Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις έχουν εκφράζουν κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί οίκοι για την επιθετική διόρθωση στις αγορές
Το επιθετικό κραχ των διεθνών αγορών, με τη Wall Street να δίνει τον τόνο, καθώς Dow Jones και S&P 500 κυριολεκτικά κατέρρευσαν, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχαν σωρεύσει από την αρχή του 2018, προκαλεί διχασμό και μεταξύ των αναλυτών.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι κλασσικές «αρκούδες» που επιμένουν ότι η διόρθωση θα συνεχιστεί, τονίζοντας, μάλιστα ότι είναι αναμενόμενη με δεδομένο ότι η αμερικανική αγορά –και όχι μόνο- είχε φθάσει σε επίπεδα τα οποία δεν δικαιολογούνται ούτε από την πορεία της οικονομίας ούτε ακόμη και από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.
Ο δείκτης φόβου VIX είναι αυτός που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς συνεχώς ενισχύεται, σε μία πορεία που είναι ικανή να προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, ακόμη και τους πιο ψύχραιμους.
Την ίδια ώρα η Barclays προειδοποιεί ότι συγκεκριμένα funds τα οποία επενδύουν στον VIX, είναι απόλυτα έτοιμα να προχωρήσουν σε νέες ρευστοποιήσεις, που μπορούν να ξεπεράσουν τα 200 δισ. δολάρια.
Οι αρκούδες επιμένουν ότι το κραχ θα συνεχιστεί
Μεταξύ των αρκούδων συγκαταλέγονται οι Blackstone, Mitsubishi UFJ και Natixis.
Blackstone: Οι μετοχές είναι πολύ πιθανό να χάσουν το 20% της αξίας του το 2018
Μπορεί τα στελέχη της Oppenheimer να προβλέπουν ότι το selloff έχει σχεδόν τελειώσει στις αγορές μετοχών και ειδικά στην Wall Street οι πιο θεσμικοί επενδυτές είναι πιο προβληματισμένοι.
Ο Tony James, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Blackstone, δήλωσε ότι οι αγορές μετοχών θα μπορούσαν να μειωθούν το 2018 κατά 20% ή σε ένα εύρος μεταξύ 10% με 20%.
Οποιαδήποτε περαιτέρω κίνητρα όπως οι πρόσφατες φορολογικές περικοπές μπορεί να μην ήταν απαραίτητα και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι καταστροφικά για τις αγορές.
Το fund Guggenheim πάντως δεν συμφωνεί, υποστηρίζει ότι οι αγορές έχουν ακόμη 15% από το 2017 αλλά μετά από ένα ράλι 300% από τα χαμηλά του 2009, το ερώτημα είναι πότε θα έρθει η ώρα των πωλήσεων.
Ορισμένοι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι ήρθε ή ώρα της μεγάλης διόρθωσης, ωστόσο ανησυχούν για την συμπεριφορά των μετοχών είναι τώρα λίγο περισσότερο ασταθής.
Το fund Guggenheim υποστηρίζει ότι το πάρτι στις διεθνείς αγορές θα τελειώσει αρχές 2019, τότε θα ξεκινήσουν οι μεγάλες πωλήσεις.
Mitsubishi UFJ: Η ευφορία μετατρέπεται σε τρόμο - Από την αγορά «χάθηκαν» 4 τρισ. δολ.
Για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα (6/2/2018) οι αγορές συνέχισαν την έντονα πτωτική πορεία τους, με αποτέλεσμα από την αγορά που μέχρι πρότινος πετύχαινε υψηλά ρεκόρ να χαθούν περί τα 4 τρισ. δολ..
«Μετά το τελευταίο φθινόπωρο, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν στην ''Goldilocks'' οικονομία, δηλ. σταθερή οικονομική ανάπτυξη, βελτιωμένα εταιρικά κέρδη και σταθερός πληθωρισμός.
Αλλά η παλίρροια φαίνεται να έχει αλλάξει» είπε ο Norihiro Fujito ανώτερο στέλεχος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, ενώ πρόσθεσε ότι «η ευφορία έχει μετατραπεί σε τρόμο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, o Stoxx Europe 600 Index κάποια στιγμή σήμερα υποχώρησε περισσότερο κι απ' ό,τι μετά το Brexit, με κάθε βιομηχανικό τομέα να υποχωρεί κατά 2%.
Αυτό συνέβη μετά τη μαζική υποχώρηση στην Ασία.
Συγκεκριμένα, οι μετοχές στην Ιαπωνία και την Κίνα δέχθηκαν το χειρότερο χτύπημα, με το Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά περισσότερο από 6% στις πρώτες συναλλαγές.
Ο ιαπωνικός δείκτης Topix υποχωρούσε κατά περισσότερο από 6% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση σε 1,5 έτος, ενώ ο Nikkei υποχώρησε κατά περισσότερο από 10% από τα υψηλά της 23ης Ιανουαρίου, σημειώνοντας διόρθωση, αφού έπεσε κατά 7,1%.
Natixis: Έρχεται πτώση 15% στις αγορές - Τι δείχνει η εκτόξευση του VIX
Το χθεσινό άλμα 115% στον δείκτη μεταβλητότητας VIX μπορεί να οδηγήσει σε πτώση 15% στη Wall Street, σύμφωνα με τον αναλυτή της Natixis, William Imbrognο.
«Η εκτόξευση του δείκτη VIX ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία και αντιστοιχεί σε μια πτώση 15% στην αγορά», σχολιάζει ο αναλυτής.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index (VIX) ενισχύεται κατά 32%, στις 49,2 μονάδες, ενώ προηγουμένως είχε ξεπεράσει τις 50 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2015.
Ο VIX «εκτοξεύτηκε» χθες έως και κατά 116%, ξεπερνώντας το επίπεδο των 37 μονάδων.
Οι «Gridlocks» επενδύουν στην ψυχραιμία – Μην πανικοβάλλεστε
Για πρόσκαιρο φαινόμενο κάνουν λόγο ορισμένοι κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, αναφερόμενοι στη συνεχιζόμενη διόρθωση των αγορών.
Όπως αναφέρουν η διόρθωση μπορεί να συνεχιστεί αλλά ο πανικός θα αποφευχθεί, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί θετική πορεία.
ING: Οι πιέσεις στις αγορές μπορούν να συνεχιστούν αλλά θα αποφευχθεί το χάος
Ψυχραιμία συστήνουν στους επενδυτές οι αναλυτές με αφορμή το sell off που σημειώνεται στις αγορές, κάνοντας λόγο για μια αναμενόμενη διόρθωση.
Μεταξύ αυτών των αναλυτών περιλαμβάνει και ο James Knightley, υψηλόβαθμο στέλεχος της ING, ο οποίος επισημαίνει ότι η απότομη πτώση στο χρηματιστήριο έχει εκτοξεύσει τις ανησυχίες στην αγορά, αλλά η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και ένα πιο ισχυρό χρηματοοικονομικό σύστημα υποδηλώνουν την ύπαρξη ισχυρών βάσεων.
Ο καταλύτης για το μεγαλύτερο sell off των έξι ετών στη Wall Street είναι μια καθυστερημένη διαπίστωση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται ίσως ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων ομολόγων.
«Τα χρηματιστήρια επιτέλους ξύπνησαν έπειτα από μια περίοδο χαμηλής μεταβλητότητας/εφησυχασμού που έχει οδηγήσει σε ραγδαία κέρδη» επισημαίνει ο Knightley εκτιμώντας ότι -επί του παρόντος τουλάχιστον- τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρόκειται κυρίως για μια υγιή διόρθωση.
«Πράγματι, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή και ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πιο ισχυρή θέση από ό,τι πριν από το τελευταίο μεγάλο sell off.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε περαιτέρω πτώσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά σε ένα περιβάλλον όπου η ανάπτυξη είναι καλή και τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν αξιοπρεπείς βάσεις» επισημαίνει.
S&P Global Market Intelligence: Δεν υπάρχει κίνδυνος bear market, δεν καταρρέει η οικονομία
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για το μίνι κραχ στη Wall Street, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο bear market.
Σύμφωνα με την Erin Gibbs, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην S&P Global Market Intelligence,
«Δεν πρόκειται για κατάρρευση της οικονομίας.
Υπάρχει μια ανησυχία ότι η οικονομία στην πραγματικότητα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και άρα χρειάζεται μια επαναξιολόγηση», εξηγεί.
Αναλυτές, που μίλησαν στο BBC, υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν λόγος ανησυχίας άμεσα.
H επικεφαλής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή εταιρία Rathbones, δήλωσε στο BBC ότι η πτώση δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας σημαντικής αλλαγής κλίματος.
«Είναι πάντα λίγο νωρίς να κρίνει κανείς, αλλά νομίζω ότι αυτές οι πρόσφατες πτώσεις στην αγορά έχουν τον χαρακτήρα διόρθωσης.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν μια πολύ ομαλή ανοδική πορεία και δεν είχαμε πτώση άνω του 3% για 15 μήνες.
Υπήρξε μια πραγματική απουσία μεταβλητότητας, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο».
Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της έντονα πτωτικής αγοράς (bear market) τείνει να εμφανίζεται ενόψει μιας ύφεσης και αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναβαθμίζονται.
Credit Suisse, Deutsche Bank, Fidelity: Ψυχραιμία, το sell off ήταν αναμενόμενo - Ευκαιρία η Ασία
Ψυχραιμία συστήνουν στους επενδυτές οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων με αφορμή το sell off στις αγορές τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη στοιχεία για την ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη.
Δεδομένου ότι οι αγορές έχουν σημειώσει ράλι για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η τρέχουσα υποχώρηση στις τιμές των μετοχών είναι απλώς μια πολυαναμενόμενη υποχώρηση σε μια μακροπρόθεσμη ανοδική περίοδο.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει θεμελιωδώς.
Εάν κοιτάξεις στα οικονομικά δεδομένα που προέρχονται από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη ή τις ασιατικές αγορές, είναι πολύ ισχυρά.
Η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι επίσης πολύ ισχυρά» δήλωσε στο CNBC, η Suresh Tantia της Credit Suisse.
Ωστόσο, αυτό που τρομάζει τις αγορές αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, κάτι που θα «αναγκάσει» τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια με γρηγορότερο ρυθμό.
Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές δεν εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
«Δεν πιστεύουμε ότι τα επιτόκια αποτελούν μια μεγάλη απειλή έως τα 10ετή αμερικανική ομόλογα ξεπεράσουν το 3,25% και δεν αναμένουμε ότι η Fed θα προχωρήσει σε υπερβολική σύσφιξη» τόνισε ο Tuan Huynh από την Deutsche Bank.
Σύμφωνα με το CNBC, η τρέχουσα υποχώρηση στις αγορές παγκοσμίως θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προσφέρει την ευκαιρία στους επενδυτές να αγορά ασιατικές μετοχές και ομόλογα.
Μάλιστα, οι αναλυτές επικαλούνται ανάλυση σύμφωνα με την οποία οι ασιατικές μετοχές έχουν περιθώριο ανόδου ενώ την ίδια στιγμή είναι πιο φθηνές από τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Τα ασιατικά ομόλογα, επίσης, θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές δεδομένου ότι Ασιάτες εκδότες ομόλογων παραμένουν υγιείς.
«Οι περισσότεροι από τους μεγάλους Ασιάτες ομολογιούχος έχουν ενισχύσει τα αποθεματικά τους προς τα τέλη του 2017, εν μέρει λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ανοδική τροχιά των αμερικανικών επιτοκίων» επισημαίνει ο Luc Froehlich από τη Fidelity, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι «οι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων δεν θα αναγκαστούν να πωλήσουν στην αδυναμία και να πιέσουν τις τιμές χαμηλότερα».
www.bankingnews.gr
Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι κλασσικές «αρκούδες» που επιμένουν ότι η διόρθωση θα συνεχιστεί, τονίζοντας, μάλιστα ότι είναι αναμενόμενη με δεδομένο ότι η αμερικανική αγορά –και όχι μόνο- είχε φθάσει σε επίπεδα τα οποία δεν δικαιολογούνται ούτε από την πορεία της οικονομίας ούτε ακόμη και από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.
Ο δείκτης φόβου VIX είναι αυτός που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς συνεχώς ενισχύεται, σε μία πορεία που είναι ικανή να προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, ακόμη και τους πιο ψύχραιμους.
Την ίδια ώρα η Barclays προειδοποιεί ότι συγκεκριμένα funds τα οποία επενδύουν στον VIX, είναι απόλυτα έτοιμα να προχωρήσουν σε νέες ρευστοποιήσεις, που μπορούν να ξεπεράσουν τα 200 δισ. δολάρια.
Οι αρκούδες επιμένουν ότι το κραχ θα συνεχιστεί
Μεταξύ των αρκούδων συγκαταλέγονται οι Blackstone, Mitsubishi UFJ και Natixis.
Blackstone: Οι μετοχές είναι πολύ πιθανό να χάσουν το 20% της αξίας του το 2018
Μπορεί τα στελέχη της Oppenheimer να προβλέπουν ότι το selloff έχει σχεδόν τελειώσει στις αγορές μετοχών και ειδικά στην Wall Street οι πιο θεσμικοί επενδυτές είναι πιο προβληματισμένοι.
Ο Tony James, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Blackstone, δήλωσε ότι οι αγορές μετοχών θα μπορούσαν να μειωθούν το 2018 κατά 20% ή σε ένα εύρος μεταξύ 10% με 20%.
Οποιαδήποτε περαιτέρω κίνητρα όπως οι πρόσφατες φορολογικές περικοπές μπορεί να μην ήταν απαραίτητα και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι καταστροφικά για τις αγορές.
Το fund Guggenheim πάντως δεν συμφωνεί, υποστηρίζει ότι οι αγορές έχουν ακόμη 15% από το 2017 αλλά μετά από ένα ράλι 300% από τα χαμηλά του 2009, το ερώτημα είναι πότε θα έρθει η ώρα των πωλήσεων.
Ορισμένοι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι ήρθε ή ώρα της μεγάλης διόρθωσης, ωστόσο ανησυχούν για την συμπεριφορά των μετοχών είναι τώρα λίγο περισσότερο ασταθής.
Το fund Guggenheim υποστηρίζει ότι το πάρτι στις διεθνείς αγορές θα τελειώσει αρχές 2019, τότε θα ξεκινήσουν οι μεγάλες πωλήσεις.
Mitsubishi UFJ: Η ευφορία μετατρέπεται σε τρόμο - Από την αγορά «χάθηκαν» 4 τρισ. δολ.
Για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα (6/2/2018) οι αγορές συνέχισαν την έντονα πτωτική πορεία τους, με αποτέλεσμα από την αγορά που μέχρι πρότινος πετύχαινε υψηλά ρεκόρ να χαθούν περί τα 4 τρισ. δολ..
«Μετά το τελευταίο φθινόπωρο, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν στην ''Goldilocks'' οικονομία, δηλ. σταθερή οικονομική ανάπτυξη, βελτιωμένα εταιρικά κέρδη και σταθερός πληθωρισμός.
Αλλά η παλίρροια φαίνεται να έχει αλλάξει» είπε ο Norihiro Fujito ανώτερο στέλεχος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, ενώ πρόσθεσε ότι «η ευφορία έχει μετατραπεί σε τρόμο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, o Stoxx Europe 600 Index κάποια στιγμή σήμερα υποχώρησε περισσότερο κι απ' ό,τι μετά το Brexit, με κάθε βιομηχανικό τομέα να υποχωρεί κατά 2%.
Αυτό συνέβη μετά τη μαζική υποχώρηση στην Ασία.
Συγκεκριμένα, οι μετοχές στην Ιαπωνία και την Κίνα δέχθηκαν το χειρότερο χτύπημα, με το Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά περισσότερο από 6% στις πρώτες συναλλαγές.
Ο ιαπωνικός δείκτης Topix υποχωρούσε κατά περισσότερο από 6% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση σε 1,5 έτος, ενώ ο Nikkei υποχώρησε κατά περισσότερο από 10% από τα υψηλά της 23ης Ιανουαρίου, σημειώνοντας διόρθωση, αφού έπεσε κατά 7,1%.
Natixis: Έρχεται πτώση 15% στις αγορές - Τι δείχνει η εκτόξευση του VIX
Το χθεσινό άλμα 115% στον δείκτη μεταβλητότητας VIX μπορεί να οδηγήσει σε πτώση 15% στη Wall Street, σύμφωνα με τον αναλυτή της Natixis, William Imbrognο.
«Η εκτόξευση του δείκτη VIX ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία και αντιστοιχεί σε μια πτώση 15% στην αγορά», σχολιάζει ο αναλυτής.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index (VIX) ενισχύεται κατά 32%, στις 49,2 μονάδες, ενώ προηγουμένως είχε ξεπεράσει τις 50 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2015.
Ο VIX «εκτοξεύτηκε» χθες έως και κατά 116%, ξεπερνώντας το επίπεδο των 37 μονάδων.
Οι «Gridlocks» επενδύουν στην ψυχραιμία – Μην πανικοβάλλεστε
Για πρόσκαιρο φαινόμενο κάνουν λόγο ορισμένοι κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, αναφερόμενοι στη συνεχιζόμενη διόρθωση των αγορών.
Όπως αναφέρουν η διόρθωση μπορεί να συνεχιστεί αλλά ο πανικός θα αποφευχθεί, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί θετική πορεία.
ING: Οι πιέσεις στις αγορές μπορούν να συνεχιστούν αλλά θα αποφευχθεί το χάος
Ψυχραιμία συστήνουν στους επενδυτές οι αναλυτές με αφορμή το sell off που σημειώνεται στις αγορές, κάνοντας λόγο για μια αναμενόμενη διόρθωση.
Μεταξύ αυτών των αναλυτών περιλαμβάνει και ο James Knightley, υψηλόβαθμο στέλεχος της ING, ο οποίος επισημαίνει ότι η απότομη πτώση στο χρηματιστήριο έχει εκτοξεύσει τις ανησυχίες στην αγορά, αλλά η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και ένα πιο ισχυρό χρηματοοικονομικό σύστημα υποδηλώνουν την ύπαρξη ισχυρών βάσεων.
Ο καταλύτης για το μεγαλύτερο sell off των έξι ετών στη Wall Street είναι μια καθυστερημένη διαπίστωση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται ίσως ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων ομολόγων.
«Τα χρηματιστήρια επιτέλους ξύπνησαν έπειτα από μια περίοδο χαμηλής μεταβλητότητας/εφησυχασμού που έχει οδηγήσει σε ραγδαία κέρδη» επισημαίνει ο Knightley εκτιμώντας ότι -επί του παρόντος τουλάχιστον- τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρόκειται κυρίως για μια υγιή διόρθωση.
«Πράγματι, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή και ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πιο ισχυρή θέση από ό,τι πριν από το τελευταίο μεγάλο sell off.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε περαιτέρω πτώσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά σε ένα περιβάλλον όπου η ανάπτυξη είναι καλή και τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν αξιοπρεπείς βάσεις» επισημαίνει.
S&P Global Market Intelligence: Δεν υπάρχει κίνδυνος bear market, δεν καταρρέει η οικονομία
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για το μίνι κραχ στη Wall Street, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο bear market.
Σύμφωνα με την Erin Gibbs, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην S&P Global Market Intelligence,
«Δεν πρόκειται για κατάρρευση της οικονομίας.
Υπάρχει μια ανησυχία ότι η οικονομία στην πραγματικότητα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και άρα χρειάζεται μια επαναξιολόγηση», εξηγεί.
Αναλυτές, που μίλησαν στο BBC, υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν λόγος ανησυχίας άμεσα.
H επικεφαλής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή εταιρία Rathbones, δήλωσε στο BBC ότι η πτώση δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας σημαντικής αλλαγής κλίματος.
«Είναι πάντα λίγο νωρίς να κρίνει κανείς, αλλά νομίζω ότι αυτές οι πρόσφατες πτώσεις στην αγορά έχουν τον χαρακτήρα διόρθωσης.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν μια πολύ ομαλή ανοδική πορεία και δεν είχαμε πτώση άνω του 3% για 15 μήνες.
Υπήρξε μια πραγματική απουσία μεταβλητότητας, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο».
Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της έντονα πτωτικής αγοράς (bear market) τείνει να εμφανίζεται ενόψει μιας ύφεσης και αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναβαθμίζονται.
Credit Suisse, Deutsche Bank, Fidelity: Ψυχραιμία, το sell off ήταν αναμενόμενo - Ευκαιρία η Ασία
Ψυχραιμία συστήνουν στους επενδυτές οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων με αφορμή το sell off στις αγορές τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη στοιχεία για την ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη.
Δεδομένου ότι οι αγορές έχουν σημειώσει ράλι για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η τρέχουσα υποχώρηση στις τιμές των μετοχών είναι απλώς μια πολυαναμενόμενη υποχώρηση σε μια μακροπρόθεσμη ανοδική περίοδο.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει θεμελιωδώς.
Εάν κοιτάξεις στα οικονομικά δεδομένα που προέρχονται από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη ή τις ασιατικές αγορές, είναι πολύ ισχυρά.
Η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι επίσης πολύ ισχυρά» δήλωσε στο CNBC, η Suresh Tantia της Credit Suisse.
Ωστόσο, αυτό που τρομάζει τις αγορές αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, κάτι που θα «αναγκάσει» τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια με γρηγορότερο ρυθμό.
Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές δεν εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
«Δεν πιστεύουμε ότι τα επιτόκια αποτελούν μια μεγάλη απειλή έως τα 10ετή αμερικανική ομόλογα ξεπεράσουν το 3,25% και δεν αναμένουμε ότι η Fed θα προχωρήσει σε υπερβολική σύσφιξη» τόνισε ο Tuan Huynh από την Deutsche Bank.
Σύμφωνα με το CNBC, η τρέχουσα υποχώρηση στις αγορές παγκοσμίως θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προσφέρει την ευκαιρία στους επενδυτές να αγορά ασιατικές μετοχές και ομόλογα.
Μάλιστα, οι αναλυτές επικαλούνται ανάλυση σύμφωνα με την οποία οι ασιατικές μετοχές έχουν περιθώριο ανόδου ενώ την ίδια στιγμή είναι πιο φθηνές από τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Τα ασιατικά ομόλογα, επίσης, θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές δεδομένου ότι Ασιάτες εκδότες ομόλογων παραμένουν υγιείς.
«Οι περισσότεροι από τους μεγάλους Ασιάτες ομολογιούχος έχουν ενισχύσει τα αποθεματικά τους προς τα τέλη του 2017, εν μέρει λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ανοδική τροχιά των αμερικανικών επιτοκίων» επισημαίνει ο Luc Froehlich από τη Fidelity, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι «οι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων δεν θα αναγκαστούν να πωλήσουν στην αδυναμία και να πιέσουν τις τιμές χαμηλότερα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών