Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη Μόσχα στον ΠΟΕ σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη Μόσχα στον ΠΟΕ σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τους εμπορικούς κανόνες της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ θέλουν η Ρωσία να εξηγήσει πώς οι νόμοι που δίνουν προτεραιότητα στην αγορά αγαθών εγχώριας παραγωγής, μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018.
Οι κανόνες του ΠΟΕ γενικά απαγορεύουν τις πολιτικές που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των εισαγωγέων και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προέκυψαν πολλές διαφωνίες σχετικά με τις κυβερνήσεις, που λένε στους κατασκευαστές να αντλούν ένα ορισμένο ποσοστό των εισροών τους, από τις εθνικές επιχειρήσεις.
Η δήλωση των ΗΠΑ σχετικά με το "Made In Russia" ανέφερε 10 μέτρα που η Μόσχα είχε πάρει από το 2015, για να δώσει στα ρωσικά αγαθά και υπηρεσίες προτεραιότητα και έθεσε τέσσερα ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργεί το σύστημα.
"Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει από τη Ρωσία πληροφορίες, σχετικά με ορισμένα από αυτά τα μέτρα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις", ανέφερε.
Το ρωσικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου δήλωσε ότι το ερώτημα των ΗΠΑ ήταν «νομικά αδικαιολόγητο» επειδή η Μόσχα, δεν είχε προσχωρήσει σε ειδική συμφωνία του ΠΟΕ που ρυθμίζει τις αγορές του κράτους.
"Η Ρωσία ανέλαβε δεσμεύσεις για να ενταχθεί σε ξεχωριστή συμφωνία στο πλαίσιο του ΠΟΕ, ρυθμίζοντας τις κρατικές αγορές.
Ξεκινήσαμε αυτό το έργο ήδη, αλλά δεν έχουμε ακόμη αναλάβει καθόλου υποχρεώσεις", ανέφερε.
Οι ΗΠΑ, που ιστορικά αμφισβητήσουν οποιαδήποτε φαινομενική παραβίαση των κανόνων, έχουν υπό τον πρόεδρο Donald Trump επικεντρωθεί ιδιαίτερα στις αντιλήψεις για αθέμιτες συναλλαγές σε κρατικές οικονομίες.
Έχει επίσης επιβάλει υψηλούς δασμούς σε μια σειρά εισαγόμενων αγαθών, αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας τους ηλιακούς συλλέκτες και τα πλυντήρια ρούχων στον κατάλογο, ως μέρος μιας προστατευτικής ατζέντας που χαρακτηρίζεται από τον Trump ως ένας τρόπος διασφάλισης των αμερικανικών θέσεων εργασίας.
Η οικονομία της Ρωσίας κέρδισε το στοίχημα το 2014, όταν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα.
Η Ρωσία απάντησε, περιορίζοντας τις εισαγωγές τροφίμων από μια σειρά από δυτικές χώρες.
Μέχρι το 2015, οι επιχειρήσεις που υποστηρίζονταν από το κράτος έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα στα ρωσικά αγαθά, αλλά σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε τον Ιούλιο 2017, αναμένονταν να το κάνουν και άλλες εταιρείες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μεγάλα έργα και χρηματοδότηση.
Το 2014, η Ρωσία είχε επίσης θέσει ως προτεραιότητα για τις κρατικές επιχειρήσεις, να προμηθεύονται βιομηχανικά προϊόντα σε τοπικό επίπεδο και έδωσε στην κυβέρνηση ρόλο στον καθορισμό των όρων των συμβάσεων προμηθειών.
"Συνολικά, αυτοί οι νόμοι παρέχουν στην κυβέρνηση της Ρωσίας την εξουσία να περιορίζει τις αποφάσεις αγοράς μεγάλου μέρους της ρωσικής οικονομίας, ξεχωριστές από τις δημόσιες συμβάσεις", ανέφερε η δήλωση των ΗΠΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης