Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Οι πέντε εκπλήξεις που μπορούν να ταράξουν τις αγορές το 2018

Financial Times: Οι πέντε εκπλήξεις που μπορούν να ταράξουν τις αγορές το 2018
Από την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έως τη στάση Trump στο διεθνές εμπόριο υπάρχουν απειλές για τις αγορές
Οι αγορές έχουν ξεκινήσει το 2018 με τις καλύτερες των διαθέσεων, με τις μετοχές να ενισχύονται, ενώ την ίδια ώρα τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα και το δολάριο βρίσκονται υπό πίεση, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με τους FT υπάρχουν πέντε εκπλήξεις που ενδέχεται να συμβούν το 2018 και να ταράξουν τις αγορές, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Πρόκειται για τις ακόλουθες:

1. Πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων



Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα, με αυτή του 10ετούς να φθάνει στο 2,9% στα τέλη του 2018.
Αιτία αυτής της αισιοδοξίας το γεγονός ότι η Fed θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων.
Όμως οι επενδυτές θα κληθούν να «απορροφήσουν» 10ετή ομόλογα συνολικής αξίας ενός τρισ. δολαρίων το 2018, δηλαδή διπλάσιας αξίας σε σχέση με το 2017, όπως τονίζει η Deutsche Bank.
Επιπρόσθετα οι αγορές φαίνεται ότι υποτιμούν τις δυνάμεις που στηρίζουν τον πληθωρισμό.
Εάν οι εκτιμήσεις τους δεν επιβεβαιωθούν τότε αρκετοί επενδυτές και κυρίως συνταξιοδοτικά κεφάλαια θα βρεθούν με μία μεγάλη τρύπα στα χαρτοφυλάκιά τους.

2. Ανάκαμψη του δολαρίου



Το δολάριο ξεκίνησε πτωτικά το 2018 και όλοι εκτιμούν ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ευρώ θα κλείσει το 2018 στα 1,22 δολάρια, ενώ τα παράγωγα δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν να φθάσει στα 1,26 δολάρια, δηλαδή να ενισχυθεί κατά επιπλέον 3% σε σύγκριση με το 2017.
Όμως εάν η ΕΚΤ παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η Fed αυξάνει τα επιτόκια, τότε το δολάριο μπορεί να επιστρέψει δυναμικά.

3. «Έκρηξη» ανάπτυξης στις ΗΠΑ



Σαφώς πρόκειται για θετική είδηση.
Η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% στο γ’ τρίμηνο του 2017 (σε ετήσια βάση).
Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται διστακτικοί και τονίζουν ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3%, με τον μέσο όρο να τον τοποθετεί στο 2,6% για το 2018.
Την ίδια ώρα, όμως, καταγράφεται σαφής ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και ενίσχυση της διάθεσης των επιχειρήσεων για επενδύσεις.
Ένας συνδυασμός που μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στις παλιές καλές ημέρες της εντυπωσιακής ανάπτυξης.

4.  Ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας

Η Κίνα κατόρθωσε να διατηρήσει σε καλή πορεία την οικονομία της το 2017.
Όμως οι αναλυτές επιμένουν ότι το χρηματοπιστωτικό της πρόγραμμα έχει πρόβλημα και ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιθετικά μέτρα.
Μία ισχυρή παρέμβαση των κινεζικών αρχών μπορεί πραγματικά να πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και φυσικά μέσω αυτής και την παγκόσμια ανάπτυξη.

5.  Ο Trump ξεκινά εμπορικούς πολέμους

Αν και μέχρι πρότινος όλα έχουν μείνει σε φραστικό επίπεδο, ο Richard Turnill της BlackRock υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι αγορές το 2018.
Οι ΗΠΑ μπορεί να αποχωρήσουν πλήρως από τη NAFTA ή να ξεκινήσουν ένα εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης