Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Σε χαμηλό 12ετίας βρίσκονται τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα

tags :
FAZ: Σε χαμηλό 12ετίας βρίσκονται τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα
H Ελλάδα προγραμματίζει τώρα την έκδοση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα
Η Ελλάδα αναμένεται τον Αύγουστο 2018 να απελευθερωθεί από τα προγράμματα βοήθειας των διεθνών δανειστών και να αναχρηματοδοτηθεί και πάλι μόνη της από τις χρηματαγορές, σημειώνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Το επόμενο βήμα στην πορεία εξόδου από τα προγράμματα βοήθειας πραγματοποιεί ο ΟΔΔΗΧ και η Ελλάδα επιδιώκει να εκδώσει νέο ομόλογο για να βγει στις αγορές.
«Μετά την είσπραξη τριών δισ. ευρώ μέσω ενός πενταετούς ομολόγου από τις αγορές, ήδη τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα προγραμματίζει τώρα την έκδοση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας.
Οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αναφέρει η FAZ.
Οι τιμές των ελληνικών χρεογράφων ανέβηκαν πολύ τις περασμένες εβδομάδες, πράγμα που σηματοδοτεί αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εξέλιξη της χώρας.
Αντιθέτως, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έπεσαν αυτή την εβδομάδα στο 3,67%, στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 12 χρόνια και πλέον σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Κατά την τελευταία κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015 η απόδοση ανερχόταν στο 15,4%.
Αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση ομολόγων με συντομότερη λήξη μειώνει τις αποδόσεις τους.
Ενώ το καλοκαίρι του 2017 ακόμα ο ΟΔΔΗΧ έδωσε στους επενδυτές για το τότε εκδοθέν 5ετές ομόλογο επιτόκιο 4,62%, το ομόλογο τώρα έχει απόδοση μόλις 2,64%: νέο ιστορικό χαμηλό.
Με την προγραμματιζόμενη έκδοση του επταετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ θέλει να λειάνει περισσότερο την καμπύλη των επιτοκίων και να μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποδόσεις και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.
Με το προγραμματιζόμενο ομόλογο η Ελλάδα θέλει να εισπράξει τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ– ίσως και περισσότερα, αν η ζήτηση είναι μεγάλη και το επιτόκιο χαμηλό.
Εκτός αυτού, για τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται και άλλες εκδόσεις.
Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης, μέσω της δόσης που πρόσφατα ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, είναι για τους επόμενους μήνες περισσότερο από καλυμμένες.
Τα χρήματα που θα εισπραχθούν από το νέο ομόλογο θα αποτελέσουν μάλλον ένα «μαξιλάρι». Μέχρι το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο η Ελλάδα θέλει να έχει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 18- 19 δισ. ευρώ. Περίπου 10 δισ. εξ αυτών θα προέλθουν από το τρίτο τρέχον πακέτο διάσωσης.
Τα υπόλοιπα 8-9 δισ. αναμένεται να τα συγκεντρώσει η Ελλάδα μόνη της.
Αυτό το απόθεμα ρευστού θα επαρκούσε για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τα μέσα του 2020, αποτελώντας έτσι ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για τα πρώτα δύο χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας.
Οι επικείμενες εκδόσεις ομολόγων ευνοούνται από την πρόσφατη αναβάθμιση του οίκου Standard & Poor’s, που βελτίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τη βαθμίδα Β- στο Β.
Βέβαια, είναι ακόμα 5 βαθμίδες χαμηλότερα από το «Investment Grade», αλλά η «θετική» προοπτική δημιουργεί προσδοκίες και για περαιτέρω αναβαθμίσεις.
Ωστόσο, η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές επισκιάζεται από το άλυτο ζήτημα του χρέους. Στα τέλη του 2017 το ελληνικό δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 318,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, μέχρι το τέλος του 2018 το χρέος θα ανέλθει στα 332 δισ. Έτσι, το ποσοστό του χρέους θα αυξηθεί από το 178 στο 180% περίπου του ΑΕΠ.
Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν τέτοιου ύψος δημόσιο χρέος μη βιώσιμο. Και μια γρήγορη μείωση του χρέους δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για το έτος 2040 περιμένει ποσοστό χρέους 109 έως 158% του ΑΕΠ, ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης και των επιτοκίων, επισημαίνει η FAZ
Τώρα λοιπόν επείγει περισσότερο το ζήτημα των ελαφρύνσεων του χρέους,  υπό τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων βοήθειας, επιπλέον ετών χωρίς εξόφληση και διαρκώς χαμηλών επιτοκίων. Φυσικά, στην Ευρωζώνη οι περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν ένα πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Οι ελαφρύνσεις του χρέους όμως θα ευνοούσαν την επάνοδο της χώρας στις κεφαλαιαγορές, καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης