Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία για 21μηνη μεταβατική περίοδο Brexit - Barnier: Η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στις αλλαγές της ΕΕ

Συμφωνία για 21μηνη μεταβατική περίοδο Brexit - Barnier: Η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στις αλλαγές της ΕΕ
Μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών συμφώνησε η ΕΕ να προσφέρει στη Βρετανία την ερχόμενη χρονιά μετά το Brexit
Μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών συμφώνησε σήμερα (29/01/2018) η ΕΕ να προσφέρει στη Βρετανία την ερχόμενη χρονιά μετά το Brexit, στη διάρκεια της οποίας θα διατηρήσει το «status quo» της συμμετοχής της στην ΕΕ χωρίς όμως να έχει δικαίωμα ψήφου.
Οι 27 «έδωσαν μια νέα εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδο με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανακοίνωσε η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ειδικότερα, η μεταβατική περίοδος προτείνεται να καλύπτει το διάστημα μεταξύ της επομένης του Brexit (δηλαδή της 30ης Μαρτίου 2019) και της 31ης Δεκεμβρίου 2020.
Στόχος αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι να αποφευχθεί μια ξαφνική αλλαγή στους κανόνες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις λίγο μετά τις 30 Μαρτίου 2019, την πρώτη ημέρα της Brexit, ενώ θα συμβάλει και στην προετοιμασία της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη θέση της ΕΕ, κατά τη μεταβατική περίοδο το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο «σαν να ήταν κράτος-μέλος».
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει επίσης να υπόκειται στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, «συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ».
Ωστόσο, «το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ήδη τρίτη χώρα, δεν θα συμμετέχει πλέον στα θεσμικά όργανα και στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική και τις διεθνείς συμφωνίες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει δεσμευμένο από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η ΕΕ, ενώ δεν θα συμμετέχει πλέον σε οποιαδήποτε όργανα δημιουργηθούν από τις εν λόγω συμφωνίες.
Όπως αναφέρει, δε, η διαπραγματευτική εντολή, «δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά (με τις τέσσερις ελευθερίες)», κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με την εμπορική και δασμολογική πολιτική της ΕΕ «και να διασφαλίζει ότι όλοι οι έλεγχοι της ΕΕ διεξάγονται κανονικά στα σύνορα».
Η Βρετανία καλωσόρισε τη συμφωνία για τους όρους της μεταβατικής περιόδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Theresa May, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν ευθυγραμμισμένες.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού τόνισε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το «μεταβατικό status quo».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, τόνισε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί όλες τις νομικές αλλαγές που θα υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της 21μηνης μεταβατικής περιόδου.
Ο Barnier υπενθύμισε επίσης στη Βρετανία ότι πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά σε ζητήματα του «διαζυγίου» και την προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να επωφεληθεί από εμπορικές συναλλαγές που έχει η ΕΕ με άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
«Οι εταίροι μας από όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν τις δικές τους απόψεις γι 'αυτό», δήλωσε ο Barnier σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης