Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθεση καταπέλτης για την ΕΚΤ - Εντοπίστηκαν «ελλείψεις» στη διαδικασία ελέγχου των τραπεζών

Έκθεση καταπέλτης για την ΕΚΤ - Εντοπίστηκαν «ελλείψεις» στη διαδικασία ελέγχου των τραπεζών
"Το επιχειρησιακό πλαίσιο της ΕΚΤ για τη διαχείριση κρίσεων έχει κάποια ελαττώματα και υπάρχουν ενδείξεις μη αποδοτικής εφαρμογής", αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA)
«Ελλείψεις» στη διαδικασία ελέγχου των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντόπισαν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας ότι η ΕΚΤ δεν έχει αναπτύξει επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές για να ανταποκριθεί στην κρίση των τραπεζών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών της ΕΕ, η ΕΚΤ έχει "ελαττώματα" στις διαδικασίες της για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τραπεζών σε κρίση, προκαλώντας αμφιβολίες για την επάρκεια της εποπτείας της στις κυριότερες τράπεζες της ευρωζώνης.
Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-08, η ΕΚΤ προσέθεσε στις αρμοδιότητες της νομισματικής πολιτικής της την εποπτεία των κορυφαίων τραπεζών των 19 χωρών της ευρωζώνης.
Επί του παρόντος εποπτεύει περίπου 120 τράπεζες που κατέχουν πάνω από το 80% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης.
Η εποπτική μονάδα της ΕΚΤ - ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) υπό την προεδρία της Daniele Nouy - έχει εκτεταμένες εξουσίες για να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τα αναδυόμενα προβλήματα σε μεμονωμένες τράπεζες, αλλά δεν έχει ακόμη θεσπίσει επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση αυτών των εξουσιών.
"Το επιχειρησιακό πλαίσιο της ΕΚΤ για τη διαχείριση κρίσεων έχει κάποια ελαττώματα και υπάρχουν ενδείξεις μη αποδοτικής εφαρμογής", αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).
Στην έκθεσή τους, οι ελεγκτές διαπίστωσαν «ελλείψεις» στις διαδικασίες που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον εντοπισμό πιθανών τραπεζικών προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο και για την αντιμετώπιση κρίσης.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι οι ανησυχίες που έθιξαν οι ελεγκτές είχαν αντιμετωπιστεί μετά τον τερματισμό του ελέγχου τον Ιούνιο.
Ο SSM έχει ασχοληθεί από την ίδρυσή του το 2014 με τα προβλήματα στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, λόγω της πτώσης της κερδοφορίας και του μεγάλου όγκου επισφαλών δανείων.
Οι ελεγκτές δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συγκεντρώσει γρήγορα πληροφορίες όταν μια τράπεζα παρουσιάζει σημάδια κινδύνου, αλλά "έχει περιορισμένες διαθέσιμες επιτόπιες ομάδες επιθεωρήσεων για τη διεξαγωγή λεπτομερούς ανάλυσης της ποιότητας του ενεργητικού για τις τράπεζες".
Η ECA ανέφερε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα δεν είχε αναπτύξει σωστές οδηγίες για τον τρόπο εκτίμησης των αναδυόμενων κινδύνων και την αξιοποίηση των εξουσιών της σε μια κρίση.
"Οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές, που καταρτίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017, δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου και αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες που εξέφρασε το Ελεγκτικό Συνέδριο", ανέφερε η ΕΚΤ απαντώντας σε αυτά που ανέφερε η ECA.  
Οι ελεγκτές δήλωσαν επίσης ότι η ΕΚΤ δεν διέθετε επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιείται όταν μια τράπεζα θεωρείται "αποτυχημένη ή πιθανόν να αποτύχει".
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι έχει ήδη αναπτύξει την καθοδήγηση σχετικά με το θέμα αυτό και απέρριψε τις συστάσεις των ελεγκτών σχετικά με αυτό το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης