Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump ο μοναδικός κίνδυνος που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές

tags :
Trump ο μοναδικός κίνδυνος που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές
Ο προστατευτισμός που προωθεί ο Trump μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμπορικό πόλεμο
Έναν εντελώς διαφορετικό κίνδυνο με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι επενδυτές αναλύει σε άρθρο του ο Mark Cudmore, πρώην trader της Lehman Brothers και νυν αναλυτής και αρθογράφος του Bloomberg.
Ο Cudmore παραθέτει μία σειρά από πιθανούς κινδύνους –μείωση του QE, αύξηση επιτοκίων, εκτίναξη του πληθωρισμού, κρυπτονομίσματα- για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο ισχυροί και εάν αποδειχθούν δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν τις αγορές.
Υπάρχει, όμως, ένας κίνδυνος –κάτι στο οποίο συμφωνούν απόλυτα και οι traders με τους οποίους συνομίλησε- που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες συνέπειες θα έχει.
Ο κίνδυνος αυτός ονομάζεται Donald Trump και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σφοδρός εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίσει να στηρίζει πολιτικές προστατευτισμού κυρίως στο πεδίο του εμπορίου.
Όπως εξηγεί ο Cudmore οι υπόλοιποι κίνδυνοι ναι μεν υπάρχουν αλλά δεν είναι και τόσο επιθετικοί.
Για παράδειγμα το bitcoin δεν αποτελεί κάποια συστημική επένδυση και η άνοδός του απλά αποδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους αυξημένο επίπεδο μετρητών, τα οποία αναζητούν να τοποθετήσουν σε επενδύσεις που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.
Την ίδια ώρα η έναρξη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και η αύξηση των επιτοκίων δεν φαίνεται να επηρεάζουν τόσο τις αγορές.
Ο λόγος είναι απλός, κατά τον αναλυτή του Bloomberg.



«Η Fed είναι μόλις η τέταρτη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα της υφηλίου και η μείωση του ισολογισμού της γίνεται εξαιρετικά σταδιακά».
Όσο για αυτούς που υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει εκτίναξη του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και σε αυτό το πεδίο ο Cudmore εμφανίζεται καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι «όπως πρόσφατα εξήγησε η Goldman Sachs η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε ένα πόλεμο τιμών της εταιρείες, οι οποίες πλέον θα διαθέτουν περισσότερα μετρητά.
Αυτή η τακτική θα «ακυρώσει» οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να προέλθει από αντίστοιχη ενίσχυση των μισθών, εκ νέου λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης».
«Μιλώντας με αρκετούς traders καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο μόνος κίνδυνος για τις αγορές είναι η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου που θα προκαλέσει ο προστατευτισμός του Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να μη μας διαψεύδει.
Άλλωστε πρόσφατα ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα από την Ασία», καταλήγει ο αναλυτής του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης