Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Δυναμική η οικονομική επιστροφή της Ευρώπης

Κομισιόν: Δυναμική η οικονομική επιστροφή της Ευρώπης
Κομισιόν: Δυναμική η οικονομική επιστροφή της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη εξέπληξαν θετικά τους οικονομολόγους με ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον αναφέρει σε έκθεσή της η Κομισιόν με τίτλo "Europe is Back, Economic, Financial, Social and Technological Trends in a Changing World".
Η απασχόληση στην Ευρώπη βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Και αυτό δεν είναι σύμπτωση.
Οι μεταρρυθμίσεις που ελήφθησαν ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση - η σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, η δημιουργία ενός πιο υγιούς χρηματοπιστωτικού τομέα και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αρχίζουν τώρα και αποδίδουν καρπούς.
Οι οικονομίες των χωρών της Ευρώπης είναι σήμερα πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τάση και οι παλαιότερες θεσμικές αδυναμίες της ζώνης του ευρώ έχουν σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί.
Επιπλέον, παράλληλα με την εμφάνιση μιας νέας γενιάς Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσθέσουν νέα ώθηση στη μελλοντική πορεία της ΕΕ.
Έχουν ληφθεί τολμηρά βήματα για την εμβάθυνση και διεύρυνση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της ΕΕ - της ενιαίας αγοράς.
Η ενίσχυση της ψηφιακής και ενεργειακής διασύνδεσης της Ευρώπης, καθώς και οι πανευρωπαϊκές τραπεζικές και κεφαλαιαγορές της, θα αυξήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της ΕΕ.
Είναι ευρέως αναμενόμενο ότι το επόμενο κύμα της καινοτομίας - , τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική - θα διαδραματίσουν στη δύναμη της Ευρώπης στην επιστήμη, τη μηχανική και τη βιομηχανία.
Η μεγαλύτερη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών μέσων στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ESFI), προσελκύει πρόσθετες επενδύσεις και εμπειρογνωμοσύνη από τον ιδιωτικό τομέα, εστιάζοντας σε βασικούς οικονομικούς τομείς με υψηλό δυναμικό απόδοσης.
Τέλος, δεδομένου ότι η ζώνη του ευρώ αποτελεί τον αναμφισβήτητο οικονομικό πυρήνα της ΕΕ των 27, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 86% του ΑΕΠ της, οι ευρείες μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησής της θα συμβάλουν στην ανθεκτικότητα και θα συμβάλουν στη διατήρηση της ΕΕ στην πορεία της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Η οικονομική ανάπτυξη έχει επιστρέψει

-Το ποσοστό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην ΕΕ των 27 παρέμεινε σταθερά στο 2% από το 2014, ξεπερνώντας άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας από το 2016.
-Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα το 2018 και το 2019.
-Η ανάκαμψη είναι ευρεία, αυτοσυντηρούμενη και με απτά δείγματα για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.


Οι επενδύσεις έχουν ανακάμψει

-Οι συνολικές επενδύσεις στην ΕΕ των 27 βρίσκονται σε άνοδο, φτάνοντας τα επίπεδα πριν από την κρίση.
Η ανάκαμψη αυτή αντανακλά επίσης τολμηρές δράσεις πολιτικής της ΕΕ όπως το "πρόγραμμα Juncker", το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), που ξεκίνησε το 2015.
-Η ΕΕ των 27 επί του παρόντος υπεραποδίδει τις ΗΠΑ στο σύνολο των επενδύσεων και μειώνει το χάσμα με την Ιαπωνία.
-Η σταθερή δέσμευση της ΕΕ για διατήρηση υψηλότερων επενδύσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), μέχρι το 2020, με επενδυτικό στόχο τα 500 δισ. ευρώ



Η ΕΕ είναι o κορυφαίoς στον κόσμο προορισμός για ξένες επενδύσεις

-Η ΕΕ των 27 προσέλκυσε 424 δισ. ευρώ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2016, έναντι 391 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ.
-Αυτές οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων βοήθησαν στην αύξηση της παραγωγικότητας, την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση της απασχόλησης και της δημιουργίας κεφαλαίων, τόσο στην ΕΕ όσο και στο εξωτερικό.




Μια παγκόσμια υπερδύναμη στο εμπόριο

-Η ΕΕ είναι η το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο.
-Οι εξαγωγές από την ΕΕ των 27 διαμορφώνουν σχεδόν το 50% του ΑΕΠ των χωρών που την απαρτίζουν.
Αυτό είναι 30% υψηλότερο από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
-Η ώθηση στις εξαγωγές αντανακλά, μεταξύ άλλων, εντυπωσιακές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα πολλών κρατών μελών της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
-Απεικονίζει επίσης την επιτυχία της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, με 45 συνολικά εμπορικές συμφωνίες με 76 χώρες.
Η πρόσφατη συμφωνία με την Ιαπωνία και αυτές που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, (για παράδειγμα με το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής
Mercosur και τις Φιλιππίνες) θα αυξήσει το σύνολο αριθμός χωρών με τις οποίες η ΕΕ έχει εμπορική δραστηριότητα και συνεργασίες.


Το ευρώ είναι παγκοσμίως το δεύτερο μεγαλύτερο νόμισμα

-Το ευρώ ανταγωνίζεται το δολάριο ως το νόμισμα που χρησιμοποιείται για τρόπους πληρωμής.
Πάνω από το 36% των συνολικών πληρωμών συνάπτονται σε ευρώ, λίγο πιο κάτω από το δολάριο, που ανέρχεται στο 39%.
-Το ευρώ είναι το δεύτερο πιο διαπραγματεύσιμο νόμισμα στις αγορές συναλλάγματος μετά το δολάριο, αντανακλώντας τις εξαγωγικές επιδόσεις της ΕΕ.



Η οικονομική σύγκλιση ανυψώνει όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ

-Η ΕΕ έχει ενεργήσει ως βασικός μοχλός προς την οικονομική σύγκλιση, με τα νεότερα κράτη - μέλη να επωφελούνται από σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης
από την υπόλοιπη Ευρώπη μετά την ένταξή της στην Ένωση.
-Μετά την ένταξη, έχουν επιτύχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε αναπτυξιακά κεφάλαια της ΕΕ.
κεφάλαια
-Κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σήμερα είναι κορυφαία σε ορισμένους τομείς, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε η Εσθονία στην ψηφιακή τεχνολογία, η Πολωνία για δεξιότητες στον τομέα της πληροφορικής ή για τις Τσεχία, Σλοβακία και Ρουμανία στην κατασκευή αυτοκινήτων.



Η ανάπτυξη της παραγωγικότητας συνεχίζεται

-Η ΕΕ σημείωσε σταθερή ανάπτυξη στην παραγωγικότητα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019, σύμφωνα με τις εξελίξεις στην ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
-Η προώθηση ακόμη μεγαλύτερων επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε αναπτυσσόμενους καινοτόμους τομείς θα είναι καθοριστικής σημασίας επιταχύνοντας αυτές τις εξελίξεις



Σημαντική βελτίωση στα δημοσιονομικά

-Η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων υποστηρίζεται από δημοσιονομικά πλαίσια σε επίπεδο ΕΕ και έχει σημαντικά βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση στα περισσότερα κράτη μέλη
επηρεάζοντας ευνοϊκά την οικονομική ανάπτυξη.
- Το δημόσιο χρέος στην ΕΕ είναι περίπου 25% χαμηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ, στο 83% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 108% στις ΗΠΑ, ενώ η Ιαπωνία
ξεχωρίζει με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σχεδόν 240% το 2017.
-Αυτός ο χαμηλός δείκτης χρέους είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους πολίτες, καθώς όσο μειώνεται το δημόσιο χρέος, μειώνονται οι ανάγκες για μελλοντικές αυξήσεις φόρων.



Σε ιστορικό ύψηλό η απασχόληση στην ΕΕ

-Τα ποσοστά απασχόλησης έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ από το 2013, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ
-Σχεδόν εννέα εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην ΕΕ από το 2014, μέχρι το 2019, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί στα 12 εκατομμύρια.



Η αγορά της ΕΕ αυξάνεται δυναμικά

-Χάρη στην ενιαία αγορά, η Η ΕΕ έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με συνολικό ΑΕΠ ύψους 12,5 τρισ. ευρώ.
-Η συνολική αξία του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών πραγηματοποιεί συνεχή ανάπτυξη με το συνολικό  ενδο- ευρωπαικό εμπόριο αγαθών της ΕΕ να ανέρχεται στα 2,8 τρισ. ευρώ,
και το ενδοκοινοτικό εμπόριο υπηρεσιών διαμορφώνεται στα 894 δισ. ευρώ.



Οι κατασκευές παγκοσμίου κύρους παρέχει εφαλτήριο για τη βιομηχανία

-Η ΕΕ φιλοξενεί υψηλής προστιθέμενης αξίας βιομηχανίες, οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 23% του ΑΕΠ της ΕΕ.
-Η  ψηφιοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να προσθέσει περισσότερα από 110 δισ. ευρώ ετησίως στην Ευρώπη κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
-Η ΕΕ, τα κράτη μέλη και η βιομηχανία συμφώνησαν σε μια εκτεταμένη ψηφιακή στρατηγική που περιλαμβάνει συνδυασμένες επενδύσεις άνω των 50 δισ. ευρώ για στήριξη
ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έως το 2021.



Τεχνολογικοί κόμβοι αναδύονται σε όλη την Ευρώπη

Σε αντίθεση με άλλα μέρη, η Ευρώπη έχει μια πληθώρα κόμβων τεχνολογίας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Σαν άποτέλεσμα οι επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα της ΕΕ των 27 αυξήθηκε στα 11,2 δισ. ευρώ το 2017, πενταπλάσια αύξηση από το 2011.
- Η ΕΕ των 27 είναι τώρα η έδρα 28 εταιριών "μονόκερων" (εταιρείες αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων).
Η Στοκχόλμη με 6,3 εταιρίες μονόκερους ανά  ένα εκατομμύριο κατοίκους βρίσκεται δεύτερη πίσω μόνο από τη Silicon Valley.
Πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, το Ταλίν, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, επίσης προσελκύουν νέες επιχειρήσεις, πολυεθνικές εταιρίες και ερευνητικές εγκαταστάσεις.
Στην αναπτυσσόμενη οικονομία των εφαρμογών, η Ευρώπη είναι παγκόσμιος ανταγωνιστικός παίκτης, με ένα τομέα που είχε ρυθμό ανάπτυξης 15% το 2017.
Απασχολεί σήμερα περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη έχει 5,5 εκατομμύρια επαγγελματίες προγραμματιστές, σε σύγκριση με τα 4,4 εκατομμύρια που υπάρχουν στις ΗΠΑ.



Σε άνοδο οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη

-Οι εταιρείες της ΕΕ αύξησαν τις επενδύσεις τους σε Έρευνα και Ανάπτυξη κατά 7% το 2016, , σημειώνοντας την έκτη συνεχή χρονιά σημαντικών αυξήσεων των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη.
Η αύξηση είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ (7,7%), αλλά σημαντικά πάνω από την Ιαπωνία (-3%).
-Μεταξύ των κορυφαίων 2.500 εταιρειών παγκοσμίως που επενδύουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη οι 567 βρίσκονται στην ΕΕ, οι 822 βρίσκονται στις ΗΠΑ, οι 365 στην Ιαπωνία και οι 746 στον υπόλοιπο κόσμο.
-Το πρόγραμμα "Horizon 2020" της ΕΕ είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιας χρηματοδότησης για την έρευνα και την ανάπτυξη αξίας σε 80 δισ. ευρώ για επτά χρόνια.
Αναμένεται να αυξηθεί στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η Ευρώπη έχει 32 εργαστήρια  Έρευνα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στα 100 μεγαλύτερα του κόσμου, σε σύγκριση με τα 30 στις ΗΠΑ και 15 στην Κίνα.



Η ΕΕ αποτελεί τόπο αναπαραγωγής για επιχειρηματίες

-Η Ευρώπη έχει μια υπερήφανη παράδοση επιχειρηματικότητας.
Η ΕΕ των 27 φιλοξενεί πολύ υψηλότερα ποσοστά αυτο-απασχόλησης σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία.
Περίπου το 14% του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΕ είναι αυτοαπασχολούμενοι, σε σύγκριση με 10,5% στην Ιαπωνία και 6,4% στις ΗΠΑ.
- Επιπλέον, η ΕΕ έχει ένα υγιές ποσοστό δημιουργίας εταιιρών.
Ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 11% στην ΕΕ, έναντι 10% στις ΗΠΑ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης