Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στα futures της Wall μετά το κραχ 1.032 μονάδων ή -4,15% για τον Dow - Πιέσεις στην Ευρώπη, ο Shanghai -4%

tags :
Νευρικότητα στα futures της Wall μετά το κραχ 1.032 μονάδων ή -4,15% για τον Dow - Πιέσεις στην Ευρώπη, ο Shanghai -4%
Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά το χθεσινό sell off στους δείκτες της Wall Street
Νευρικότητα και ευμετάβλητες τάσεις καταγράφουν σήμερα (09/02/2018) τα futures στη Wall Street, μία ημέρα μετά το νέο κραχ, κατά το οποίο οι επενδυτές προχώρησαν σε αθρόες ρευστοποιήσεις, ενώ τα χρηματιστήρια της Ευρώπης δέχονται νέες πιέσεις, με τον DAX να καταγράφει απώλειες περί του 1%.
Ειδικότερα, περί τις 14:15, τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 35 μονάδες ή 0,2% στις 23.932 μονάδες, του S&P ενισχύονται κατά 2-3 μονάδες ή 0,1 % στις 2.596 μονάδες και του Nasdaq σημειώνουν άνοδο 22 μονάδων ή 0,3% στις 6.339 μονάδες.

Νέες πιέσεις στις ευρωαγορές

Νέες πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το χθεσινό sell off στους δείκτες της Wall Street.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX διαπραγματεύεται στο -1,5% και τις 12.082 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,7% στις 7.1118 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 1,3% στις 5.083 μονάδες.
Οι διεθνείς αγορές χαρακτηρίζονται από έντονο volatility καθώς επιμένει η ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία οδηγεί σε άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.
Επίσης οι αγορές έχουν δεχθεί πλήγμα από το shutdown στις ΗΠΑ, το δεύτερο σε διάρκεια λίγων εβδομάδων.
Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις BNP Paribas και Societe Generale να καταγράφουν πτώση 0,40% και 1,07%, ενώ στη Φρανκφούρτη Deutsche Bank και Commerzbank σημειώνουν πτώση 0,59% και 1,51%.

Sell off στην Ασία

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Ασίας μετά το νέο sell off που έπληξε τη Wall Street.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,32% στις 21.382 μονάδες, με την εβδομαδιαία πτώση να διαμορφώνεται στο 8,1%, τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2016.
Ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 1,91% για να διαμορφωθεί στις 1.731,97 μονάδες
O Hang Seng υποχωρούσε 3% στις 29.539 μονάδες.


Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index έκλεισε με πτώση 4,05% στις 3.129 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο ετών.
Η πτώση νωρίτερα έφτασε το 6%.


Σύμφωνα με τη Societe Generale, η πτώση στο χρηματιστήριο της Σανγκάης οφείλεται κυρίως στη διόρθωση της Wall Street, ωστόσο εντοπίζονται και κάποιες ανησυχίες που αφορούν συγκεκριμένα την Κίνα., κυρίως όσον αφορά την κατανάλωση σχετικά με τον βιομηχανικό κλάδο και τη χρηματοοοικονομική μόχλευση.
Απώλειες 2,09% στις 3.625 μονάδες κατέγραφε ο δείκτης Asia Dow.


Τι σημαίνει η συνεχιζόμενη πτώση στις αγορές

Η συνεχιζόμενη πτώση των αγορών αυξάνει τους φόβους ότι πρόκειται πλέον για ένα «συστημικό» πρόβλημα και όχι για ένα τυχαίο γεγονός.
Οι ειδικοί της τεχνικής ανάλυσης τονίζουν ότι καλό θα ήταν οι επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους και στην πορεία που ακολουθούν τα ETF του δείκτη μεταβλητότητας VIX και κυρίως στα ProShares Short VIX Short-Term Futures και VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN (XIV), τα οποία χρησιμοποιούνται για να «σορτάρουν» τον δείκτη «φόβου» και κατά τη σημερινή (8/2) συνεδρίαση βρέθηκαν αντιμέτωπα με απώλειες 22,3% και 18,14% αντίστοιχα.
Ο Dow Jones εισήλθε, ήδη, σε περιοχή διόρθωσης, καθώς υποχώρησε άνω των 1.000 μονάδων, ενώ είναι η τρίτη φορά που χάνει άνω των 500 μονάδων σε διάστημα τριών συνεδριάσεων.
Ο δείκτης των blue chips υποχώρησε κατά 1.032 μονάδες ή 4,1% στις 23.860 μονάδες, με τις μετοχές των American Express και Intel να εμφανίζουν απώλειες που ξεπέρασαν το 5,4%, ενώ απώλειες άνω του 4% εμφάνισε και η μετοχή της JP Morgan.
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο 100 ημερών έκλεισε ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος σημείωσε πτώση -3,75% στις 2.581 μονάδες.
Σε ανάλογο κλίμα και η υψηλή τεχνολογία με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται 3,9% στις 6.777 μονάδες, με τις μετοχές των Facebook, Amazon και Microsoft να υποχωρούν τουλάχιστον 4,5%.
«Η αγορά έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην πορεία των επιτοκίων.
Πιθανώς θετικά μακροοικονομικά στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα την αγορά, αλλά θα είναι μία άνοδος που θα χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή μεταβλητότητα», εκτιμά η Kate Wane, επικεφαλής επενδύσεων στην Edward Jones.
Απτή απόδειξη των φόρων της αναλύτριας είναι το νέο ράλι που σημείωσε ο δείκτης φόβου VIX, ο οποίος ενισχύθηκε 29,1% και έφθασε στο επίπεδο των 35,81 μονάδων.
Ταυτόχρονα και ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία με τους σοσιαλδημοκράτες να ελέγχουν το υπουργείο Οικονομικών έχει επηρεάσει αρνητικά το γερμανικό χρηματιστήριο και τον δείκτη DAX.
Οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επιστρέφουν σε πολυετή υψηλά, μετά τη συμφωνία στο Κογκρέσο για μια αύξηση των κυβερνητικών δαπανών κατά 300 δισ. δολ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στο 2,87%, πολύ κοντά στο υψηλό 4 ετών του 2,885% που «άγγιξε» τη Δευτέρα (5/2).
Το ελληνικό ETF GREK υποχώρησε -4,7% στα 10,34 δολ. με 1,22 εκατ όγκο.


Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα, οι επενδυτές στρέφουν τα «βλέμματα» στις κεντρικές τράπεζες, οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής των οποίων βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, εν μέσω και των φόβων για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και άνοδο των επιτοκίων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε ένα προχωρήσει ακόμη και σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, κ. William Dudley.
«Οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων σημαίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση για την οικονομία».
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «λογικό» τον στόχο της Τράπεζας για τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε προβλέψεις».
«Τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν αν παρατηρηθεί αναιμική οικονομική ανάπτυξη.
Όσο ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από 2%, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί.
Μία αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της Fed».
Ο κ. Dudley σημείωσε, επίσης, ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να επιδιώξουν υψηλότερη αύξηση των μισθών».
Σε ό,τι αφορά στην κατάρρευση που έλαβε χώρα στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, την περασμένη Δευτέρα (5 Φεβρουαρίου 2018), ανέφερε πως «δεν πρέπει να εστιάζουμε τόσο πολύ σε μία απλή έρευνα για τους μισθούς», υπογραμμίζοντας πως το «κραχ» δεν αποτελεί κίνδυνο, από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παραμένει υγιής και αναπτύσσεται συνεχώς.
Επί αυτού, υπενθυμίζεται ότι, εχθές, ο κ. Dudley σχολίασε πως η ραγδαία πτώση στη Wall Street δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Σε περίπτωση που η σημαντική πτώση παραμείνει, τότε, όντως, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κατανάλωση.
Οι αυξήσεις στις αποδόσεις των (αμερικανικών) ομολόγων δημιουργούν πίεση στις μετοχές.
Οι αποδόσεις αυξάνονται εν μέρει και λόγω των επικείμενων αυξήσεων στα επιτόκια.
Είναι αξιοσημείωτο το πόσο χαμηλές ήταν οι αποδόσεις το προηγούμενο διάστημα», επισήμανε σήμερα.
Κλείνοντας, σε ό,τι αφορά στον επόμενο πρόεδρο της Fed, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Jerome Powel θα ακολουθήσει την ατζέντα της κας Janet Yellen.
Η αμερικανική οικονομία απέχει ακόμη από μία ουσιαστική ενίσχυση μισθών και πληθωρισμού, σχολίασε σε σημερινές (8 Φεβρουαρίου 2018) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) Μιννεάπολης, κ. Neel Kashkari, συμπληρώνοντας πως η αγορά ομολόγων σηματοδοτεί η μελλοντική αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή «είναι υπό έλεγχο».
Ο αξιωματούχος αναφέρεται στις προσδοκίες για πληθωριστική κρίση στις Η.Π.Α., που οδήγησαν στο «κραχ» της 5ης Φεβρουαρίου 2018.
Σχετικά με την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση, επανέλαβε πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε αν θα έχει θετικό αντίκτυπο στους μισθούς και το σύνολο της οικονομίας».
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που έχει βάλεις μπρος η Fed, διερωτήθηκε «γιατί να χαλαρώσουμε (σσ: τις προσπάθειες οικονομικής τόνωσης, δηλαδή τη χαλαρή νομισματική πολιτική) πριν δούμε αύξηση σε πληθωρισμό και μισθούς;».
Επί αυτού, πριν δύο ημέρες είχε δηλώσει πως επιθυμεί να δει «περισσότερα στοιχεία» για την ενίσχυση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στηρίζοντας την πάγια άποψή του ενάντια στις τρεις αυξήσεις επιτοκίων που σχεδιάζει η Τράπεζα για το 2018.
Να επισημανθεί ότι η Τράπεζα έχει αυξήσει πέντε φορές (κατά 25 μονάδες βάσης) τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2015, στο εύρος 1,25%-1,50%, μετά από 6 χρόνια ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα συρρικνώσει τον προϋπολογισμό της, ύψους 4,5 τρισεκ. δολαρίων.
Ανοιχτός σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου 2018, εμφανίστηκε σήμερα (08/02/2018) ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, στον απόηχο της αναταραχής στην αγορά, που προήλθε από τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
«Είμαι ανοικτός σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από ομιλία του.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει δύο αυξήσεις επιτοκίων για το 2018, και ότι θα μπορούσε να δει μια τρίτη, ανάλογα με το αν ο πληθωρισμός ενισχυθεί περαιτέρω και οι οικονομικές συνθήκες παραμείνουν χαλαρές.
Το πρόσφατο sell-off στη χρηματιστηριακή αγορά δεν θα πρέπει να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να αναβάλει τις αυξήσεις των επιτοκίων, και οι τρεις αυξήσεις παραμένουν το βασικό σενάριο για το 2018, δήλωσε σήμερα (08/02/2018) ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan.
«Σε αυτό το σημείο, δεν εκτιμώ πως αυτή η προσαρμογή στην αγορά θα μετακυλήσει στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, αλλά θα παρακολουθώ προσεκτικά», ανέφερε ο Kaplan.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «βλέπει» χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το 2019 και το 2020, ενώ τόνισε ότι το 2018 θα είναι ένα ισχυρό έτος.


Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη και τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια ταχύτερη αύξηση των μισθών κατά το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000, στις 221.000 την εβδομάδα έως τις 3 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (08/02/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου, οι αιτήσεις για επίδομα είχαν υποχωρήσει στις 216.000, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1973.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 232.000.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας τα ιστορικά πρώτα του κέρδη ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2017 το Twitter, ενώ κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.
Ειδικότερα, το Twitter ανέφερε καθαρά κέρδη 91,1 εκατ. δολ. ή 12 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 167,1 εκατ. δολ. ή 23 σεντς ανά μετοχή, του αντίστοιχου τριμήνου του 2016.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία κέρδισε 19 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 14 σεντς ανά μετοχή.
Την ίδια ώρα, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα 731,6 εκατ. δολ., σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά από το δ’ τρίμηνο του 2016, υψηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών για 686,1 εκατ. δολ.
Το Twitter ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στους 330 εκατ., αλλά παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Τη συνεργασία με 18 εταιρείες παροχής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών γνωστοποίησε σήμερα (8 Φεβρουαρίου 2018) η Qualcomm, με σκοπό το λανσάρισμα συσκευών εκπομπής σήματος (modem) 5G εντός του 2019.
Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δοκιμές των συσκευών θα πραγματοποιούν, μάλιστα, το 2018.
Με αυτό τον τρόπο, η κατασκευάστρια ημιαγωγών «προλαβαίνει» την μεγάλη ανταγωνίστρια Intel, αλλά και την Apple, ενώ παράλληλα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί χρήσης του δικτύου 5G από το 2020.
Το 5G είναι η εξέλιξη του τρέχοντος δικτύου 4G LTE που παρέχει ασύρματα δεδομένα σε κινητές συσκευές, όπως τα smartphones.
Οι ταχύτητες δικτύου 5G αναμένεται να είναι ακόμη πιο γρήγορες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, να εξετάζουν το δίκτυο 5G για την επικοινωνία που απαιτείται στα αυτό-οδηγούμενα οχήματα.
Στα της Qualcomm, υπενθυμίζεται ότι, στις 5 Φεβρουαρίου 2018, η Broadcom κατέθεσε την «καλύτερη και τελική προσφορά» -ύψους 121 δισεκ. δολαρίων- για την εξαγορά της.
Η εξαγορά βρίσκεται στο επίκεντρο μίας άτυπης μάχης για την εδραίωση στο τομέα της τεχνολογίας, καθώς οι κατασκευαστές smartphone όπως η Apple και η Samsung χρησιμοποιούν την κυριαρχία τους στην αγορά, για να διαπραγματευτούν τις τιμές των τσιπ.
Η Qualcomm απάντησε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα επανεξετάσει την τελευταία προσφορά και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Στα 2,7 δισ. ή 3,11 δολάρια ανά μετοχή εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη της T-Mobile το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έναντι επίδοσης 390 εκατ. ή 0,45 δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Όπως γνωστοποίησε ο γερμανικός κολοσσός (ανήκει στη Deutsche Telekom), η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση στις Η.Π.Α., πρόσθεσε εφάπαξ 2,50 δολάρια ανά μετοχή στα κέρδη.
Τα έσοδα για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών, την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε 10,76 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο σε σύγκριση με τα 10,23 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Η εταιρεία πρόσθεσε 1,9 εκατομμύρια συνολικά πελάτες κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, με την αντίστοιχη επίδοση για το σύνολο του 2017 να φτάνει τα 3,6 εκατομμύρια. Η T-Mobile αναμένει επιπλέον 2 εκατομμύρια έως 3 εκατομμύρια πελάτες κατά τη διάρκεια το 2018, με τα EBITDA για το εν λόγω χρονικό διάστημα να ανέρχονται μεταξύ 11,3 και 11,7 δισ. δολαρίων.
Η Tyson Foods ανακοίνωσε ότι εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,631 δισ. δολαρίων ή 4,40 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι των 594 εκατ. δολαρίων ή 1,59 δολαρίων ανά μετοχή στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,81 δισ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων για 1,49 δολάρια. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν στα 10,2 από τα 9,2 δισ. δολάρια, επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων για 9,9 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία τόνισε ότι αναμένει τα κέρδη της χρήσης 2018 να αυξηθούν κατά 85 σεντς ανά μετοχή εξαιτίας του φορολογικού νομοσχεδίου.
Η Tyson Foods αναμένει επίσης ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 6,55-6,70 δολάρια για τη χρήση του 2018, υψηλότερα 23%-26% από τη χρήση 2017.
Κέρδη ύψους 699 εκατ. ή 1,23 δολαρίων ανά μετοχή κατέγραψε η Kellogg’s το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έναντι ζημιών 98 εκατ. ή 0,15 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Τα EBITDA για την κολοσσιαία εταιρεία σνακ, διαμορφώθηκαν στα 0,96 δολάρια ανά μετοχή, ενισχυμένα από τα 0,91 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 3,21 δισεκ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 3,6% σε ετήσια σύγκριση.
Η αμερικανική εταιρεία έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές του αριθμού των εργαζομένων κατά τους προηγούμενους μήνες, μειώνοντας, παράλληλα, τις μισθώσεις για αποθήκες και άλλα γενικά έξοδα.
Για το επόμενο έτος, η Kellogg’s αναμένει οι πωλήσεις να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, με τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται μεταξύ 9% και 11%.
Η Dunkin Brands  ανακοίνωσε ότι αναμένει να εμφανίσει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για τη χρήση μεταξύ 2,40-2,45 δολαρίων, σε σχέση με τα 2,89 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η Dunkin Brands ανακοίνωσε πως αναμένει οι συγκρίσιμες πωλήσεις στις ΗΠΑ για τη Dunkin να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 3% μέχρι το 2020.
Επίσης η Dunkin Brands δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2020 θέλει να έχει ανοίξει 1.000 νέες τοποθεσίες Dunkin Donuts στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι εκτός της βορειοανατολικής περιοχής.
Τα καθαρά κέρδη της Philip Morris International διαμορφώθηκαν στα 694 εκατ. δολάρια για το τρίμηνο, χαμηλότερα 60% σε σχέση με τα 1,7 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.
Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 44 σεντς, έναντι 1,10 δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 21,6 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 19,2 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος.
Αύξηση 14,5% στα 367.712 οχήματα σημείωσαν οι πωλήσεις της General Motors στην Κίνα τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο όγκος πωλήσεων της GM το 2017 διαμορφώθηκε σε 4,04 εκατομμύρια οχήματα, αυξημένος κατά 4,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η εταιρεία πάντως δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποια εκτίμηση για τις πωλήσεις της αυτόν τον χρόνο στην Κίνα.

Αναλύσεις

Η JP Morgan είχε προειδοποιήσει σε report της την προηγούμενη εβδομάδα ότι καθώς οι πωλήσεις ομολόγων αυξήθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες είχαν δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να υπάρξει στις αγορές μετοχών.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο συσχετισμός ομολόγων - μετοχών, ο οποίος υπήρξε κατά κύριο λόγο αρνητικός μετά την κρίση της Lehman Brothers, άρχισε να αυξάνεται προς τη θετική κατεύθυνση.
Η 90ημερη συσχέτιση μεταξύ των αγορών μετοχών (SPY) και των ομολόγων (TLT) είναι δυσοίωνες τις τελευταίες εβδομάδες.
Με τη σειρά του, αυτό προκαλεί ανησυχίες είναι το ενδεχόμενο μείωση ανάληψης ρίσκου από επενδυτές που τοποθετούνται σε Αμοιβαία Κεφάλαια, οι οποίοι μπορεί να στραφούν είτε σε Αμοιβαία Κεφάλαια χαμηλού ρίσκου είτε σε Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία σταθερής απόδοσης στο ίδιο ποσοστό με περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.  
Τον κίνδυνο εκτροπής από επενδυτές πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων που εξαρτώνται από τη συσχέτιση αυτή με αρνητική επικράτεια όπως τα ταμεία ισοτιμίας κινδύνου και τα ισορροπημένα αμοιβαία κεφάλαια; Πόσο ανησυχητικό θα έπρεπε να είμαστε για την αποφυγή των κινδύνων από αυτά τα δύο είδη επενδυτών;
Όπως προαναφέρθηκε, αυτοί οι τύποι επενδυτών επωφελούνται από τη δομικά αρνητική συσχέτιση μεταξύ ομολόγων και μετοχών, καθώς αυτός ο αρνητικός συσχετισμός καταστέλλει τη μεταβλητότητα των χαρτοφυλακίων ομολόγων / μετοχών επιτρέποντας σε αυτούς τους επενδυτές να εφαρμόζουν υψηλότερη μόχλευση και έτσι να ενισχύουν τις αποδόσεις τους.
Όμως, όπως επισημαίνει η JP Morgan, το αντίθετο συμβαίνει όταν η συσχέτιση αυτή είναι θετική: η αστάθεια των χαρτοφυλακίων ομολόγων / μετοχών αυξάνεται, προκαλώντας τους εν λόγω επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.
Ωστόσο, η JP Morgan αναφέρει ότι αυτός ο φαύλος κύκλος ρευστοποιήσεων θα μπορούσε να σταματήσει - και που έχει γίνει και στο παρελθόν - από αγοραστές (μικροεπενδυτές).
Εάν αυτές οι ροές ETF ιδίων κεφαλαίων, τα οποία η JP Morgan εκτιμά οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες επενδυτές, όχι μόνο θα περιοριστούν οι αγορές μετοχών, αλλά η προκύπτουσα αύξηση της συσχέτισης ομολόγων-μετοχών πιθανότατα θα προκαλέσει ρευστοποιήσεις από επενδυτές που τοποθετούνται σε Αμοιβαία Κεφάλαια χαμηλού ρίσκου είτε σε Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία σταθερής απόδοσης στο ίδιο ποσοστό με περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, μεγιστοποιώντας το πιθανό sell-off.
Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα...
Την τελευταία φορά όπου η συσχέτιση της αγοράς μετοχών με αυτήν των ομολόγων βρισκόταν σε αυτά τα επίπεδα ήταν σα τέλη του 2007, όταν οι "ρωγμές" στις μετοχές των ΗΠΑ άρχισαν να εμφανίζονται πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ενώ η JP Morgan τόνισε στις 5/2 ότι ήταν "απρόθυμη να αποδώσουν μεγάλη σημασία στις εκροές μιας μόνο ημέρας", ο κίνδυνος μιας πιο σημαντικής διόρθωσης της αγοράς μετοχών θα αυξηθεί φυσικά αν αυτές οι εκροές επεκταθούν την επόμενη εβδομάδα... και έχουν !
Πιο απλά - είτε θα υπάρξει μεγάλη εισροή κεφαλαίων σε ETF μετοχών για να αντισταθμιστεί το ρίσκο, είτε οι αγορές θα διορθώσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και σε σύντονο χρονικό διάστημα.
Αρνητικά («credit negative») για την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου αποτιμά τη φορολογική μεταρρύθμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, παρά τη βραχυπρόθεσμη ώθηση από τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια.
Ο αμερικανικός οίκος, μέσω έκθεσής του, προειδοποιεί τους επενδυτές ότι «ο τεχνολογικός κλάδος δεν μπορεί να είναι ποτέ ξανά ο ίδιος», καθώς το νέο φορολογικό καθεστώς θα επιτρέψει στους τεχνολογικούς κολοσσούς να φέρουν πίσω στις Η.Π.Α. δισεκατομμύρια δολάρια.
Το παραπάνω θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε «χαλαρές χρηματοοικονομικές πολιτικές» που θα βλάψουν την πιστοληπτική ικανότητα του κλάδου, επισημαίνεται.
«Το συνολικό πιστωτικό προφίλ της βιομηχανίας θα αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου, σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας των δυνατοτήτων για πιο επιθετικές οικονομικές πολιτικές.
Εάν ένας εκδότης χρέους υιοθετήσει μια πιο επιθετική οικονομική πολιτική από ό,τι αναμένουμε, μετά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, πιθανότατα μέσω πρόσθετων επαναγορών μετοχών, οι πιστωτικές του μετρήσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν», σχολιάζει η S&P, σημειώνοντας ότι η Apple, η οποία πρόσφατα γνωστοποίησε πως θα μεταφέρει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες 163 δισεκ. δολάρια, θα αποτελέσει έναν «ρυθμιστή» για τον κλάδ, σχετικά με τη χρήση των μετρητών.
Ο οίκος αναφέρει, επίσης, ότι ορισμένες εταιρείες διαθέτουν και υψηλό χρέος, παραθέτοντας το παράδειγμα της Oracle, που διαθέτει 72 δισεκ. δολάρια σε μετρητά, με χρέος ύψους 61 δισεκ..
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν, επίσης, οι Hewlett Packard Enterprise, Western Digital και Intel.
«Οι εταιρείες θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τις οικονομικές τους πολιτικές τόσο στους επενδυτές όσο και στους ομολογιούχους, τα επόμενα τρίμηνα».
Συνέχεια της κατάρρευσης στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης αναμένει η Phoenix Capital, παρά την ανάκαμψη που ακολούθησε το «κραχ» της περασμένης Δευτέρας (5 Φεβρουαρίου 2018).
Όπως σχολιάζει, οι επενδυτές συνήθισαν στην πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με αποτέλεσμα η εκτόξευση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων των Η.Π.Α., να τους αναγκάσει να αναπροσαρμόσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Τα κρατικά ομόλογα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία “χωρίς κίνδυνο”, βάσει των οποίων αποτιμώνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, υπενθυμίζει.
Παραθέτοντας και το παρακάτω διάγραμμα, το οποίο αποδεικνύει πως ο δείκτης S&P 500 έχει «σπάσει», τεχνικά, την ανοδική πορεία των τελευταίων 12 μηνών, η Phoenix Capital προειδοποιεί τους επενδυτές πως το μέλλον της Wall Street κρίνεται δυσοίωνο….
Στο προχθεσινό της σημείωμα προς το επενδυτικό κοινό, η, πλέον, δικαιωμένη (αν και μετά από πολλά χρόνια) Phoenix Capital, ανέφερε πως η μεγάλη «φούσκα» των αγορών έσκασε στις 5 Φεβρουαρίου 2018.
Μάλιστα, η αιώνια «bear» αναμένει κατάρρευση στις «δευτερεύουσες φούσκες» που έχουν αναπτυχθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Οι ισορροπίες στις αγορές μόλις άλλαξαν.
Λίγοι καταλαβαίνουν τι συνέβη με το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το 2008.
Αυτό που συνέβη ήταν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίστηκε στο χρέος, σε μία περίοδο αποπληθωρισμού.
Το τρομακτικό είναι ότι δεν υπήρξε αποπληθωρισμός σε ό,τι αφορά στο χρέος.
Θυμάστε την κρίση του 2008;
Την εποχή που όλοι πίστευαν ότι ο κόσμος κυριολεκτικά θα τελειώσει;
Για να σταματήσουν μια πλήρη κατάρρευση, οι Κεντρικές Τράπεζες ξεκίνησαν προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων, εφαρμόζοντας παράλληλα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Στο σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο κανένα σημαντικό νόμισμα δεν υποστηρίζεται από χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο πεπερασμένο περιουσιακό στοιχείο, τα κρατικά ομόλογα αποτελούν θεμέλιο λίθο.
Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία “χωρίς κίνδυνο”, βάσει των οποίων αποτιμώνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Με απλά λόγια, οι Κεντρικές Τράπεζες επιχείρησαν να ελαχιστοποιήσουν όλους τους κινδύνους, ελέγχοντας το κατάλληλα περιουσιακό στοιχείο.
Αυτό δημιούργησε φούσκες σε, κυριολεκτικά, τα πάντα: εταιρικά ομόλογα, κρατικά ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα, ακίνητα και ακόμη και τριτογενή στοιχεία όπως παθητική επένδυση στη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Phoenix, εννοώντας τα κεφάλαια που τοποθετούνται μα βάση τις τιμές του δείκτη μεταβλητότητας CBOE Volatility Index.
«1) Οι Κεντρικές Τράπεζες δημιούργησαν μια φούσκα στα κρατικά ομόλογα που οδηγεί σε...
2) Μια φούσκα στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να επιδιώξουν υψηλότερες αποδόσεις, γεγονός που οδηγεί σε…
3) Μια φούσκα στην παθητική επένδυση και πτώση της μεταβλητότητας.
Χθες, δύο από αυτές τις φούσκες (η παθητική επένδυση παθητικά funds και τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα), έσκασε.
Αυτή είναι η αρχή μιας σημαντικής αλλαγής της αγοράς», κατέληγε...

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 2,6% για τον DAX στη Φρανκφούρτη

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και τη μεταβλητότητα να εντείνει την ανησυχία.
Παρά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, οι traders παραμένουν ανήσυχοι, καθώς οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να προκαλέσουν νέα πτώση στις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε κατά 1,6% χαμηλότερα, στις 374,03 μονάδες, με όλους τους κλάδους να τερματίζουν στο «κόκκινο».
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,62% και έκλεισε στις 12.260,29 μονάδες, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να σημειώνει πτώση άνω του 3%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 1,49%, στις 7.170,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε βαριές απώλειες 1,98% και έκλεισε στις 5.151,68 μονάδες.
Πτώση 2,26% στις 22.466,60 μονάδες σημείωσε στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με «βουτιά» 2,21%, στις 9.756,30 μονάδες.

Περαιτέρω πιέσεις στη Φρανκφούρτη άσκησε και η απογοήτευση από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη Γερμανία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό».
Οι επενδυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν θα το αναλάβει ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Martin Schulz, αλλά ο νυν δήμαρχος του Αμβούργου, Olaf Scholz.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα τριμήνου μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 1,6%, αποτυγχάνοντας να συγκρατήσει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε μια πτώση στα κέρδη της για το δ’ τρίμηνο του 2017, στα 90 εκατ. ευρώ, από 182 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αν και οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη υποχώρηση στα 64 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Societe Generale σημείωσε κέρδη σχεδόν 2%, καθώς, παρά τη μεγάλη πτώση 82% που κατέγραψαν τα καθαρά της κέρδη, κατάφερε να διαψεύσει τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν ένα ζημιογόνο τρίμηνο.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας - Στο +1,17% ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία

Από την άλλη, με κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με την υψηλή μεταβλητότητα και τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών να παραμένουν για μία ακόμα ημέρα, στον απόηχο του μαζικού sell off που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνίας έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,17% στις 21.898,50 μονάδες, με τη χώρα να ανακοινώνει το μεγαλύτερη πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της από το 2007 και το γιεν να παραμένει οριακά αμετάβλητο έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 2.407,62 μονάδες, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά κέρδη άνω του 1%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,46% στις 5.890 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρουσίασε επίσης σημαντική μεταβλητότητα, κλείνοντας στο 0,50% και τις 30.476 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted υποχώρησε κατά 0,22% στις 10.528,52 μονάδες.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,43% στις 3.262,05 μονάδες, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε στο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας για τον Ιανουάριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης