Διεθνή

Ο τρόμος κυριεύει τις αγορές μετά το κραχ στη φούσκα της Wall - Πιέσεις στα futures του Dow, χάος στον VIX - Σε χαμηλά 6 μηνών η Ευρώπη

Ο τρόμος κυριεύει τις αγορές μετά το κραχ στη φούσκα της Wall - Πιέσεις στα futures του Dow, χάος στον VIX - Σε χαμηλά 6 μηνών η Ευρώπη
Δραματικές απώλειες ενδοσυνεδριακά έως 1.500 μονάδες σημείωσε στις 5/2/2018 ο Dow Jones ενώ ο δείκτης φόβου VIX έσπασε ρεκόρ πολλών ετών καθώς εκτινάχθηκε με άνοδο 115%...
(upd12) Διεθνής συναγερμός έχει σημάνει μετά τις ακραίες διακυμάνσεις που σημειώνουν οι αγορές μετά το κραχ, το ιστορικών διαστάσεων βίαιο κύμα πωλήσεων που χτύπησε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 τη Wall Street με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως 1500 μονάδες και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να σημειώνει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και 6 χρόνια.
Η μεγάλη φούσκα της Wall έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει ή είμαστε ακόμη στην αρχή...αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα διεθνώς.
Το κραχ προκάλεσε domino effect στις διεθνείς αγορές,  καθώς στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με μεγάλες απώλειες -4,73% στις 21.610 μονάδες.
Τα futures των αμερικανικών δεικτών καταγράφουν ακραίες διακυμάνσεις με τον Dow Jones να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος μετά την προσπάθεια ανάκαμψης. 
Σε χαμηλά έξι μηνών διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 2%, από 3,5% στο άνοιγμα.
Το κραχ στην Wall Street το προκάλεσε η λογική, καθώς έχει δημιουργηθεί μια ακραία χρηματιστηριακή φούσκα.
Σε κάποιο βαθμό, μεγαλύτερο πανικό ειδικά χθες 5/2 προκάλεσαν...οι υπολογιστές καθώς πολλά προιόντα που συνδέονται με τους χρηματιστηριακούς δείκτες λόγω της ακραίας μεταβλητότητας χτύπησαν stop losses και οδήγησαν τους traders σε κινήσεις πανικού με χαρακτηριστική την περίπτωση του δείκτη VIX του δείκτη φόβου που εκτινάχθηκε στις 37 μονάδες ή άνοδος 115%. 
Εδώ και καιρό αναμενόταν η διεθνής διόρθωση στα χρηματιστήρια με επίκεντρο την Wall Street.
Η σημερινή ημέρα 6/2 είναι πολύ κρίσιμη καθώς εάν συνεχιστεί το sell off τότε υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού των αγορών σε καθοδικά σπιράλ με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.
Όμως η εξωφρενικά μεγάλη φούσκα των χρηματιστηρίων δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι βίαια θα ξεφουσκώσουν.
Η μεγάλη διόρθρωση εάν συνεχιστεί θα αποτελεί καλό νέο για τις αγορές καθώς οι κεντρικές τράπεζες επί μακρό διάστημα προσπάθησαν να συντηρήσουν πλασματικές αξίες σε μετοχές και ομόλογα, δημιούργησαν κλίμα τεχνικής ευφορίας που όμως δεν αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη.
Οι εξελίξεις είναι τόσο δραματικές που ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, σχολιάζοντας την συντριβή της αγοράς.
«Ο Πρόεδρος επικεντρώνεται στα μακροπρόθεσμα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη μας, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά ισχυρά, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, την ιστορικά χαμηλή ανεργία και την αύξηση των μισθών για τους Αμερικανούς εργαζόμενους με στόχο την ευημερία για τον αμερικανικό λαό.

Ακραίες διακυμάνσεις στα futures της Wall Street

Ακραίες διακυμάνσεις καταγράφουν τα futures των δεικτών της Wall Street μετά το μίνι κραχ της Δευτέρας.
Νωρίτερα, τα futures του Dow Jones έφτασαν να υποχωρούν έως και 500 μονάδες, στη συνέχεια επιχείρησαν να ανακάμψουν, προτού επιστρέψουν ξανά σε… κόκκινο έδαφος.
Περί τις 15:30, τα futures του Dow Jones υποχωρούν περίπου κατά 300 μονάδες ή 1,3%, στις 23.637 μονάδες.
Τα futures του Nasdaq σημειώνουν πτώση 50 μονάδων ή 0,8% στις 6.378 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 23 μονάδες ή 0,9%, στις 2.374 μονάδες.

Εκ νέου άνοδος του δείκτη μεταβλητότητας VIX, ξεπέρασε τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο 2015

Την ίδια ώρα, αυξάνεται εκ νέου ο φόβος στις αγορές, καθώς τα futures του δείκτη VIX ενισχύονται και πάλι, αν και παραμένουν ευμετάβλητα.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index (VIX), γνωστός και ως «δείκτης φόβου», ενισχύεται κατά 32%, στις 49,2 μονάδες, ενώ προηγουμένως είχε ξεπεράσει τις 50 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2015.
Ο VIX «εκτοξεύτηκε» χθες έως και κατά 116%, ξεπερνώντας το επίπεδο των 37 μονάδων.



Σε χαμηλό 6 μηνών οι ευρωαγορές


Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017 διολίσθησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς το παγκόσμιο sell-off διευρύνεται και η μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές μετοχές έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη.
Περί τις 15:30, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,3%, στις 373 μονάδες, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 3,2%, με τον δείκτη ευρωπαϊκής μεταβλητότητας STOXX 50 volatility (V2TX) να ανέρχεται σε υψηλά 18 μηνών, καταγράφοντας άνοδο 8,1 μονάδων, στις 27,5.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2% στις 7.186 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει απώλειες 2,4% και κινείται στις 12.379 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 κινείται κατά 2,8% χαμηλότερα, στις 5.138 μονάδες.
Ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώνεται στις 22.264 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,5%, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει βουτιά 3%, στις 9.765 μονάδες.




Sell off και στην Ασία

Συνεχίστηκε και στην Ασία το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε χθες Δευτέρα 5/2 το «κραχ» της Wall Street όπου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως 1500 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και 6 χρόνια.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε στο -4,73% στις 21.610,24 μονάδες, καταγράφοντας νωρίτερα και ενδοσυνεδριακές απώλειες άνω του 7% που αποτελούσαν και τη μεγαλύτερη πτώση από το 1990.
Nikkei και Topix είχαν ήδη υποχωρήσει πάνω από 2% τη Δευτέρα, λόγω της ανόδου των αποδόσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ και τις ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Στην Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά -1,40% στις 2.456,43 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες της τάξης του – 4,15% στις 30.912,18 μονάδες ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 3,20% στις 5.833,30 μονάδες.



Κραχ στην Wall Street - Δραματικές απώλειες σε Dow και S&P 500

Σε κατάσταση πανικού βρέθηκαν οι επενδυτές στη Wall Street, με την αμερικανική αγορά να ζει μία νέα «Μαύρη Δευτέρα» και τη μεταβλητότητα να φθάνει στο ζενίθ της, υποδεικνύοντας ότι πιθανώς η πτώση δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις.
Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 γύρισαν σε αρνητικό έδαφος από τις αρχές του 2018, παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2018 κατέρριπταν το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.
Στη σημερινή συνεδρίαση (5/2/2018) η Wall Street εμφάνισε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2011 έως 1500 μονάδες υποχώρησε ενδοσυενδριακά ο Dow Jones.

Η συσχέτιση χρηματιστηρίου και ομολόγων είναι μεγάλη....ελέω πτώσης

Οι αναλυτές εμφανίζονται απόλυτα… αποσβολωμένοι από την πορεία των αγορών με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός καταλύτης είτε λόγω αρνητικών μακροοικονομικών είτε εταιρικών ανακοινώσεων.
Κάποιοι εξ αυτών τονίζουν ότι οι ρευστοποιήσεις οφείλονται και σε… ψυχολογικούς λόγους, ενώ δεν αποκλείουν το γεγονός να έχουν υπάρξει αρκετές εντολές πώλησης από θεσμικούς επενδυτές.
Την ίδια ώρα που οι βασικοί δείκτες της Wall Street κυριολεκτικά βουλιάζουν, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX φρόντισε να ακολουθήσει την εντελώς αντίθετη πορεία, καθώς διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα εκλογής του Donald Trump, δηλαδή τις αρχές Νοεμβρίου 2016.
Ο δείκτης VIX εμφάνισε άνοδο έως 115,6% ξεπερνώντας το επίπεδο των 37 μονάδων που αποτελεί την 3η χειρότερη επίδοση στην ιστορία του.
«Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η ψυχολογία των επενδυτών έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί», τόνισε, μιλώντας, στο CNBC κορυφαίος trader.
Αποτέλεσμα του sell off ήταν ο Dow Jones να χάσει και το επίπεδο των 25.000 μονάδων, με τις τελικές του απώλειες να διαμορφώνονται στο 4,60% και να κλείνει στο επίπεδο των 24.345 μονάδων, χάνοντας 1.100 μονάδες.
Στο 4,1% η πτώση για τον δείκτη - βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος είναι και αυτός που αποτυπώνει την πραγματική εικόνα όχι μόνο της αμερικανικής αγοράς αλλά και της βιομηχανίας, με κλείσιμο στις 2.648 μονάδες.
Από το κραχ δεν θα μπορούσε να λείψει και η υψηλή τεχνολογία -αν και ήταν η μόνη που προσπάθησε ενδοσυνεδριακά να «σώσει την παρτίδα» - καθώς ο Nasdaq κινήθηκε 3,78% χαμηλότερα στις 6.967 μονάδες.



Ημερήσιο γράφημα Dow Jones



Ημερήσιο γράφημα S&P 500




Ημερήσιο γράφημα Nasdaq



Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Ημερήσιο γράφημα VIX



Ιστορικό γράφημα VIX



Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Παρελθόν η Yellen από την FED

Παρελθόν για τη Fed είναι από σήμερα 5/2 και τυπικά η Janet Yellen, καθώς ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του.
Ο κ. Powell ορκίστηκε ως πρόεδρος της Fed και απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό στον οποίο πρώτα ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπηρετήσει τον αμερικανικό λαό.
Παράλληλα προσέθεσε ότι «η Fed έχει αναλάβει αρκετές σημαντικές ευθύνες.
Στόχος μας να διατηρήσουμε σταθερές τις τιμές και να αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατόν την απασχόληση.
Επίσης επιβλέπουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων τραπεζών.
Διαδραματίζουμε έναν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος».
Φρόντισε να διατηρήσει τον ίδιο τόνο με την προκάτοχό του, κάνοντας λόγο για σαφή βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική οικονομία, καθώς εμφανίζει καλό ρυθμό ανάπτυξης, μία υγιή αγορά εργασίας και σταθερότητα στις τιμές.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να τονίσω ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρό απ’ ότι ήταν πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε πριν από μία 10ετία.
Σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε σε αυτήν την κατάσταση», προσέθεσε ο νέος πρόεδρος της Fed.
Ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα θα παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθεί ανά πάσα στιγμή σε ενδεχόμενους κινδύνους και θα φροντίσει να διασφαλίσει ότι όλες οι δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται θα είναι αποτελεσματικές.
«Ως Fed γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις μας επηρεάζουν τη ζωή όλων των Αμερικανών, ιδιωτών και επιχειρηματιών.
Η μακροχρόνια, πολιτικά ουδέτερη, παράδοσή μας είναι να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με αντικειμενικότητα, βασιζόμενοι στα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας.
Τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Fed θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπηρετήσουμε τη χώρα μας με αντικειμενικότητα, ελευθερία και αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Powell.

Μακροοικονομία

Σε υψηλό 13 ετών ανήλθε τον Ιανουάριο 2018 η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (05/02/2018) το Institute for Supply Management (ISM).
Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM ανήλθε στις 59,9 μονάδες, από 56 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 56,5 μονάδες.
Ωστόσο, αντικρουόμενα ήταν τα στοιχεία της Markit, που έδειξαν ότι η ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σε χαμηλό εννέα μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 53,7 τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.
Ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στις 53,8 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι των 54,1 του Δεκεμβρίου.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα σε συνεργασία με την Continental AG προχωρά η κολοσσιαία τεχνολογική Nvidia, σε μία προσπάθεια να διεισδύσει ακόμη περισσότερο στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των αυτο-οδηγούμενων οχημάτων.
Οι -μεταξύ άλλων- κατασκευάστρια καρτών γραφικών και η γνωστή εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτων, θα αναπτύξουν εξ ολοκλήρου αυτο-οδηγούμενα οχήματα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η δεύτερη εξειδικεύεται και στους αισθητήρες.
Οι εταιρείες θα λανσάρουν το πρώτο όχημα το 2021 και θα διαθέτει χαρακτηριστικά αυτονομίας «επιπέδου 3», που σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να απομακρύνουν την προσοχή τους από την οδήγηση, ωστόσο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να παρεμβαίνουν σε ορισμένες καταστάσεις.
Η Broadcom κατέθεσε την "καλύτερη και τελική προσφορά" ύψους 121 δισ. δολαρίων τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 για να εξαγοράσει την Qualcomm, αυξάνοντας την πίεση στην ανταγωνίστριά της για να συμμετάσχει σε συνομιλίες, στην ενδεχόμενη μεγαλύτερη ποτέ συγχώνευση στο χώρο της τεχνολογίας.
Η εξαγορά βρίσκεται στο επίκεντρο μίας άτυπης μάχης για την εδραίωση στο τομέα της τεχνολογίας, καθώς οι κατασκευαστές smartphone όπως η Apple και η Samsung χρησιμοποιούν την κυριαρχία τους στην αγορά, για να διαπραγματευτούν τις τιμές των τσιπ.
Η Qualcomm απάντησε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα επανεξετάσει την τελευταία προσφορά και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Η νέα προσφορά 84 δολαρίων ανά μετοχή της Broadcom περιελάμβανε 60 δολάρια σε μετρητά και 22 δολάρια σε μετοχές της Broadcom.
Η Apple και η Cisco Systems συνεργάστηκαν με την ασφαλιστική Allianz, για να προσφέρουν φτηνές λύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κυρίως εξοπλισμό και από τις δύο εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσαν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, οι δύο εταιρείες σε κοινή δήλωση.
Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει επίσης την ασφαλιστική εταιρεία Aon, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ασφάλεια τους στον κυβερνοχώρο και να τους δώσει τη δυνατότητα για πιο ευνοϊκούς όρους για την κάλυψη στον κυβερνοχώρο, μαζί με υπηρεσίες υποστήριξης σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, ανέφεραν οι εταιρείες.
"Το κλειδί εδώ είναι μια πιο σφαιρική προσέγγιση στον κυβερνοχώρο", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jason Hogg, διευθύνων σύμβουλος της Aon Cyber Solutions, που βοήθησε στην ανάπτυξη του προϊόντος.
Πτώση 11% κατέγραψαν τα προ φόρων κέρδη δ΄ τριμήνου της Randgold Resources.
Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 114,3 εκατ. δολάρια.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 328,6 εκατ. δολάρια από τα 356,4 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία εξόρυξης.
Η Randgold διπλασίασε το τελικό μέρισμα στα 2 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 1 δολάρια του 2016.

Αναλύσεις    

«Τα δύσκολα» για τις χρηματιστηριακές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις άρχισαν, σχολιάζουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Capital Economics, με αφορμή το σημερινό (5 Φεβρουαρίου 2018) sell-off που πυροδότησαν οι αυξημένες αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων.
Βέβαια, η Capital Economics δεν κάνει λόγο για μία επικείμενη ραγδαία διόρθωση στη Wall Street, αρκούμενη στο να προβλέψει μία υποχώρηση του δείκτη-βαρόμετρου S&P 500 στις 2.600 μονάδες, στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Με δεδομένο ότι, επί του παρόντος, ο δείκτης διαπραγματεύεται γύρω από τις 2.750 μονάδες, πρόκειται για μία πτώση της τάξεως του 5%.
«Γενικά, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης διόρθωσης στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν υγιή προς το παρόν: οι bear αγορά συνήθως αρχίζει πριν από την εμφάνιση μιας ύφεσης στις Η.Π.Α..
Πιστεύουμε όμως ότι τα δύσκολα για τις μετοχές έπονται μπροστά, καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed είναι πιθανό να επιβαρύνει την οικονομία πολύ σύντομα», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της, παραθέτοντας το παρακάτω διάγραμμα, το οποίο δείχνει πώς η αύξηση των αποδόσεων είχε συσχετιστεί θετικά με τις μετοχές μέχρι πρόσφατα, όταν η σχέση αντιστράφηκε, λόγω του πληθωρισμού.
Δικαιωμένη εμφανίζεται σε report της η Phoenix Capital, με δεδομένη την καθ’ όλα αρνητική πορεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή (2/2) και συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα (5/2).
Όπως αναφέρει «την Παρασκευή επιτέλους οι επενδυτές ξύπνησαν και κατάλαβαν τι ισχύει με την αύξηση των επιτοκίων.
Η αλήθεια είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν νέο χρήμα εδώ και πολύ καιρό, διατηρώντας σε «επείγοντα» επίπεδα τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται.
Το γεγονός αυτό προκαλεί «απελευθέρωση» του πληθωρισμού, κάτι το οποίο οδηγεί σε πτώση τις αγορές ομολόγων.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι επενδυτές κατανόησαν το «παιχνίδι» κάτι που αποτυπώθηκε και την Παρασκευή (2/2) στην πορεία του δολαρίου».
Παράλληλα επιτίθεται, εκ νέου, στη Fed, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει κατανοήσει τι ακριβώς ισχύει με τον πληθωρισμό και εάν δεν αποφασίσει έγκαιρα να αλλάξει νομισματική πολιτική τότε οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα ανελέητο κραχ.
Η υποχώρηση των τιμών στη Wall Street δεν θα πρέπει να προκαλεί φόβο, καθώς στην πραγματικότητα ήταν μια ευκαιρία για αγορά, όπως επισημαίνει στο CNBC, ο Vassilis Papaioannou από την επενδυτική εταιρεία Dolfin.
«Πιστεύω ότι το sell off ήταν αναμενόμενο, διότι είχαμε μια πολύ καλή αρχή για το έτος.
Έτσι, μεταβήκαμε από την απληστία στον φόβο πολύ γρήγορα, εάν κοιτάξεις τι έχουν κάνει οι μετοχές τις πρώτες τρεις εβδομάδες του έτους» είπε.
Επισημαίνεται ότι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες πέτυχαν υψηλά ρεκόρ τον Ιανουάριου, συνεχίζοντας την bull πορεία του προηγούμενου έτους καθώς ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη μετά τον Μάρτιου του 2016.
«Προχωρώντας μπροστά, νομίζω ότι επικεντρωνόμαστε στα θεμελιώδη και στην αύξηση των κερδών (μην ξεχνάτε ότι ακόμα είναι περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων) και οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες» δήλωσε ο Papaioannou.
Σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι ευκαιρίες, ο Papaioannou αναφέρθηκε στις τράπεζες της ευρωζώνης, όπως και τον λιανικό και ενεργειακό τομέα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι την ανάκαμψη της Ευρώπης και το outlook της αύξησης των επιτοκίων.
«Προτιμούμε την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως η ευρωζώνη φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.
Εντός της ευρωζώνης προτιμούμε τις τράπεζες, το λιανικό εμπόριο και η ενέργεια, διότι είναι απολύτως λογικό ό,τι έχουμε δει.
Αυτή η συνέχεια και πλήρης ανάκαμψη που σημειώνεται στην Ευρώπη θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στα χρηματιστήρια» τόνισε.
Η πτώση στη Wall Street θα συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην σύσφιξη της πολιτικής από τη Federal Reserve, η οποία έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, τονίζει στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της AMP Capital, Shane Oliver.
Εξηγεί ωστόσο ότι η πτώση θα αποτελέσει μια διόρθωση της τάξης του 10% ή και περισσότερο, αλλά όχι μια bear market.
Και αυτό γιατί εκτιμά ότι η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι ραγδαία και η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας όχι άμεση, την ώρα που η κερδοφορία εξακολουθεί να αυξάνεται.
Οι επενδυτές διερωτώνται αν η Federal Reserve θα διατηρήσει τον σταδιακό ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης ή εάν θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ότι αναμένουν οι αναλυτές τα επόμενα χρόνια.
Να μην επηρεαστούν από τον πανικό που επικρατεί παγκοσμίως και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις των μετοχών όπου έχουν επενδύσει συστήνει η UBS στους επενδυτές.
Η βελτιωμένη παγκόσμια ανάπτυξη και τα κέρδη, αλλά και η συνέχιση των κερδών στις αναδυόμενες αγορές, θα αντισταθμίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα.
Όπως αναφέρεται, η πιο απότομη -μετά το 2016- πτώση των αμερικανικών μετοχών θα πρέπει να κριθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του S&P 500 χωρίς πτώση μεγαλύτερη του 5% για περισσότερες από 400 μέρες.
«Δεν πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή για μείωση της έκθεσης στις μετοχές.
Όσο η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων μετριάζεται, είμαστε σίγουροι ότι οι συνθήκες της αγοράς θα παραμείνουν σωστές» δήλωσε ο Mark Haefele της UBS.
«Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον πρόσφατο ρυθμό, εάν τα στοιχεία του πληθωρισμού αρχίσουν να ενισχύονται ή εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να στέλνουν περισσότερα hawkish μηνύματα, ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξετάσουμε αυτό το outlook» επισημαίνει ο Haefele.
Η πρόσφατη άνοδος των εταιρικών κερδών δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα χρέους των παγκόσμιων εταιρειών, ανέφερε σήμερα (05/02/2018) η S&P Global Ratings.
Όπως σημειώνει το «Reuters», η έκθεση της S&P Global Ratings αναμένεται να υπονομεύσει την ελπίδα των επενδυτών ότι η αύξηση των κερδών από την αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποστηρίξει τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών και να αντισταθμίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
H υψηλή μόχλευση σημαίνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και μειωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τόνισε ο αναλυτής της S&P Global Ratings Terry Chan.
«Μια σημαντική αναπροσαρμογή των τιμών στις αγορές ομολόγων ή μια ταχύτερη από την αναμενόμενη εξομάλυνση των επιτοκίων στην αγορά χρήματος θα μπορούσε να επηρεάσει τα πιστωτικά προφίλ, ενεργοποιώντας τον επόμενο κύκλο αθετήσεων πληρωμών», συνεχίζει ο αναλυτής.
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές παρουσίασαν ικανοποιητική πορεία το 2017, αλλά τόσο οι αγορές ομολόγων όσο και οι αγορές μετοχών εμφανίζουν αστάθεια από τα τέλη Ιανουαρίου.
Παρά τα ισχυρά εταιρικά κέρδη που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για το δ’ τρίμηνο του 2017, η S&P προειδοποιεί ότι η βελτίωση των εταιρικών αποδόσεων ίσως να μην μπορεί να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, καθώς το εταιρικό χρέος είναι υψηλό και αυξανόμενο.
Η S&P εκτιμά ότι το 37% των εταιρικών οντοτήτων, με βάση ένα παγκόσμιο δείγμα 13.000, ήταν υπερχρεωμένο το 2017.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει επίσης ότι το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 5 μονάδες σε σχέση με το 2007, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Μπορεί οι μετοχές στη Wall Street να έκαναν την Παρασκευή (2/2/2018) τη χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνιση των τελευταίων δύο ετών, ωστόσο ο fund manager της M&G υποστηρίζει ότι το τρέχον sell off είναι απλά θόρυβος σε σχέση με τα πρόσφατα κέρδη.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες σήμερα (5/2/2018) το πρωί σε συνέχεια του πρόσφατου sell off, αλά σύμφωνα με τον ίδιο fund manager πρόκειται για μια ένα διάλλειμα ώστε οι επενδυτές να πάρουν καθαρό αέρα και να σκεφτούν τι θα κάνουν με τα χαρτοφυλάκια τους.
«Εάν κοιτάξεις στην πορεία των αγορών από τις αρχές του έτους, ειλικρινά αυτό είναι… θόρυβος, δεν είναι μια σημαντική κίνηση» δήλωσε ο Eric Lonergan και πρόσθεσε «εάν σε δύο με τρεις εβδομάδες έχεις αποδόσεις δύο ετών, δεν πρόκειται για βιώσιμες κινήσεις τιμών.
Έτσι, αυτό το είδος της μεταβλητότητας είναι αυτό πρέπει να περιμένεις ως επενδυτής».
Με αφορμή το τελευταίο sell off στη Wall Street οι αναλυτές προειδοποιούν για την επόμενη διόρθωση τονίζοντας ότι η αίσθηση που θα αφήσει στους επενδυτές θα είναι πολύ έντονη.
«Όταν έχεις μια διόρθωση 10% που στην πραγματικότητα είναι βόλτα στο πάρκο, η αίσθηση που θα αφήσει θα είναι σαν πρόκειται για διόρθωση 25%» δήλωσε στο CNBC ο Larry Glazer, portfolio manager της Mayflower Advisors που διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ..
Επισημαίνεται ότι διόρθωση θεωρείται μια υποχώρηση κατά 10% ή και περισσότερη.
Ωστόσο δεν έχει συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2015.
Εάν ο Dow Jones σημειώσει απώλειες κατά 10% αυτή τη στιγμή θα χάσει 2.552 μονάδες, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής (2/2/2018).
Δύο χρόνια πριν μια ίδια υποχώρηση θα κόστιζε στον Dow σχεδόν 1.000 μονάδες λιγότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης