Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street - Ανησυχίες για διακοπή αγορών ομολόγων από Κίνα

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street - Ανησυχίες για διακοπή αγορών ομολόγων από Κίνα
Με απώλειες άνοιξε η Wall Street, εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα εξετάζει τη μείωση ή ακόμη και τη διακοπή των αγορών αμερικανικών ομολόγων
Με απώλειες άνοιξε σήμερα (10/01/2018) η Wall Street, δεχόμενη πιέσεις από δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής ή ακόμη και τερματισμού των αγορών αμερικανικών ομολόγων.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,30%, στις 25.312,98 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,34% και κινείτο στις 2.741,82 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,43% χαμηλότερα, στις 7.132,96 μονάδες.


Δημοσίευμα του «Bloomberg» ανέφερε επίσης ότι Κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το χρέος των ΗΠΑ καθίσταται λιγότερο ελκυστικό σε σύγκριση με άλλα assets, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγο επιβράδυνσης ή διακοπής των αγορών.
Τα ομόλογα των ΗΠΑ δέχονται έντονες πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού να ανέρχεται στο 2,59%, επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί τον Μάρτιο του 2017, καταγράφοντας άνοδο 4,2 μονάδων βάσης.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο του 2017, καταγράφοντας τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών.
Μάλιστα η αύξηση του Δεκεμβρίου ήταν μικρότερη των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μια αύξηση 0,5%.
Την ίδια ώρα, η Fitch προειδοποιεί εκ νέου για υποβάθμιση των ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.
Ο επικεφαλής αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Fitch, James McCormack, δήλωσε στο «Reuters» ότι ακόμα και αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να καταβάλλει τόκους επί των κυριότερων κρατικών ομολόγων της, η μη τήρηση άλλων εγχώριων υποχρεώσεων «δεν θα ήταν συμβατή με το καθεστώς “AAA”».
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών είναι στραμμένα σε μια σειρά από ομιλίες αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, δήλωσε ότι θα ήθελε η κεντρική τράπεζα να περιμένει μέχρι τα μέσα του 2018 προτού προβεί σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι θέλει να δει ενδείξεις ισχυρότερου πληθωρισμού.
Ο αξιωματούχος της Fed εκτίμησε ακόμη ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2018 και το 2019.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών «σκαρφάλωσε» σήμερα το πετρέλαιο, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται ώθηση από τις περικοπές του ΟΠΕΚ και την αυξημένη ζήτηση, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν για ενδεχόμενη υπερθέρμανση της αγοράς.
Ειδικότερα, περί τις 17:00, το Brent ενισχυόταν κατά 0,2%, στα 68,9 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αργό κινείτο κατά 0,6% υψηλότερα, στα 63,3 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης