Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΕ χαλαρώνει τους κανονισμούς για τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών

Reuters: Η ΕΕ χαλαρώνει τους κανονισμούς για τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών
Στις δύο ημέρες περιορίζεται το μορατόριουμ της απόσυρσης καταθέσεων από μία προβληματική τράπεζα
Νέες προτάσεις οι οποίες θα διευκολύνουν κατά κύριο λόγο τους επενδυτές, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των τραπεζών που έχουν καταρρεύσει εξετάζει η ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσίασε η Βουλγαρία, η οποία κατέχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης.
Βάσει αυτών των προτάσεων οι επενδυτικές εταιρείες (trading firms) θα έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν νωρίτερα από ότι πριν τις καταθέσεις τους από μία τράπεζα που βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2017 από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, θα έπρεπε να υπάρχει ένα μορατόριουμ (ή ακόμη και απαγόρευση) τουλάχιστον πέντε ημερών πριν από την απόσυρση καταθέσεων από έναν προς κατάρρευση τραπεζικό οργανισμό.
Όμως αρκετά στελέχη των αγορών υποστήριξαν ότι οι πέντε ημέρες είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα ότι η καθιέρωσή του μπορεί να προκαλέσει πανικό στις αγορές και να οδηγήσει σε sell off τις μετοχές όλων των τραπεζικών ομίλων και όχι μόνο των προβληματικών.
Η Βουλγαρία, λοιπόν, προτείνει πλέον ο χρόνος του μορατόριουμ να μειωθεί στις δύο ημέρες.
Με τον τρόπο αυτό «θα υπάρξει αποφυγή μη επιθυμητών συνεπειών στις αγορές», όπως αναφέρει η βουλγαρική πρόταση, την οποία θα συζητήσουν αξιωματούχοι της Ένωσης εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
«Η προεδρία (σ.σ.: της ΕΕ) πιστεύει ότι ο προτεινόμενος συμβιβασμός μπορεί να επιτύχει τους επιθυμητούς στόχους που έχουν τεθεί, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από στελέχη των αγορών αλλά και ορισμένους θεσμούς και αφορούν άμεσα τα συμφέροντα των μετόχων των τραπεζικών ομίλων», τονίζεται στην πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης