Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί τα margin call «απειλούν» τις αμερικανικές εταιρίες

tags :
Γιατί τα margin call «απειλούν» τις αμερικανικές εταιρίες
Γιατί τα margin call «απειλούν» τις αμερικανικές εταιρίες
Η αγορά μετοχών με margin (αγορά μετοχών όχι με άμεση καταβολή χρημάτων) είναι μια επικίνδυνη πρακτική που μπορεί να είναι επικερδής όσο η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει.
Ας πούμε ότι έχετε 10.000 δολάρια σε ένα λογαριασμό με τον χρηματιστή σας.
Υπό κανονικές συνθήκες, θα μπορούσατε να αγοράσετε μετοχές αξίας έως και 30.000 δολαρίων με δάνειο 20.000 δολαρίων από τη χρηματιστηριακή σας εταιρία.
Ας υποθέσουμε ότι είστε τυχεροί και ότι η τιμή της μετοχής που έχετε αγοράσει σημειώνει άνοδο κατά 50%.
Η θέση σας αξίζει σήμερα 45.000 δολάρια και τα δικαιώματά σας έχουν αυξηθεί κατά 15.000 έως 25.000 δολάρια.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος της θέσης σας και πάλι σε 75.000 δολάρια και να αγοράσετε περισσότερες μετοχές, επειδή οι περισσότεροι χρηματιστές απαιτούν να διακρατείται μόνο το 30% των μετρητών ή των μετοχών σας ως εξασφάλιση (collateral).
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το margin είναι τόσο ισχυρό σε μια αυξανόμενη αγορά και γιατί το margin στους λογαριασμούς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) συνέχισε να συμβαδίζει με τα στοιχεία του δείκτη S&P 500 και του δείκτη Dow Jones, ύψους 581 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2017.
Σε μια πτωτική αγορά, το όλο θέμα  γίνεται λιγότερο "διασκεδαστικό" και οι κερδοσκόποι που διαπραγματεύονται με margin ήταν ένας από τους λόγους πίσω από την κατάρρευση της αγοράς το 1929.
Ας υποθέσουμε ότι απλά αγοράσατε περισσότερες μετοχές και ότι η συνολική σας θέση στην εταιρεία Α ήταν 75.000 δολάρια με την αρχική σας ταμειακή δαπάνη, με κέρδη συνολικού ύψους 25.000 δολάρια όπως στο παραπάνω παράδειγμα.
Αν η αγορά κινείται κατά 10% εναντίον σας, η θέση σας αξίζει 67.500 δολάρια και τα δικαιώματά σας ανέρχονται σε 18.500 δολάρια, αλλά το δάνειο εξακολουθεί να αξίζει 50.000 δολάρια και θα έπρεπε να κρατάτε 20.250 δολάρια ως εξασφάλιση.
Για να κάνετε τη διαφορά μεταξύ της αξίας σας εγγύησης (18.500 δολάρια) και της απαίτησης περιθωρίου (20.250 δολάρια) των 1.750 δολαρίων, μπορείτε είτε να καταθέσετε περισσότερα μετρητά είτε να πωλήσετε κάποιους τίτλους για να μειώσετε τη θέση του margin που έχετε.
Οι περισσότεροι επενδυτές θα πουλήσουν μέρος της θέσης τους, γεγονός που ασκεί περαιτέρω πίεση στις τιμές των μετοχών.
Μερικές φορές οι χρηματιστές το κάνουν χωρίς να ρωτήσουν τους πελάτες τους.
Αυτό είναι το περίφημο "margin call".
Αυτό οδηγεί σε μια χιονοστιβάδα πωλήσεων σε μια αγορά που έχει δανειστεί πάρα πολύ.
Η πώληση οδηγεί σε περαιτέρω πτώση των τιμών, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερα margin call, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες πωλήσεις.
Αυτό προκάλεσε την αδιάκοπη πτώση των τιμών τη Μαύρη Δευτέρα (-12,81%) και τη Μαύρη Τρίτη (-11,73%) τον Οκτώβριο του 1929, καθώς δεν υπήρχαν αγοραστές με μετρητά που να αγοράσουν όταν όλοι όσοι είχαν δανειστεί για να αγοράσουν μετοχές πουλούσαν.

Τα πάντα φούσκα

Το 2018, δεν είναι μυστικό ότι αυτή η αγορά λειτουργεί με μόχλευση και δανεισμό.
Και παρόλο που το ποσοστό του χρέους των περιθωρίων NYSE σε σύγκριση με τη συνολική χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση του Wilshire 5000 δεν είναι στα ιστορικά υψηλά του 2007 (2,5%), βρίσκεται λίγο πιο κάτω στο 2,2%.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι "βουτηγμένη" στο χρέος, με το αμερικανικό ρεκόρ να βρίσκεται σε ύψος ρεκόρ στο 104% του ΑΕΠ, και μόνο ο τομέας των νοικοκυριών μείωσε το χρέος επειδή αρνήθηκε να προχωρήσει σε υποθήκες και πάλι.
Αντίθετα, αυτή τη φορά, ο αμερικανικός μη χρηματοοικονομικός εταιρικός τομέας αύξησε το οφειλόμενο χρέος στο ρεκόρ των 13,7 τρισ. δολαρίων.
Και χρησιμοποιεί μέρος αυτής της ρευστότητας για να αγοράσει μετοχές με margin, παρόλο που αυτή τη φορά ονομάζεται "επαναγορά ιδίων μετοχών".
Μόνο το γ' τρίμηνο του 2017, οι εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη S&P 500 αγόρασαν ιδίες μετοχές αξίας 129,2 δισ. δολαρίων.
Οι μεγαλύτερες επαναγορές ιδίων μετοχών της Apple Inc. (7,8 δισ. δολάρια), η Citigroup Inc. (5,4 δισ. δολάρια) και η JPMorgan Chase & Co. (4,8 δισ. δολάρια).
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2012, οι εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη S&P 500 προχώρησαν σε επαναγορές ιδίων μετοχών ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της S&P. Παράλληλα, τα ανεξόφλητα χρεόγραφά τους αυξήθηκαν κατά 1,7 τρισ. δολάρια.
Φυσικά, οι εταιρείες έχουν δανειστεί και για άλλους λόγους και έχουν επίσης χρηματοδοτήσει τις εξαγορές μετοχών με οργανικά κέρδη.
Ωστόσο, η αύξηση του χρέους μαζί με τις εξαγορές μετοχών δεν είναι συμπτωματική.
"Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν σημειώσει αρνητική καθαρή έκδοση μετοχών ύψους 3 τρισ. δολαρίων από το 2009 λόγω των αγοραπωλησιών μετοχών, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον δείκτη μόχλευσης των ιδίων κεφαλαίων τους", σημειώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοδοτήσεων.
Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις έχουν λιγότερα ίδια κεφάλαια και περισσότερο χρέος τώρα.
Η Apple, η οποία προηγουμένως δεν είχε μακροπρόθεσμο χρέος, έχει εκδώσει ομόλογα αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων  για επαναγορά ιδίων μετοχών, καθώς αναμένει να επαναπατρίσει κεφάλαια 269 δισ. δολαρίων σε μετρητά από καταθέσεις της στο εξωτερικό.
Η Microsoft εξέδωσε ομόλογα 17 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο του 2017.
Η IBM εξέδωσε ομόλογα αξίας 45 δισ. δολαρίων  το 2017, αλλά πρόσθεσε 3 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της.
Η όλη διαδικασία είναι βολική για τις εταιρείες, επειδή τα ίδια κεφάλαια είναι πιο ακριβά για τη χρηματοδότηση από το χρέος σε περιβάλλον μηδενικού ενδιαφέροντος, και ενισχύει τεχνητά τα κέρδη ανά μετοχή διατηρώντας τα ίδια κέρδη αλλά μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών.
Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν είναι παρά κερδοσκοπία...

Εταιρική κερδοσκοπία

Παρόμοιο με το παραπάνω παράδειγμα, οι ετιαρίες έχουν ένα ορισμένο ποσό μετοχικού κεφαλαίου που μπορούν χρησιμοποιήσουν ως collateral.
Όσο η συνολική αξία των ιδίων κεφαλαίων μιας εταιρείας συνεχίζει να αυξάνεται σε μια χρηματιστηριακή αγορά που ανεβαίνει, η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα έναντι των συνεχώς αυξανόμενων τιμών των μετοχών της.
Ωστόσο, ο δείκτης συνολικού χρέους προς ιδία κεφάλαια για τις μεγάλες εταιρείες αυξήθηκε από 50% το 2007 στο επίπεδο ρεκόρ ύψους 83%, παρά την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και σε μια λειτουργούσα οικονομία, οι εταιρείες μπορούν εύκολα να πληρώσουν τους τόκους των ομολόγων που εκδίδουν από τις ταμειακές τους ροές, καθώς οι συνολικές πληρωμές τόκων είναι χαμηλές.
Η αναχρηματοδότηση δεν αποτελεί επίσης πρόβλημα.
Ωστόσο, τι συμβαίνει εάν η αγορά αρχίσει να μειώνεται επειδή τα επιτόκια αυξάνονται ή υπάρχει ύφεση ή και τα δύο;
Όχι, οι εταιρείες δεν θα λάβουν... margin call.
Εάν οι μετοχικές αξίες μειωθούν κατά το ήμισυ και το χρέος παραμείνει το ίδιο, ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια θα διπλασιαστεί υπερβολικά για να μετατραπεί η αγορά ομολόγων στα δάνεια με τα ίδια χαμηλά επιτόκια.
Έτσι είτε η εταιρεία αποπληρώνει τα δάνεια - τα οποία δεν μπορεί, επειδή ξόδεψε για να αγοράσει μετοχές που τώρα αξίζουν μόνο το ήμισυ από την τιμή που τις αγόρασε,- είτε τα αναχρηματοδοτεί έναντι ενός πολύ υψηλότερου επιτοκίου.
Αυτό θα συμπιέσει τις ταμειακές ροές, ειδικά σε ένα σφιχτό οικονομικό περιβάλλον, και δεν θα είναι καιρός μέχρι οι εταιρείες να αρχίσουν να πωλούν μετοχές πάλι - σε πολύ χαμηλότερες τιμές αυτή τη φορά - μόνο για να επιβιώσουν.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες διατρέχουν τον κίνδυνο να καταλήξουν σαν τους κερδοσκόπους οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με το margin call.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης