γράφει : Νίκος Κονδυλόπουλος
Το μεγάλο πρόβλημα της Ν. Κορέας δεν είναι τα πυρηνικά του Κim Jong un - Γιατί το έθνος οδεύει προς εξαφάνιση
Τα επόμενα δέκα χρόνια το 80% των χωρών του G20 θα αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου μείωση του πληθυσμού τους γεγονός που θα αλλάξει βαθιά την παγκόσμια οικονομία.
Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν καλύτερα την επερχόμενη δημογραφική κατάρρευση στον αποκαλούμενο αναπτυγμένο κόσμο.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες οδεύουν κυριολεκτικά σε μια πορεία εξαφάνισης, ενώ οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, βλέπουν τον πληθυσμό τους να αυξάνεται ραγδαία.
Οι προβλέψεις ΟΗΕ για τον πληθυσμό είναι υπερβολικά αισιόδοξες και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες αντιφάσκουν με τις ροζ χρώματος προβλέψεις του ΟΗΕ.
Η πρόγνωση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας δείχνει ότι μέσα σε επτά χρόνια ο πληθυσμός της χώρας θα αρχίσει να συρρικνώνεται και, εάν διατηρηθεί αυτή η τάση, το έθνος θα εξαφανιστεί στο απώτερο μέλλον.
Η δημογραφική κατάρρευση της Νότιας Κορέας συμπίπτει με αυτήν της Κίνας.
Η Ιαπωνία έχει ήδη συρρικνωθεί σε μια απίστευτο ρυθμό.
Η δεύτερη, τρίτη και ενδέκατη οικονομία του κόσμου θα δουν ότι το εργατικό τους δυναμικό και την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνονται όλο και περισσότερο.
Κατά κανόνα, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας, η ομάδα που παράγει και καταναλώνει τα περισσότερα, άρχισε να συρρικνώνεται τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ο πιο ομοιογενής πληθυσμός στον κόσμο και η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας σύντομα θα αρχίσει να μειώνεται.
Η Νότια Κορέα είναι η χώρα με τη χαμηλότερη γονιμότητα (επί 16 συνεχόμενα έτη), με αποτέλεσμα τη γήρανση της κοινωνίας της.
Το 2016 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων και ο χαμηλότερος ρυθμός γονιμότητας (1,17) σε 7 χρόνια.
Ο αριθμός του πληθυσμού στη Νότια Κορέα αυξήθηκε ραγδαία από την ίδρυση της χώρας το 1948, αλλά από το 1966 άρχισε να μειώνεται εξαιτίας του προγράμματος καταπολέμησης των γεννήσεων.
Επίσης, άρχισε να επηρεάζεται από την αστικοποίηση, την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Όπως και σε πολλούς πολιτισμούς, στην νοτιοκορεάτικη κουλτούρα οι αρσενικοί απόγονοι ήταν πολύ σημαντικοί για τη συνέχεια της οικογένειας, δεδομένου ότι παρείχαν οικονομική υποστήριξη και φροντίζουν τους γονείς τους στα γηρατειά τους, οπότε οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κάνουν ένα γιο.
Εάν το πρώτο παιδί δεν ήταν αρσενικό, τότε έκαναν όσα χρειάζονταν μέχρι να αποκτήσουν τον πολυπόθητο διάδοχο.
Το 1973 ψηφίστηκε ένας επιλεκτικός νόμος περί αμβλώσεων, ο οποίος περιοριζόταν σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά αποδείχθηκε ότι καταχράστηκε από τις οικογένειες καθώς κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνταν για αμβλώσεις όταν η γυναίκα κυοφορούσε κορίτσι.
Γενικά, ο αριθμός του πληθυσμού έχει αυξηθεί στις περισσότερες επαρχίες (εξαιρούνται οι μεγάλες πόλεις όπως η Seoul, η Daejeon , Gwangju). Στη συνέχεια, η κυβέρνηση παρενέβη αποθαρρύνοντας τα έγγαμα ζευγάρια να έχουν περισσότερους απογόνους με το σύνθημα ¨κάντε ένα μόνο παιδί και μεγαλώστε το καλά".
Το 2016 ο συνολικός πληθυσμός στη Νότια Κορέα ήταν πάνω από 51 εκατ., συμπεριλαμβανομένων περίπου 1 εκατ. ξένων.
Κάθε δημογραφική πρόβλεψη προβλέπει δραματική μείωση του πληθυσμού.
Το 2050 πιθανότατα θα είναι 40-48 εκατ. νοτιοκορεάτες και το 2100 μόνο περίπου 20 εκατ. πληθυσμός.
Όλα αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα και τα κυβερνητικά μέτρα συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων του έθνους και της επακόλουθης γήρανσης του.
Αν και η πληθυσμιακή ανάπτυξη της Νότιας Κορέας είναι πιθανό να συνεχιστεί για μερικά ακόμη χρόνια, θα αρχίσει να μειώνεται ραγδαία, έτσι ώστε μέχρι το 2750 οι Νοτιοκορεάτες θα εξαφανιστούν.
Ήδη από το 2045 η Κορέα θα μπορούσε να είναι η γηραιότερη χώρα στον κόσμο με μέσο όρο ηλικίας 50 ετών.
Η πληθυσμιακή πυραμίδα έχει αρχίσει να επεκτείνεται προς τα πάνω, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται και ο αριθμός των νέων και των παιδιών μειώνεται.
Τα έτη 2016-2017 έδειξαν για πρώτη φορά μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας 15-64 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η καταναλωτική βάση της Νότιας Κορέας άρχισε να συρρικνώνεται.
Μόλις τώρα οι άνθρωποι ηλικίας 65+ είναι 14,12% της κοινωνίας και αυτοί ηλικίας 0-14 μόνο 13,21%.
Πιθανώς σε λιγότερο από 50 χρόνια οι ηλικιωμένοι θα αποτελούν πάνω από το 40% των κατοίκων της Νότιας Κορέας.
Ορισμένοι από τους λόγους για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων της Κορέας είναι παρόμοιοι με εκείνους της Ιαπωνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Τα ζευγάρια δεν θέλουν να έχουν μεγάλη οικογένεια λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και της εκπαίδευσης. Οι Νοτιοκορεάτες έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας στον κόσμο, έτσι δεν έχουν χρόνο για οικογενειακή ή ιδιωτική ζωή.
Ταυτόχρονα, υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων.
Οι γυναίκες δεν θέλουν να έχουν παιδιά νωρίς στη ζωή τους εξαιτίας της σταδιοδρομίας τους, της μη διαθεσιμότητας άδειας μητρότητας και της μικρής συμμετοχής ανδρών στην ανατροφή τέκνων και τις οικιακές εργασίες.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 31.
Πολλοί νοτιοκορεάτες πιστεύουν ότι ο γάμος είναι απλώς μια επιλογή.
Το 50% των ανύπαντρων κάτω των 40 ετών δεν αισθάνονται την ανάγκη να ξεκινήσουν μια οικογένεια.
Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί με ένα μεγάλο ποσοστό αθεϊστών και ανθρώπων χωρίς επίσημη θρησκεία.
Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη Νότια Κορέα.
Η θνησιμότητα είναι άλλο γεγονός.
Η Νότια Κορέα είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στον κόσμο.
Περίπου 40 νοτιοκορεάτες αυτοκτονούν καθημερινά, γεγονός που είναι και το αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των πιστών.
Το θέμα αυτό αφορά πολύ συχνά τους ηλικιωμένους.
Το 50% των ατόμων ηλικίας 65+ ζουν σε σχετική φτώχεια και το 25% αυτών ζουν μόνοι τους.
Δεν έχουν κεφάλαια για τη συνταξιοδότησή τους.
Δεν είναι σε θέση να βρουν εργασία και το επίπεδο απομόνωσης και κατάθλιψης έχει αυξηθεί σε μια γηράσκουσα κοινωνία.
Μεταξύ των νέων, η συχνότερη αιτία αυτοκτονίας εντείνεται στο χώρο εργασίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Το 40% των περιπτώσεων αυτοκτονίας διαπράττονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η Νότια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σκληρού αλκοόλ στον κόσμο.
Ο μέσος όρος είναι 14 ποτήρια την εβδομάδα (σε σύγκριση με τις ΗΠΑ τρία έτη).
Οι νοτιοκορεάτες ντρέπονται για ψυχολογικά προβλήματα και σχεδόν ποτέ δεν είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε σχετική θεραπεία.
Η κατάχρηση οινοπνεύματος είναι πιο αποδεκτή από τις επισκέψεις ψυχικής υγείας.
Σίγουρα, συμβάλλει σε μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών.
Η δημογραφική κατάσταση θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας.
Η Σεούλ, της οποίας οι κάτοικοι αποτελούν το 20% του συνόλου του έθνους, θα αισθανθεί περισσότερο τη μετατόπιση της πληθυσμιακής δομής.
Το εργατικό της δυναμικό θα συρρικνωθεί.
Αναμένεται ότι ο πληθυσμός της Σεούλ θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο έως το 2040.
Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έχουν αυξηθεί (από 3,8% σε 7,2% του ΑΕΠ).
Το Business Insider, ανέφερε ότι οι οικονομολόγοι έχουν προτείνει ότι η καλύτερη προσέγγιση στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα θα μπορούσε να είναι η εγκατάλειψη των ρόλων των φύλων και η αύξηση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Φυσικά οι οικονομολόγοι της Wall Street γνωρίζουν ότι η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.
Ακόμα, οι οικονομικοί αναλυτές με βάση τη Νέα Υόρκη είναι απελπισμένοι αναζητώντας τρόπους για την τόνωση του εργατικού δυναμικού στις πιο παραγωγικές χώρες του κόσμου.
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Moon Jae-In αποδίδει επίσης σημασία στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν πλέον ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για μια τόσο μεγάλη ομάδα.
Δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, αξίζει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ιδίως όταν το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται.
Το σχέδιο του προέδρου είναι να αυξήσει τις συντάξεις, να διπλασιάσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας για ηλικιωμένους εργαζομένους με αύξηση του μηνιαίου μισθού, να χρηματοδοτήσει τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και την άνοια και να αυξήσει την προσβασιμότητα των κοινωνικών κατοικιών σε ηλικιωμένους.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αναζητά επίσης βοήθεια για την κατοχή περισσότερων ρομπότ στα νοικοκυριά.
Μια καλή λύση για τη δημογραφική κρίση της Νότιας Κορέας θα είναι η επανένωση με τη Βόρεια Κορέα, όπου η κατάσταση του πληθυσμού φαίνεται να είναι πιο σταθερή.
Η ομοιογένεια της φυλής θα διατηρηθεί, ενώ αυτό φαίνεται εξωπραγματικό για τώρα μπορεί να είναι μια απάντηση στην κρίση Βορρά-Νότου.
Η κατάσταση της Νότιας Κορέας, της 11ης οικονομίας του κόσμου και ο 5ος εξαγωγέας, θα επηρεάσει πολλές χώρες.
Είναι ένας παγκόσμιος παραγωγός τηλεφώνων, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, αυτοκινήτων, εξαρτημάτων αυτοκινήτων, πλοίων, LCD, και πετρελαιοειδών και ειδικεύεται στην τεχνολογία και το σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο του εμπορίου, οι συνθήκες στη Νότια Κορέα θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία.10)
Η δημογραφική κρίση θα επηρεάσει επίσης την ασφάλεια της χώρας.
Θα αλλάξει η γεωπολιτική ισορροπία, καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα αποτελούν επέκταση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία.
Το μέλλον της Νότιας Κορέας είναι πολύ αβέβαιο...
www.bankingnews.gr
Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν καλύτερα την επερχόμενη δημογραφική κατάρρευση στον αποκαλούμενο αναπτυγμένο κόσμο.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες οδεύουν κυριολεκτικά σε μια πορεία εξαφάνισης, ενώ οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, βλέπουν τον πληθυσμό τους να αυξάνεται ραγδαία.
Οι προβλέψεις ΟΗΕ για τον πληθυσμό είναι υπερβολικά αισιόδοξες και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες αντιφάσκουν με τις ροζ χρώματος προβλέψεις του ΟΗΕ.
Η πρόγνωση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας δείχνει ότι μέσα σε επτά χρόνια ο πληθυσμός της χώρας θα αρχίσει να συρρικνώνεται και, εάν διατηρηθεί αυτή η τάση, το έθνος θα εξαφανιστεί στο απώτερο μέλλον.
Η δημογραφική κατάρρευση της Νότιας Κορέας συμπίπτει με αυτήν της Κίνας.
Η Ιαπωνία έχει ήδη συρρικνωθεί σε μια απίστευτο ρυθμό.
Η δεύτερη, τρίτη και ενδέκατη οικονομία του κόσμου θα δουν ότι το εργατικό τους δυναμικό και την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνονται όλο και περισσότερο.
Κατά κανόνα, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας, η ομάδα που παράγει και καταναλώνει τα περισσότερα, άρχισε να συρρικνώνεται τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ο πιο ομοιογενής πληθυσμός στον κόσμο και η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας σύντομα θα αρχίσει να μειώνεται.
Η Νότια Κορέα είναι η χώρα με τη χαμηλότερη γονιμότητα (επί 16 συνεχόμενα έτη), με αποτέλεσμα τη γήρανση της κοινωνίας της.
Το 2016 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων και ο χαμηλότερος ρυθμός γονιμότητας (1,17) σε 7 χρόνια.
Ο αριθμός του πληθυσμού στη Νότια Κορέα αυξήθηκε ραγδαία από την ίδρυση της χώρας το 1948, αλλά από το 1966 άρχισε να μειώνεται εξαιτίας του προγράμματος καταπολέμησης των γεννήσεων.
Επίσης, άρχισε να επηρεάζεται από την αστικοποίηση, την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Όπως και σε πολλούς πολιτισμούς, στην νοτιοκορεάτικη κουλτούρα οι αρσενικοί απόγονοι ήταν πολύ σημαντικοί για τη συνέχεια της οικογένειας, δεδομένου ότι παρείχαν οικονομική υποστήριξη και φροντίζουν τους γονείς τους στα γηρατειά τους, οπότε οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κάνουν ένα γιο.
Εάν το πρώτο παιδί δεν ήταν αρσενικό, τότε έκαναν όσα χρειάζονταν μέχρι να αποκτήσουν τον πολυπόθητο διάδοχο.
Το 1973 ψηφίστηκε ένας επιλεκτικός νόμος περί αμβλώσεων, ο οποίος περιοριζόταν σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά αποδείχθηκε ότι καταχράστηκε από τις οικογένειες καθώς κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνταν για αμβλώσεις όταν η γυναίκα κυοφορούσε κορίτσι.
Γενικά, ο αριθμός του πληθυσμού έχει αυξηθεί στις περισσότερες επαρχίες (εξαιρούνται οι μεγάλες πόλεις όπως η Seoul, η Daejeon , Gwangju). Στη συνέχεια, η κυβέρνηση παρενέβη αποθαρρύνοντας τα έγγαμα ζευγάρια να έχουν περισσότερους απογόνους με το σύνθημα ¨κάντε ένα μόνο παιδί και μεγαλώστε το καλά".
Το 2016 ο συνολικός πληθυσμός στη Νότια Κορέα ήταν πάνω από 51 εκατ., συμπεριλαμβανομένων περίπου 1 εκατ. ξένων.
Κάθε δημογραφική πρόβλεψη προβλέπει δραματική μείωση του πληθυσμού.
Το 2050 πιθανότατα θα είναι 40-48 εκατ. νοτιοκορεάτες και το 2100 μόνο περίπου 20 εκατ. πληθυσμός.
Όλα αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα και τα κυβερνητικά μέτρα συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων του έθνους και της επακόλουθης γήρανσης του.
Αν και η πληθυσμιακή ανάπτυξη της Νότιας Κορέας είναι πιθανό να συνεχιστεί για μερικά ακόμη χρόνια, θα αρχίσει να μειώνεται ραγδαία, έτσι ώστε μέχρι το 2750 οι Νοτιοκορεάτες θα εξαφανιστούν.
Ήδη από το 2045 η Κορέα θα μπορούσε να είναι η γηραιότερη χώρα στον κόσμο με μέσο όρο ηλικίας 50 ετών.
Η πληθυσμιακή πυραμίδα έχει αρχίσει να επεκτείνεται προς τα πάνω, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται και ο αριθμός των νέων και των παιδιών μειώνεται.
Τα έτη 2016-2017 έδειξαν για πρώτη φορά μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας 15-64 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η καταναλωτική βάση της Νότιας Κορέας άρχισε να συρρικνώνεται.
Μόλις τώρα οι άνθρωποι ηλικίας 65+ είναι 14,12% της κοινωνίας και αυτοί ηλικίας 0-14 μόνο 13,21%.
Πιθανώς σε λιγότερο από 50 χρόνια οι ηλικιωμένοι θα αποτελούν πάνω από το 40% των κατοίκων της Νότιας Κορέας.
Ορισμένοι από τους λόγους για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων της Κορέας είναι παρόμοιοι με εκείνους της Ιαπωνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Τα ζευγάρια δεν θέλουν να έχουν μεγάλη οικογένεια λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και της εκπαίδευσης. Οι Νοτιοκορεάτες έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας στον κόσμο, έτσι δεν έχουν χρόνο για οικογενειακή ή ιδιωτική ζωή.
Ταυτόχρονα, υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων.
Οι γυναίκες δεν θέλουν να έχουν παιδιά νωρίς στη ζωή τους εξαιτίας της σταδιοδρομίας τους, της μη διαθεσιμότητας άδειας μητρότητας και της μικρής συμμετοχής ανδρών στην ανατροφή τέκνων και τις οικιακές εργασίες.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 31.
Πολλοί νοτιοκορεάτες πιστεύουν ότι ο γάμος είναι απλώς μια επιλογή.
Το 50% των ανύπαντρων κάτω των 40 ετών δεν αισθάνονται την ανάγκη να ξεκινήσουν μια οικογένεια.
Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί με ένα μεγάλο ποσοστό αθεϊστών και ανθρώπων χωρίς επίσημη θρησκεία.
Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη Νότια Κορέα.
Η θνησιμότητα είναι άλλο γεγονός.
Η Νότια Κορέα είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στον κόσμο.
Περίπου 40 νοτιοκορεάτες αυτοκτονούν καθημερινά, γεγονός που είναι και το αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των πιστών.
Το θέμα αυτό αφορά πολύ συχνά τους ηλικιωμένους.
Το 50% των ατόμων ηλικίας 65+ ζουν σε σχετική φτώχεια και το 25% αυτών ζουν μόνοι τους.
Δεν έχουν κεφάλαια για τη συνταξιοδότησή τους.
Δεν είναι σε θέση να βρουν εργασία και το επίπεδο απομόνωσης και κατάθλιψης έχει αυξηθεί σε μια γηράσκουσα κοινωνία.
Μεταξύ των νέων, η συχνότερη αιτία αυτοκτονίας εντείνεται στο χώρο εργασίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Το 40% των περιπτώσεων αυτοκτονίας διαπράττονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η Νότια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σκληρού αλκοόλ στον κόσμο.
Ο μέσος όρος είναι 14 ποτήρια την εβδομάδα (σε σύγκριση με τις ΗΠΑ τρία έτη).
Οι νοτιοκορεάτες ντρέπονται για ψυχολογικά προβλήματα και σχεδόν ποτέ δεν είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε σχετική θεραπεία.
Η κατάχρηση οινοπνεύματος είναι πιο αποδεκτή από τις επισκέψεις ψυχικής υγείας.
Σίγουρα, συμβάλλει σε μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών.
Η δημογραφική κατάσταση θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας.
Η Σεούλ, της οποίας οι κάτοικοι αποτελούν το 20% του συνόλου του έθνους, θα αισθανθεί περισσότερο τη μετατόπιση της πληθυσμιακής δομής.
Το εργατικό της δυναμικό θα συρρικνωθεί.
Αναμένεται ότι ο πληθυσμός της Σεούλ θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο έως το 2040.
Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έχουν αυξηθεί (από 3,8% σε 7,2% του ΑΕΠ).
Το Business Insider, ανέφερε ότι οι οικονομολόγοι έχουν προτείνει ότι η καλύτερη προσέγγιση στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα θα μπορούσε να είναι η εγκατάλειψη των ρόλων των φύλων και η αύξηση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.
Φυσικά οι οικονομολόγοι της Wall Street γνωρίζουν ότι η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.
Ακόμα, οι οικονομικοί αναλυτές με βάση τη Νέα Υόρκη είναι απελπισμένοι αναζητώντας τρόπους για την τόνωση του εργατικού δυναμικού στις πιο παραγωγικές χώρες του κόσμου.
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Moon Jae-In αποδίδει επίσης σημασία στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν πλέον ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για μια τόσο μεγάλη ομάδα.
Δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, αξίζει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ιδίως όταν το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται.
Το σχέδιο του προέδρου είναι να αυξήσει τις συντάξεις, να διπλασιάσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας για ηλικιωμένους εργαζομένους με αύξηση του μηνιαίου μισθού, να χρηματοδοτήσει τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και την άνοια και να αυξήσει την προσβασιμότητα των κοινωνικών κατοικιών σε ηλικιωμένους.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αναζητά επίσης βοήθεια για την κατοχή περισσότερων ρομπότ στα νοικοκυριά.
Μια καλή λύση για τη δημογραφική κρίση της Νότιας Κορέας θα είναι η επανένωση με τη Βόρεια Κορέα, όπου η κατάσταση του πληθυσμού φαίνεται να είναι πιο σταθερή.
Η ομοιογένεια της φυλής θα διατηρηθεί, ενώ αυτό φαίνεται εξωπραγματικό για τώρα μπορεί να είναι μια απάντηση στην κρίση Βορρά-Νότου.
Η κατάσταση της Νότιας Κορέας, της 11ης οικονομίας του κόσμου και ο 5ος εξαγωγέας, θα επηρεάσει πολλές χώρες.
Είναι ένας παγκόσμιος παραγωγός τηλεφώνων, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, αυτοκινήτων, εξαρτημάτων αυτοκινήτων, πλοίων, LCD, και πετρελαιοειδών και ειδικεύεται στην τεχνολογία και το σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο του εμπορίου, οι συνθήκες στη Νότια Κορέα θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία.10)
Η δημογραφική κρίση θα επηρεάσει επίσης την ασφάλεια της χώρας.
Θα αλλάξει η γεωπολιτική ισορροπία, καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα αποτελούν επέκταση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία.
Το μέλλον της Νότιας Κορέας είναι πολύ αβέβαιο...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών