κοιμόταν με μια μπάλα του μπάσκετ, είπε.
Οι συμμαθητές του αργότερα υπενθύμισαν στους δημοσιογράφους ότι είχε τα νεότερα Sony PlayStations πλήρη με παιχνίδια μπάσκετ και τα τελευταία παπούτσια Air Jordan.
Αλλά η όπως είπε η Ko Yong Suk ο Kim Jong Un γνώριζε από το πάρτι γενεθλίων του για τα όγδοα γενέθλια του ότι προοριζόταν για πιο σημαντικά πράγματα. Του έκαναν δώρο μια στολή στρατηγού και όπως τόνισε πραγματικοί στρατηγοί υποκλίθηκαν στον οκτάχρονο Kim.
"Ήταν αδύνατο γι 'αυτόν να μεγαλώσει ως κανονικός άνθρωπος όταν οι άνθρωποι γύρω του του συμπεριφερόντουσαν έτσι ", είπε η Ko.
Η Ko είπε ότι η ίδια και ο σύζυγός της αποφάσισαν να αυτομολήσουν στις ΗΠΑ όταν η αδελφή της, η μητέρα του Kim Jong Un, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.
Μόλις πέθανε η αδερφή της, αυτή και ο σύζυγός της πίστευαν ότι δεν θα είχαν κάποιον να τους προστατέψει στον εσωτερικό κύκλο εξουσίας της Πιονγκγιάνγκ.
Μετακόμισαν στις ΗΠΑ, άνοιξαν μια επιχείρηση πλυντηρίων και έστειλαν τα παιδιά τους σε αμερικανικά κολέγια.
Στην συνέντευξή της στην Washington Post, η Κο μίλησε για την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα μπορέσει αυτή και η οικογένειά της να επιστρέψουν στη Βόρεια Κορέα.

Εμφάνιση χωρίς έλεος

Η Ko και η οικογένειά της είναι απίθανο να βρουν μια φιλόξενη υποδοχή εάν επιστρέψουν ποτέ στη Βόρεια Κορέα.
Από τότε που ανέλαβε την ηγεσίας, ο Kim Jong Un έχει επιδείξει μια απίστευτη σκληρότητα που έχει ωθήσει ακόμα πιο φανταστικές θεωρίες για την προσωπικότητά του και τι τον παρακινεί.
Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος κατάφερε να σκιάσει τον Kim Il Sung χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Αγαπητού ηγέτη, ο Kim Jong Un είχε μόλις ένα χρόνο ενασχόλησης με τα κοινά όταν χρίστηκε διάδοχος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος και στρατηγός τεσσάρων αστέρων, πριν πεθάνει ο πατέρας του, Kim Jong Il τον Δεκέμβριο του 2011.
Το κοινό γνώριζε ακόμα τον νεαρό κληρονόμο, ακόμα στα είκοσι του, όταν κουβαλούσε το φέρετρο του πατέρα του κατά τη διάρκεια της κηδείας του Kim Jong Il στην Πιονγκγιάνγκ.
Ο Kim Jong Un δεν έκρυψε τα συναισθήματά του εκείνη την ημέρα, σκουπίζοντας δάκρυα από το πρόσωπό του, ενώ γύρω του, οι πολίτες της Βόρειας Κορέας  έπεφταν στα γόνατά τους αποτίνοντας φόρο τιμής στο μεγάλο ηγέτη τους.
Ο νεαρός Kim έπρεπε να εργαστεί γρήγορα για να εξοικειωθεί με την ανάληψη της εξουσίας της χώρας και να εδραιώσει τη διακυβέρνησή του μεταξύ των αξιωματούχων του πατέρα του.
Στρατηγικοί αναλυτές είχαν εκφέρει τότε εικασίες ότι ο Μεγάλος Διάδοχος ήταν μια μαριονέτα, που χειριζόταν από βετεράνους της άρχουσας τάξης, τον θείο του Jang Song-taek και τη σύζυγό του.
Ο πατέρας του, που χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια για να αντικαταστήσει τον Kim Il Sung, εισήλθε σε μια περίοδο πένθους που διήρκεσε τρία χρόνια όταν ο ιδρυτής του έθνους απεβίωσε.
Αντίθετα, ο Kim Jong Un έκανε την πρώτη ομιλία του στο κοινό μόλις τέσσερις μήνες μετά την κηδεία του πατέρα του.
Η θητεία του, λοιπόν, άρχισε με μια βάναυση νότα.
Εκκαθάριση δεκάδων ανώτερων αξιωματούχων.
Στη συνέχεια ακολούθησε λίγο μετά την πολιτική απομόνωση, η εκτέλεση του θείου και του μέντορά του.
Το 2015 υπήρξαν περισσότερες εκκαθαρίσεις.
Και υπήρχε το περίπλοκο ζήτημα ενός άνδρα που φέρεται να μην τον γνώρισε ποτέ ο Kim, ο ετεροθαλής αδελφός του Kim Jong Nam, ο μεγαλύτερος γιος του πατέρα του, ο οποίος πέθανε όταν ο Kim Jong Il ήθελε να ορίσει το διάδοχό του.
Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Kim Jong Un, ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος δημοσίευσε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε ανταλλάξει με τον Kim Jong Nam - τότε στην εξορία στην ελεγχόμενη από την Κίνα περιοχή της Μακάο - στα οποία ο Kim Jong Nam εμφανιζόταν ανήσυχος για το πόσο θα μπορούσε ο ετεροθαλής αδερφός του Kim Jong Un "θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού".
Επέμεινε ότι ο Kim Jong Un θα είναι "απλώς μια μαριονέτα που θα ελέγχεται από τα μέλη της ελίτ της εξουσίας και ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι θα ήταν αυτοί που θα είχαν την πραγματική εξουσία".
Παράλληλα αμφισβήτησε επίσης τη μεταβίβαση εξουσίας σε μια τρίτη γενιά της ίδιας κυρίαρχης οικογένειας, κάτι το οποίο αποτελεί ανάθεμα για την κυρίαρχη ελίτ της Βόρειας Κορέας, όπου ο κύριος σκοπός της οποίας είναι να διατηρήσει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του καθεστώτος της οικογένειας Kim.
Μετά τη δημοσίευση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα βιβλίο, ο Kim Jong Nam κράτησε χαμηλό προφίλ, υπό την υποτιθέμενη προστασία της κινεζικής κυβέρνησης.
Αλλά στις 13 Φεβρουαρίου 2017, ενώ ταξίδευε στο εξωτερικό, δύο γυναίκες που αποθανατίζονται σε κάμερα ασφαλείας στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία του πέταξαν στο πρόσωπό μια ουσία, την οποία η αστυνομία αργότερα είπε ότι ήταν ο ισχυρός νευροτοξικός παράγοντας VX.
Πέθανε στο δρόμο του στο νοσοκομείο.
Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε ότι είχε καμία σχέση με το θάνατό του.
Οι αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών λένε ότι ο Kim Jong Un διέταξε απευθείας τη δολοφονία του ετεροθαλή αδερφού του.
Οι δύο γυναίκες που πραγματοποίησαν την δολοφονία κατά του Kim Jong Nam αντιμετωπίζουν συνελήφθηκαν και δικάζονται στη Μαλαισία.
Για τους στρατηγικούς αναλυτές η δολοφονία του αδελφού του Kim έδειξε την αδυσώπητη αποφασιστικότητα του Kim Jong Un για να εδραιώσει την εξουσία του, εξαλείφοντας όχι μόνο την ανοικτή κριτική της κυβέρνησής του, αλλά και την πιθανότητα να αντικατασταθεί από κάποιον που θεωρείται φιλικός προς τη Δύση.
Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα του ο Kim Jong Un , η Βόρεια Κορέα διπλασίασε την άρνησή της στον εκδηλώνονται επικρίσεις ή επιθέσεις στον ηγέτη της.
Στην κυρίαρχη ελίτ, ο λαμπερός Kim Jong Un δεν ήταν διαφορετικός από το κοροϊδευτικό Βασιλείου του Ερημίτη, κάτι που η Sony Pictures αποκάλυψε μετά την κυκλοφορία της ταινίας The Interview.
Η κωμωδία απεικόνιζε έναν δημοσιογράφο ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον βορειοκορεάτη ηγέτη και στη συνέχεια του ανατέθηκε από τις αμερικανικές αρχές να τον δολοφονήσει.
Όταν βγήκε η ταινία, η Εθνική Επιτροπή Άμυνας της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος B. Obama ήταν "ο κύριος υπαίτιος που ανάγκασε τη Sony Pictures Entertainment να διανείμει αδιάκριτα την ταινία".
Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε αργότερα ότι δεν είχε καμία σχέση με μια μαζική κυβερνοεπίθεση στη Sony, η οποία κατέστρεψε τους υπολογιστές της εταιρίας, πάγωσε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διέρρευσε σενάρια, εσωτερικά έγγραφα και τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Ο διάδοχος του παππού του

Σχεδόν από την αρχή, ο Kim Jong Un είχε σα στόχο να υπενθυμίζει στον λαό του τον παππού του Kim Il Sung, τον ιδρυτή του έθνους και σύμβολο της ευημερίας και της ανάπτυξης που η Βόρεια Κορέα απολάμβανε κάτω από το πατρονάρισμα της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ασυνήθιστη ομοιότητα που φέρει ο Kim Jong Un με τον  παππού του έχει αναφερθεί πολλάκις, ακόμη περισσότερο με τον νεαρό Kim να προχωρά στο ίδιο κούρεμα και να φοράει παρόμοια ρούχα με τον παππού του.
Για πολλούς Βορειοκορεάτες, είναι ένα ευχάριστο θέαμα.
Η κυριαρχία του Kim Jong Il είναι αδύνατο να εξεταστεί χωρίς να θυμηθεί κανείς τις δύσκολες μέρες του Μεγάλου Λιμού, όταν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα.
Ο Kim Jong Un φαίνεται σε αρκετά βίντεο να συναντά καθημερινούς ανθρώπους κρατώντας τα χέρια τους και αγκαλιάζοντάς τους, ρωτώντας τους εργαζόμενους για τα καθήκοντά τους και να ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα των πολιτών του, μια έντονη αντίθεση σε σχέση με τον Kim Jong Il, ο οποίος έκανε όλο και λιγότερες δημόσιες ομιλίες και εμφανίσεις.
Η κληρονομιά του Kim Jong Un φέρει επίσης την προσδοκία ότι θα επιτύχει τελικά αυτό που τόσο ο πατέρας και ο παππούς του είχαν επιδιώξει, αλλά ποτέ δεν πέτυχαν.
Να μετατρέψουν τη Βόρεια Κορέα σε νόμιμη πυρηνική δύναμη.
Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε κάτω από την ηγεσία του Kim Il Sung και συνεχίστηκε με τον Kim Jong Il, θεωρείται τώρα από τον Kim Jong Un ως τη μοναδική εγγύηση για τη μακροζωία του καθεστώτος του.
Το εάν μπορεί να επιτύχει αυτή τη φιλοδοξία και το τι θα συμβεί εάν το καταφέρει παραμένει άγνωστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης