Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Η Γερμανία χρειάζεται καλύτερες αλλά όχι περισσότερες δημόσιες δαπάνες

Weidmann (Bundesbank): Η Γερμανία χρειάζεται καλύτερες αλλά όχι περισσότερες δημόσιες δαπάνες
Ο πρόεδρος της Bundesbank απάντησε στην κριτική της Christine Lagarde για τα υψηλά πλεονάσματα της Γερμανίας
«Ένα ανώφελο εγχείρημα» θα ήταν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann, η αύξηση των δημοσίων δαπανών με μόνο σκοπό την αντιμετώπιση των πλεονασμάτων στη Γερμανία.
Απαντώντας στην κριτική της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, για τα υψηλά πλεονάσματα της Γερμανίας, ο Weidmann σημείωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται καλύτερες αλλά όχι περισσότερες δαπάνες.
Αντίθετα, πρόσθεσε, η χώρα του θα πρέπει να επιδιώξει μια «μετατόπιση των δημοσίων δαπανών από την κατανάλωση στις επενδύσεις».
Από την πλευρά της, η Lagarde είχε κάνει ανάρτηση σε blog καλώντας τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες για να ενισχύσει την ανάπτυξη και να ετοιμασθεί για το κόστος της ταχείας γήρανσης της κοινωνίας της.
«Εμείς, στο ΔΝΤ, βλέπουμε ένα ιδιαίτερα ισχυρό επιχείρημα για τη χρησιμοποίηση του περιθωρίου που υπάρχει στον προϋπολογισμό -περιλαμβανομένου και αυτού πέραν του ''μαύρου μηδενικού'', δηλαδή του ισοσκελισμένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού- για μεγαλύτερες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, σιδηροδρόμους και ψηφιακές υποδομές», έγραψε η Lagarde.
«Πρέπει να ρωτήσουμε γιατί τα γερμανικά νοικοκυριά και εταιρείες αποταμιεύουν τόσο πολύ και επενδύουν τόσο λίγο και ποιες πολιτικές μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την απόκλιση», πρόσθεσε.
Αν και ο Weidmann συμφώνησε ότι οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και «στοχευμένες επενδύσεις στην έρευνα, εκπαίδευση και, κυρίως, τις ψηφιακές υποδομές» είναι αναγκαίες, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Επισημαίνεται ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με το ταχύτερο ρυθμό από το 2011, εν μέσω χαμηλού επιπέδου - ρεκόρ της ανεργίας, ισχυρού διεθνούς εμπορίου και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ισχυρή ανάπτυξη οδήγησε σε πλεόνασμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ύψους 1,2% του ΑΕΠ, ενώ το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας στο 12μηνο έως τον Νοέμβριο του 2017 ανήλθε σε 262 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης