Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Συμφωνία με σκληρούς συμβιβασμούς από τη Merkel με το SPD - Νέος ΥΠΟΙΚ ο Scholz

Γερμανία: Συμφωνία με σκληρούς συμβιβασμούς από τη Merkel με το SPD - Νέος ΥΠΟΙΚ ο Scholz
Το SPD θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας
(upd) Σε συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό κατέληξαν τα κόμματα CDU/CSU και SPD στη Γερμανία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, με τους Σοσιαλδημοκράτες να είναι οι μεγάλοι νικητές της διαπραγμάτευσης, καθώς αναλαμβάνουν υπουργεία - κλειδιά, μετά τους σκληρούς συμβιβασμούς στους οποίους προχώρησε η καγκελάριος Merkel.
Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Olaf Scholz αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ο Martin Schulz θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.
Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Wolfang Schaeuble, σχολιάζει το Reuters.

Merkel: Βάση για σταθερή και καλή κυβέρνηση η συμφωνία για τον συνασπισμό

Για μια σταθερή και καλή κυβέρνηση κάνει λόγο η Angela Merkel λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον Μεγάλο Συνασπισμό.
«Η συμφωνία για τον συνασπισμό μπορεί να είναι η βάση για σταθερή και καλή κυβέρνηση.
Θα προώθησει σταθερή δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Angela Merkel αναμένεται να είναι αποδυναμωμένη στο νέο υπουργικό σχήμα, καθώς έφυγαν από τα χέρια βασικά υπουργεία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας περνάνε υπό τον έλεγχο του SPD, ενώ στο CDU παραμένουν τα υπουργεία Οικονομίας και Άμυνας.

Ικανοποίηση Schulz για τους σκληρούς συμβιβασμούς του CDU

Την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία εξέφρασε ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που οι Συντηρητικοί έκαναν κάποιους σκληρούς συμβιβασμούς» τόνισε δεδομένου ότι το SPD ανέλαβε τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας, ενώ πρόσθεσε «θέλουμε οι συμβάσεις αορίστου χρόνου να γίνουν και πάλι ο κανόνας».
Παράλληλα έκανε λόγο για νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική υπό τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.
«Ευχαριστούμε τη Merkel και τον Seehofer για ό,τι πετύχαμε σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική που θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή στο μπλοκ».

Moscovici: Καλά νέα για την Ευρώπη η συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία

Την επίτευξη συμφωνίας για τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία «καλωσόρισε» ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, χαρακτηρίζοντας το deal Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ως θετικό για το σύνολο της ΕΕ.
«Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία: καλά νέα και για την Ευρώπη!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Moscovici.
«Σεβασμός για το εποικοδομητικό πνεύμα των φίλων μου από το SPD», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας θα ανατεθούν στους Σοσιαλδημοκράτες, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος, Martin Schulz, όπως σχολιάζει η Deutsche Welle.
Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αναλάβουν το νέο, αναβαθμισμένο, υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως μεταδίδει η Bild, αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Horst Seehofer.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομίας και 'Αμυνας.
Στο υπουργείο 'Αμυνας θα παραμείνει η Ursula von der Leyen (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Peter Atlmaier, επιτελάρχης μέχρι σήμερα της Καγκελαρίας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών της Καγκελαρίου Angela Merkel, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Schaeuble.
Την είδηση για συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης επιβεβαίωσε και η βουλευτής του CDU Serap Guler μέσω ανάρτησής της στο Twitter.
Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ΄αόριστον ανανέωσή τους, έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης.
Όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό, επικρατεί ανακούφιση στα επιτελεία των κομμάτων.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι πηγή στη διαπραγμάτευση η οποία μίλησε στο Reuters δεν επιβεβαιώνει την επίτευξη συμφωνίας, καθώς παραμένουν ανοικτά ζητήματα.
H τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα 450 χιλ. μέλη του SPD, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.
Η καγκελάριος Angela Merkel έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας.
Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Πρώτη ενημέρωση: 10:20, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης